Tudni akarja, pontosan mennyi idős?

Az internet tele van idióta kis tesztekkel, amik azt mondják, hogy a kedvenc színünk, zenekarunk, hétvégi időtöltésünk, gyakorlatilag bármi alapján megtippelik, mennyi idősek lehetünk, legalábbis lélekben. Ha valakit ennél komolyabban foglalkoztat a téma, hogy a biológiai kora összhangban van-e a valós életkorával, annak sem kell elkeserednie, a tudomány világa is készít hasonló teszteket. Ezekben nyilván nem a kedvenc bandánkról kell nyilatkozni, hanem mindenféle, az öregedés szempontjából valóban fontos tulajdonságunkról.

Két megközelítése van az ilyen teszteknek, az egyikben különféle, leginkább szokásainkról és egészségi állapotunkról kell nyilatkozni, a másikban inkább a biológia jellemzők alapján próbálják megtippelni, hogy milyen állapotban lehet a szervezetünk.

Az első típusú tesztre jó példa a Vitality Group tesztje. Itt olyan dolgokat kell megadni, mint a súlyunk, az étkezési szokásaink, hogy mennyit mozgunk, mennyi alkoholt fogyasztunk, milyen a koleszterinszintünk és hasonlók. Ezután a válaszainkat összevetik egy nagy adatbázisban található adatokkal, amik olyan emberektől származnak, akik a felmérés készítői szerint jól és egészségesen öregednek. Így számolják ki, hogy a valós életkorunkhoz képest milyen állapotban lehetünk biológiailag.

shutterstock 218870788

A másik, biológiai megközelítésre a Glycan Age tesztjét hozza fel a The Conversation szerzője. Ők mindenféle biológiai paramétereket vizsgálnak, de leginkább azt, hogy milyen a vérünkben az immoglobulin G ellenanyag szerkezete, különös tekintettel a glikánokra, a fehérjékhez kapcsolódó szénhidrátokra. A tesztet összeállító kutatók szerint ugyanis egészen határozott következtetéseket lehet levonni ezekből a szénhidrátokból. Egy 40 ezer emberből álló minta alapján azt mondják, az immoglobulinokhoz kapcsolódó szénhidrátok felépítése alapvetően változik attól függően, hogy milyen állapotban vagyunk biológiailag, így egy mintát összevetve a többi mintával meg tudják tippelni, hogy mire lehet számítani, és leginkább az időskori demencia előrejelzésében, valamint megelőzősében nyújt segítséget ez a fajta a teszt a készítői szerint.

Természetesen egyik ilyen teszt sem szentírás, egyelőre nem bizonyított, hogy sokkal komolyabb eredményeket lehetne elérni velük, mint azzal, hogy megmondjuk, melyik a kedvenc zenekarunk, de tény, hogy tudományosan jóval alaposabban készülnek.

Az Európai Unió is foglalkozik az öregedés kérdésével és az öregedési folyamatok előrejelzésével, a Mark Age Consortium egy összetettebb megközelítést alkalmaz, a két teszttípust vegyítve, így pontosabb eredményeket elérve, de még csak a kutatási fázisban tart.

Oszd meg másokkal is!
Mustra