6 jógapóz, amit az ágyban is végezhet

Sajnos sokan küzdünk azzal a gonddal, hogy nincs időnk mozogni, és ez is lehet az oka annak, hogy képtelenek vagyunk este elaludni, bármennyire is fáradtak vagyunk. Persze ilyenkor már senki nem kel fel, hogy fusson egy kicsit, vagy jógázzon, de erre nincs is szükség, ez utóbbit ugyanis az ágyban is el lehet végezni, ahogyan az a Lifehack cikkéből kiderül. Mivel a jóga nem olyan intenzív mozgás, ráadásul ezek az ászanák nem nehezek, így attól sem kell tartania, hogy izzadtan kell az ágyban feküdnie.

1. Bálászana (gyermekpóz)

Üljön rá kényelmesen a sarkára, majd a törzsét döntse előre annyira, hogy a homloka a talajt érintese. A lényeg az lenne, hogy az előrenyújtott kar a törzse meghosszabbítása legyen, ezért a felsőtestét, amennyire tudja, közelítse a térdeihez. Tartsa a pózt, és lélegezzen nyugodtan.

Az ászana előnye, hogy oldja a feszültséget a hátában, a vállában és a mellkasban, valamint segít enyhíteni a stresszt és a szorongást, megnyugtatja az elmét és a testet egyaránt, ráadásul a belső szervekre is jó hatást gyakorol.

shutterstock 302682806

2. A tű foka

Ereszkedjen négykézlábra (kar egyenes, csukló a vállal egyvonaban, lábszár a combra merőleges, térd a csipővel egyvonalban), majd bal kezét rakja középre. Kilégzéskor a jobb karját tenyérrel felfelé csúsztassa a bal karja alá, arcának jobb oldalát pihentesse az ágyon (a bal karját eközben megpihentetheti a keresztcsontján) vagy a csipője jobb oldalán. Néhány lélegzetvétel után helyezkedjen el ismét négykézláb, és ismételje meg az előbb leírtakat, csak fordítva. 

Ez a póz segít felpezsdíteni a végtagok vérellátását, óvatosan összenyomja a mellkas izmait, a váll külső és belső izmainak is jót tesz és megnyugtatja a testet.

shutterstock 333765308

3. Szupta-vírászana (fekvő hőspóz)

Ez már egy kicsit nehezebben kivitelezhető póz. Üljön le a sarkaira, tegye le a kezeit maga mellé, és dőljön hátra teljesen úgy, hogy a térdei végig a talajon maradjanak (közben támaszkodhat a könyökére, karjára). Ha leért, a karjait helyezze a feje mellé kinyújtva. Ezt a pózt tartsa 30 másodpercig, de legfeljebb 1 percig. Ha a hanyattfekvést nem tudja megcsinálni, akkor tegyen a háta alá egy takarót, vagy párnát, ezzel könnyítve a feladatot. 

A póz segít ellazulni, javítja az emésztést is, fáradt láb ellen is jó, sőt, a menstruációs fájdalmakat is enyhíti.

shutterstock 160928243

4. Viparíta-karaní (félgyertya)

Ehhez a pózhoz kelleni fog a fal is, vagyis akkor tudja az ágyban fekve megcsinálni, ha valamelyik oldalról a falhoz van tolva. Feküdjön hanyatt, úgy, hogy a lábait támassza a falnak kinyújtva, a lábfejek a plafon felé nézzenek. Próbálja a fenekét minél közelebb tenni a falhoz, a cél, hogy a törzse és a lábai 90°-os szöget alkossanak. Ezután a kezét (vagy más támasztékot) csúsztassa a csípője alá, és emelje meg azt annyira, hogy a könyökein tudjon támaszkodni. Fontos, hogy a háta ne essen be az ágy felé! Tartsa a pózt legalább 5 percig, miközben lélegezzen nyugodtan. Ha végzett, forduljon az oldalára, és mindenképpen lélegezzen párat fekve, nehogy elszédüljön.

Ez az ászana lazítja a lábakat, és a nyak hátsó részét, valamint nyugtatja az elmét. Ráadásul ez enyhe hátfájáson is segíthet.

shutterstock 313555925

5. Savászana (hullapóz)

Aki nem tud mit kezdeni a jógával, és nem tekinti magát még csak hajlékonynak sem, ez a póz azoknak is könnyen kivitelezhető. Feküdjön a hátára, a lábait és a kezeit nyújtsa ki (ez utóbbiakat a törzse mellett, tenyérrel felfelé). A lábait enyhe terpeszben tartsa, és teljesen engedje el a lábfejeket, és a kézfejeket is. Semmi másra ne figyeljen, csak a lélegzésére, és tartsa a pózt, ameddig csak jólesik.

Ez az ászana segít csökkenteni a vérnyomást, megszünteti az enyhe fejfájást, és gyógyír lehet az enyhe depresszióra is, valamint segít megnyugodni, és elűzi az álmatlanságot is.

shutterstock 488817220

6. Dzsathara-parivartanászana (fekve csavarás)

Ennél a póznál szüksége lesz egy párnára is. Ezt tegye a háta alá, hogy az kellemesen meg legyen támasztva. Az összezárt lábait húzza fel a mellkasa felé, majd döntse őket oldalra. Be- és kilégzéskor képzelje el, ahogyan a levegő, mint egy tiszttó vízfolyam, a gerincén keresztül kimossa a feszültséget a testéből. A pózt a másik oldalon is tartsa néhány percig.

Ez az ászana azon túl, hogy segít megnyitni vállakat, ellazítja a hát alsó részét, segíti az emésztést is, és elcsendesíti az elmét.

shutterstock 488817250
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek