6 dolog, amit ne posztoljunk az ünnepek alatt

Karácsonykor mindenki lelkesebben posztolt mint általában. Gondoljunk csak arra, hogy mennyien töltik fel a karácsonyfájuk képét, vagy éppen azt, hogy mit sütöttek vagy kaptak az ünnep alkalmából. De hol van az képzeletbeli határ, amit meg kellene húzni annak érdekében, hogy ne menjünk mások idegeire, illetve, hogy ne kerüljünk kellemetlen szituációba? A hajtás után felsoroltuk azokat a dolgokat, amiket semmiképpen ne posztoljunk ki a közösségi oldalainkra, még akkor sem, ha bármennyire is nehéz egy-kettőt megállni.

1. Ne tegye közzé, ha nem tetszett az ajándék!

Mindenkivel előfordult már, hogy nem olyan ajándékot kapott, amit szeretett volna. Reméljük, hogy a partnerünk meglep valami újjal, és nem a szokásos parfümöt rakja a fa alá, vagy éppen azért vagyunk bosszúsak, hogy anyukánktól megkaptuk a tizedik kötött pulcsinkat vagy zokninkat. Ilyen esetben, még ha viccesnek is tűnik, hogy kiposztoljuk, hogy mennyire nem tetszik és milyen szerencsétlenek vagyunk, az nem a legjobb ötlet. Helyette ilyenkor jusson eszünkbe az, hogy mennyire szeretjük azt, akitől kaptuk! Gondoljunk bele: fordított esetben nekünk sem esne a legjobban, ha az általunk vásárolt ajándékokról írnának ilyeneket. Deb Castaldo család- és párkapcsolati terapeuta szerint feleslegesek ezek a negatív megjegyzések, mert sokkal többet ártunk vele, mint amennyit használna. 

shutterstock 223988800

2. Ne hencegjen az ajándékokkal!

Gyerekként még természetes volt, hogy amikor kaptunk valami olyat, amit nagyon nehéz volt a szülőknek beszerezni, vagy az volt a legmenőbb dolog, akkor mindig dicsekedtünk vele. Felnőttként a meglepetésekről posztolni viszont hencegésnek tűnhet, és gondoljunk ilyenkor azokra is, akik nincsenek olyan helyzetben, hogy drága ajándékokat (vagy egyáltalán valamit) kapjanak. Vannak olyan családok, ahol ebben az időszakban is az a legnagyobb probléma, hogy hogyan fizessék ki a számlákat, és azért spóroltak egész évben, hogy legyen valamilyen apróság a fa alatt. Persze nem azt mondjuk, hogy rosszul kell éreznünk magunkat az ajándékok miatt, csak legyünk hálásak és élvezzük azt, amink van, de legyünk érzékenyek a másokra is, akik nem olyan szerencsések, hogy ezeket átéljék, megkapják - tanácsolja Sarah Mandel terapeuta.

3. Ne csesztesse a partnerét és családtagjait nyilvánosan!

A karácsonyi időszakban rengeteg elintéznivaló szakad az ember nyakába, és sokkal stresszesebbek vagyunk, így lehet, hogy hamarbb felkapjuk a vizet, ha a másoknak nem sikerül maradéktalanul tejesíteni a feladatot, amit elvállaltak vagy rájuk bíztunk. És igen, van, aki a fruszrációját megosztja a közzel is, és lelkesen irogatja, hogy XY még ezt sem tudta rendesen megcsinálni. Courtney Geter szexuálpszichológus szerint mielőtt elkezdenénk hevesen posztolni a közösségi oldalainkra ezeket a kiborulásokat, vegyünk egy mély levegőt, és inkább ne tegyük meg. 

4. Ne osszon meg semmi olyat, amit nem szeretne, hogy a főnöke lásson!

Akkor is bajunk származhat a felelőtlen posztolásból, ha csak az ismerőseink tudják megnézni a bejegyzéseinket. Az év bármelyik időszakában okosan tesszük, hogy óvatosan töltünk fel dolgokat magunkról, ha a főnökeink az ismerőseink, de a karácsony és az új év miatt még jobban oda kell erre figyelnünk. Nem árt ha tudatosan cenzúrázzuk magunkat, hogy ne kerüljenek fel képek vagy videók arról, hogy ittasan hőzöngünk, vagy éppen a nagy új évi fogadkozásokban ne bukkanjon fel, hogy jobb lenne majd egy másik munkahelyet választani. Az internetet és a közösségi felületeket már olyan kényelmesen kezeljük, hogy gyakran elfelejtjük, hogy az egész világ láthatja a dolgainkat, pedig ami egyszer az internetre felkerül, az örökre ott is marad.

shutterstock 540416386

5. Vagy bármit, ami más vallásokat sérthet!

Rengeteg különböző ünnep zajlik az évnek ebben a szakaszában a világ összes részén, így nem árt ha figyelünk arra, hogy melyik ismerősünknek mit kívánunk. Ez fordítva is: akik annyira nem ismernek minket, hogy tudják milyen a vallási meggyőződésünk, vagy éppen mit ünneplünk ilyenkor, akkor ha rosszul is kívánnak ünnepeket ne sértődjünk meg rá, hiszen biztosan csak jókívánságát szerette volna kifejezni. Emellett persze azt is meg kell említeni, hogy ne posztoljunk olyan tartalmakat, amik más vallást sértenek.

6. És ne jelöljön be másokat a képeken a megkérdezésük nélkül!

Már megszoktuk, hogy magunkról és életünk pillanatairól úgy posztolunk, mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lenne. Saját szívünk joga eldönteni, hogy milyen képeket osztunk meg magunkról, de ha már más is rajta van a fotón, akkor azért figyelnünk kell pár dologra. Először is nem mindenki szereti, ha képeket lát vissza magáról a közösségi oldalakon, főleg ha nem éppen előnyösek. Ezért mindig kérjünk engedélyt, mielőtt fellőjük a fényképet a világhálóra. Ebben az ünnepi időszakban azért kell erre a problémára nagyobb hangsúlyt fektetni, mivel ilyenkor ha hazalátogatunk a családi házba, vagy szülővárosba, akkor találkozhatunk régi gyerekkori barátokkal, vagy éppen olyan rokonokkal, akikkel már nincsen mindennapi kapcsolatunk, így azonkívül, hogy nem tudjuk részletesen az életét, azt sem tudjuk miként áll ehhez a kérdéskörhöz. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek