Ön kibírná egy hónapig alkohol nélkül?

Egy hónap alkohol nélkül. Vajon nehéz? Egy függőnek nyilván az, de mi van az alkalmi ivókkal, azokkal, akik a társas helyzetek kedvéért isznak, vagy éppen néha-néha lazulásból? Nekik vajon okozna nehézséget, ha nem ihatnának egy hónapig? A válaszok nyilván függnek a személyiségtől, az alkoholhoz való viszonytól, és az éppen aktuális élethelyzetektől. Az pedig, hogy konkrétan milyen nehézségek merülnek fel egy ilyen kísérlet közben leginkább úgy deríthető ki, ha saját magunkon kísérletezünk.

A Kék Pont Alapítvány Száraz november felhívásának pedig éppen ez a célja. Pontosabban “a mértékletesség erényének és az öngondozás gyakorlatának elmélyítése az alkohol iránti sóvárgásban megtalált tanulságok által. Fontos cél a testi és lelki megújulás, az önismeret fokozása, a vágyak megregulázása, valamint az italozás okozta problémák korai felismerése.” Az alapítvány munkatársai az alkoholmentes novembert azoknak ajánlják, akik legalább hetente egyszer vagy annál többször isznak és szeretnének többet megtudni az alkoholhoz fűződő viszonyukról. A napi nagyivók és az alkoholisták számára azonban jobb, ha inkább szakember segítségét kérik a függőség elleni küzdelemben.De vajon ki számít már alkoholistának?

shutterstock 126810821

“Az alkoholizmus meghatározásának több formája létezik Jellinek óta, de attól a ponttól tekinthető betegségnek, amikor destruktívan hat a mindennapi életvitelre.” - mondta rendszeres szerzőnk, Marjai Kamilla addiktológiai konzultáns. “Függőként (súlyos fizikai függőségnél) életveszélyes is lehet az orvosi felügyelet nélkül történő hirtelen leállás, egyébként inkább a pszichés tünetek kerülhetnek előtérbe. Szociális fogyasztóként ez egy jó próbája annak, hogy mely helyzetek indukálják a fogyasztást, mik azok a szociális és érzelmi feltételek, amelyek közt elővesszük a dugóhúzót egy jó rozé mellé. ”

A Kék Pont Alapítvány munkatársai szerint az alkalmi ivók számára a Száraz november izgalmas utazás lehet, tele élményekkel és tanulságokkal. Nem véletlen, hogy itt a szerkesztőségben is kedvet kaptunk a projekthez. Oké, nem mindenki. Amikor a közös heti értekezletünkön felmerült az ötlet, volt, aki azonnal elhűlve hárított, mondván, hogy a november alkalmatlan hónap a teljes józanságra. Meg a december is. Meg a tavasz. És a nyár. Mindenesetre azért akadt, aki bevállalta, szóval december elejére személyes élménybeszámolóval is készülünk az emberkísérletről. Ha ön is kedvet kapott hozzá, látogasson el az esemény oldalára, vegyen részt az ott alakuló közös programokban, és ha kedve tartja, ossza meg velünk is tapasztalatait a  divanycoach@divany.hu címen. 

Hogy mit tanácsol novemberre a szakember? Azt, hogy a szermentesség szempontjából érdemes mindig az adott napra koncentrálni, épp úgy, ahogy a tizenkét lépéses programok követői teszik. Ha pedig megterhelőnek bizonyul a kihívás, akkor érdemes napi- vagy hetirendbe szervezni az életünket. Sok sikert!

Ön kibírná egy hónapig alkohol nélkül?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek