HPV: a férfiak se immunisak a rákra

Olvasási idő kb. 14 perc

Hazánkban a HPV-hez való hozzáállás valahogy úgy néz ki, mint a nem kívánt terhességgel kapcsolatos közvélekedés, vagyis a megelőzés mégiscsak a nők érdeke, hiszen az egyes típusaiból esetlegesen kialakuló méhnyakrák nyilvánvalóan őket veszélyezteti. Erre ráerősítenek azok az egyoldalú, megelőző kampányok is, amelyek kizárólag őket szólítják meg. Pedig lenne mit tudniuk róla a férfiaknak is.


Mivel a HPV terjedéséhez két ember (pontosabban bőr és/vagy nyálkahártya kontaktus) kell, ezért, ahogy a terhesség esetében, úgy itt sem lehet(ne) csak az egyik félre hárítani a felelősséget és a következményeket, amelyek a tévhitekkel ellentétben mindkét fél számára súlyosak lehetnek. Tény, hogy egyértelműen a nők a veszélyeztetteebbek, ha a méhnyakrák előfordulási gyakoriságát nézzük, de közben az újabb kutatások szerint a férfiak sem lehetnek nyugodtak.

"Hazánkban évente kb. 3400 új szájüregi-fej-nyak daganatos megbetegedés van, a halálozások száma 1400 körül van. Szerencsére a megbetegedések és a halálozások száma is stagnál az elmúlt 5 évben, szemben az előző évtizedekben tapasztalt folyamatos, erőteljes emelkedéssel szemben. A legfiatalabb páciensünk 14 éves volt" - mondja Dr. Németh Zsolt, a Semmelweis Egyetem, Fogorvostudományi Kar, Arc-Állcsont-Szájsebészeti és Fogászati  Klinikájának szaktekintélye. "Nincs pontos adat a HPV okozta szájüregi daganatos megbetegedések számáról, sem a halálozási arányszámról. Azt azonban el lehet mondani, hogy a daganatok döntő többsége a klasszikus etiológiai faktoroknak (alkohol, dohányzás) “köszönhetően” alakul ki. Elsősorban a fiatal, nem dohányzó, nem alkoholizáló egyéneknél jellemző a HPV, mint etiológiai faktor" - tette hozzá. 

shutterstock 364019282

A friss kutatások azt is kimutatták, hogy a középgarati tumorok 90-95%-át a HPV 16-os típusa okozza, ugyanaz, ami a méhnyakrákot is.

- hangzott el októberben, Szegeden az MFOE  kongresszusán.

Ezekért a tumorokért eddig főként a dohányzást és az alkoholfogyasztást tették felelőssé, de ma már egyértelmű, hogy a HPV is közrejátszik, így azok is veszélyeztetetté válnak, akik egyébként nem isznak, és nem dohányoznak, azoknál pedig még inkább növelik a kockázatot, akik alkalmanként vagy gyakran élnek a cigarettával, és/vagy az alkohollal. A férfiak ezt a vírust szó szerint benyalhatják orális szex közben - gondoljunk csak Michael Douglas és Bruce Dickinson esetére -, így egyelőre a számukra is a védőoltás jelenti a legbiztosabb védelmet.

De hát miért nem oltattad be magad, bébi?

Bár kézenfekvőnek tűnik a megoldás, hogy csak a bébik, azaz a nők éljenek a HPV elleni oltással, (ami a hetedik osztályos lányok számára már ingyenesen elérhető, de a felnőtteknek továbbra is borsos áron érhető el), mégsem ez jelenti a titok kulcsát. Ugyanis egyrészt a vakcina csak a vírus bizonyos típusaitól védi meg a nőket, másrészt nem akadályozza meg a már meglévő vírusok továbbadását (hiszen úgy is fel lehet venni a védőoltást, hogy már pozitív státuszúak vagyunk). Harmadrészt, ugyan ez sincs túlreklámozva, de a védőoltás már a férfiak számára is elérhető, bár a kisfiúknak nincsen hasonló ingyenes oltási program, mint a lányoknak. Megkérdeztük az EMMI-t, hogy terveznek-e mindkét nemet megcélzó társadalmi kampányokat, vagy a kisfiúknak ingyenes oltási programot biztosítani? Ezt a választ kaptuk: "Az állami szerepvállalás a méhnyakrák megelőzésére vonatkozik, nem általánosságban a HPV-re. Tekintettel arra, hogy a méhnyakrák csak nőkben fordul elő, így a térítésmentes oltóanyagot a 7. évfolyamba járó leányok számára biztosítjuk". Hozzáteszik, hogy a kampányokban elsősorban őket és a családjukat szólítják meg, a médiában megjelenő felhívások, illetve az oldalukon található tájékoztató anyagokat pedig nők és férfiak ugyanúgy elérhetik. "Ezekben mindenhol felhívjuk a figyelmet, hogy mivel szexuális úton terjed a fertőzés, ezért a fiúk/férfiak oltása - térítés ellenében beszerezhető oltóanyaggal – mindig egyéni megfontolás után javasolható"  - olvasható a levelükben.

Mi is ellátogattunk az oldalra:

antsz.png

Itt azzal a címmel lehet rátalálni a HPV-vel kapcsolatos információkra, hogy Védelem a méhnyakrák ellen! Kérdések és válaszok a HPV elleni védőoltásról! Ha én férfi volnék, és nem lenne méhem, és nem ismerném behatóan a vírus férfiakra vonatkozó veszélyeit, szinte biztos, hogy nem kattintanék rá. Egyébként valóban létezik egy-két pont a cím alatt, amelyben kitérnek mindkét nemre, még arra a kérdésre is, hogy a fiúknak miért nem jár ingyenesen a védőoltás, de az az igazság, hogy ezekért az információkért jócskán át kell nyálazni a kérdés-válaszokat. Érthető a magyarázatnak az a része, hogy a méhnyakrák hazai előfordulási gyakorisága, és a halálozások száma indokolttá teszi a nőket célzó kampányokat, de az se volna nagy baj, ha léteznének olyan prevenciós kampányok is, amelyek mindkét nemet tájékoztatják a lehetséges veszélyekről, és elhintenék annak a csíráját, hogy mindenki érezzen némi felelősséget, amikor alkalmanként lefekszik valakivel, vagy épp, amikor szintet lép egy párkapcsolat és úgy döntenek, hogy az óvszer helyett máshogy fognak védekezni.

Ilyenkor például nem kéne eltitkolni a HPV-státuszunkat,

kockáztatva vele a másik egészségét. Ehhez persze nem árt tudni, hogy ki fertőzött és ki nem, de az átlagnak sajnos fogalma sincsen a HPV-státuszáról, pedig egy 6500 forintos csekk (magánorvosoknál az ár eltérő lehet) és egy rövid vizsgálat ellenében megtudhatjuk, hogy fertőzöttek vagyunk-e, és ha igen, akkor a vírus melyik típusával. Dr. Ragó Zsuzsanna, a HPV Centrum szakmai vezetője szerint szerencsére egyre több olyan pár jelenik meg a rendelőjében, akik teljes körű terápiás és szexuális életmód tanácsot kérnek, amikor az egyik félről kiderül, hogy HPV pozitív. Így védve egymást a további illetve a ping-pong fertőzéstől. Ez országosan tekintve egyelőre még nagyon ritka. Rendelőnkben azonban gyakran párok kérnek együtt segítséget.

Mit jelent pontosan a HPV szűrés?

A HPV fertőzöttség vérvétellel nem állapítható meg. A vizsgálat során nőknél hüvelyből, férfiaknál húgycsőből kell mintát venni, illetve mindkét nem esetében lehet torokváladékból is. Erre egy speciális mintavételi eszközzel kerül sor (mintavételi kefe), a mintavétel kissé kellemetlen, de legkevésbé sem fájdalmas.

Az óvszerhasználattal szintén vannak gondok, ugyanis egy felmérés szerint a férfiak nyolcvan százalékát zavarja az óvszer, így elég gyakori, hogy alkalmi szex esetén, inkább veszélyeztetik saját és partnerük egészségét (és ha nem védekeznek mással, a terhességet is), minthogy gumit húzzanak. Az óvszer ugyan nem nyújt száz százalékos védelmet a nemi betegségekkel, a HPV-vel, vagy a terhességgel szemben, de még mindig ez nyújtja a legnagyobb biztonságot, főleg ha nem rendelkezünk védő oltással. A lányok gyakran mesélik egymás között azokat az általános kifogásokat, amiket ilyenkor hallanak a srácoktól: bízz bennem, nincsen semmi bajom, vagy rosszul esik, hogy nem bízol bennem, esetleg úgy nézek ki, mint akinek bármi baja lenne?, és hasonlók. De a lányok sem teljesen vétlenek a sztoriban, hiszen ilyenkor vagy elhessegetik a nemi betegség (más védekezési módszer hiányában pedig a terhesség gondolatát), vagy a megfelelési kényszer miatt engednek az érzelmi manipulációnak és belemennek a zsákbamacskákba.

Tájékozatlanok vagyunk!

Hogy főként a nőkre hárul a megelőzés, az nem (kizárólag) a férfiak nemtörődömségének lehet betudni, az okok inkább a felvilágosítás hiányában keresendők, sokan ugyanis azt sem tudják, hogy eszik, vagy isszák a HPV-t.

"Sajnos hazánkban sem a nők, sem a férfiak nem kellően tájékozottak a HPV-vel kapcsolatban. De azt kell mondjam, hogy a dohányzás, alkoholfogyasztás káros hatásairól, a daganatképződés veszélyeiről és esélyeiről sem tudnak sokat. A HPV átvitel a hetero- és a homoszexuális kapcsolatokban is lehetséges, így az lenne a megfelelő, ha mindkét nem kellőképpen és egyformán lenne tájékoztatva a víruscsaládról" - mondja Dr. Németh Zsolt egyetemi docens, klinikaigazgató. Hozzáteszi, hogy mint minden egészségnevelési programot, a daganatok megelőzésének lehetőségeit, az egészséges életmódot is az iskola alsó tagozatától, folyamatosan kellene oktatni. "Ebben még nagy adósságunk van" - nyilatkozta.

A biztos tudás mind a saját, mind a partnerünk (vagy a leendő partnerünk) érdekében fontos. Persze lehet azzal nyugtatni magunkat, hogy minden ötödik emberben ott van a vírus valamelyik típusa, de ne feledkezzünk meg arról, hogy egyáltalán nem mindegy, melyik fajtájával fertőződünk meg. Míg az egyik tünetmentes, a másik csak jóindulatú szemölcsöt okoz (ami szintén nem egy vidám dolog), addig egyes típusai durván megemelik az olyan rákos megbetegedések kockázatát, mint a méhnyak-, a hüvely- és szeméremtesti rák, a végbélnyílás körüli rákok, a hímvessző rákja, valamint a fej-nyaki rákok (például a mandularákot) is.

Lehet bagatellizálni, de a HPV mégis csak olyan mint az orosz rulett

Nincs ugyanis arra garancia, hogy nem mi, a partnerünk vagy pont az expartnerünk lesz-e az, akinél a vírus rákot okoz? Gondoljunk csak Mittelholtz Dóra esetére, története klasszikus példája annak, amikor valaki egy párkapcsolaton belül fertőződik meg, és ő sajnos nem volt szerencsés, 34 évesen meghalt.

dóra

Talán mégis szükség volna több, mindkét nemet megcélzó kampányokra

vagy - bár ez lehet nagyon utópisztikus gondolatnak tűnik - akár ingyenesen elérhető vakcinákra a kisfiúk számára. Még akkor is, ha az ÁNTSZ azt írta nekünk a válaszlevélben, hogy: "Egyre több tudományos eredmény támasztja alá, hogy más daganatok kialakulásában is szerepet játszik a HPV, köztük az egyes szájüregi daganatokban. A védőoltásról való egyéni döntés során ezt is figyelembe lehet venni, de jelenleg az erre vonatkozó adatok nem érik el azt a bizonyító erőt, hogy ez az alkalmazási előírásban megjelenjen javallatként, azaz az állami felelősségvállalást is magában hordozó védőoltási kampány üzenete legyen."

A férfiak az alábbi védőoltásokat vehetik igénybe:

az egyik leghatékonyabb védekezési mód a védőoltás: a HPV-elleni vakcinák közül a 4- és 9-komponensű oltás férfiak részére is adható, 9 éves kortól, két- vagy háromoltásos sémában

- a 4-komponensű oltás:
a négy leggyakrabban betegséget okozó HPV-típus (HPV 6, 11, 16 és 18) ellen véd a méhnyakrák, a szeméremtesti és a hüvelyrák mellett a végbélnyílás rákja, valamint a nemi szervi szemölcsök ellen is hatásos

a 9-komponensű védőoltás:

∙ az új védőoltás innovációt jelent a rákmegelőzésben magában foglalja a 4-komponensű védőoltásban lévő HPV-típusok részecskéit és  ezeken kívül további 5 vírustörzs ellen nyújt védelmet (31-es, 33-as, 45-ös, 52-es és 58-as), közel teljes körű, 95%-os védelmet nyújt a végbélnyílás körül rákok ellen.

Külföldön is elég ritka, hogy olyan kampányok szülessenek mint a  NOMAN IS AN Island/ RACE TO END HPV nevű projekt, amelynek az a hosszú távú célja, hogy a nők és férfiak egyaránt tisztában legyenek a HPV kockázataival, megelőzésével, és evidens legyen mindenki számára a vakcinák fontossága. Hogy a védőotlásoknak milyen pozitív hatásai lehetnek arra jó bizonyíték Ausztrália, ahol alig egy évvel a HPV elleni védőoltás forgalomba kerülése után nemzeti oltási programot kezdtek és másfél millió embert oltottak be a négykomponensű vakcinával. Az eredmény beszédes: 5 év alatt 93%-kal csökkent a nemi szervi szemölcs előfordulása az oltottak között.

Névtelen

Itthon eddig egy kampánnyal találkozhattunk, ami a férfiak prevenciójával is foglalkozott, és a védőoltások fontosságára hívta fel a figyelmet. A kampány részeként egy Facebook-oldalt és egy blogot is indítottak Eperhab néven, ahol a HPV-vel kapcsolatos tartalmak mellett egyéb, szexuális élettel kapcsolatos tanácsokat is találni, illetve ennek a részeként indult el a HPVdoktor.hu weboldal is, ahol a vírussal kapcsolatos tudnivalók mellett online, akár anonim módon is lehet kérdezni szakorvosoktól.

Egyértelmű, hogy az lenne a legcélravezetőbb, ha mindkét nem számára evidens lenne a védekezés, a rendszeres orvosi vizsgálat és a vakcina felvétele.  "Ha a fiatalabb populációt nézzük, akkor persze nagyon áldásos, hogy a lányok állami támogatással adott oltásának hála a legveszélyesebb vírustörzsek gyakorisága csökkenni fog. Ha azonban csak a nők kapnak vakcinát, az ugyan megvédi őket bizonyos típusoktól, de ettől függetlenül lehetnek vírushordozók. Ha magas rizikójú HPV pozitív státuszúak voltak az oltáskor, és nem járnak ellenőrző méhnyakrák szűrésre, akkor még a betegség is kialakulhat náluk A be nem oltott férfiak között pár évtized múlva azonban ott lehetnek a HPV okozta daganatos megbetegedések, a szemölcsök megjelenéséről nem is beszélve. Utóbbira is szeretnek egyébként csak legyinteni az emberek, de az igazság az, hogy nemcsak kínosak ezek a szemölcsök, hanem erősen fertőzőek is, és sokszor a kezelésük ellenére gyakoriak a kiújulások. Mindezek miatt nagyon komoly problémát tud okozni a párkapcsolatban" - magyarázza a doktornő, aki úgy véli, hogy a felvilágosító kampányok, a korai prevenció nélkül nem lehet megváltoztatni a téves közvélekedést, hogy elég ha csak a nők óvatosak a HPV-vel"- nyilatkozta Dr. Ragó Zsuzsanna.

A HPV és a dagantok

 A HPV az emberi hámsejtekben szaporodó humán papillomavírus rövidítése. Eddig több mint 130 ismert típusát azonosították. Egyes típusai a jó- és rosszindulatú daganatok kialakulásáért is felelősek, a méhnyakrák mellett számos további rákos megbetegedés okozója lehet.

Jóindulatúnak számít a nemi szervi szemölcs (más néven kondilóma), amely számos kellemetlenséget okozhat a mindennapokban és a párkapcsolatokban. 

A HPV-vel összefüggő rosszindulatú daganatok közé tartozik a méhnyakrák, a hüvely- és szeméremtesti rák, a végbélnyílás körüli rák, a hímvessző rákja, valamint a fej-nyaki rákok (például a mandularákot) is. Összességében a rákos megbetegedések 5 százalékáért a HPV tehető felelőssé világszerte .

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek