Mi van akkor, ha egy nő többet keres a pasijánál?

Abszolút nem meglepő, ha egyre többször találkozunk olyan párokkal, ahol a nő keres jobban. A pénz és a siker kérdése pedig - akarva vagy akaratlanul - a párkapcsolatokban is fontos befolyásoló tényező lehet. De hogyan hat a párkapcsolatunkra ez a tradicionális felfogással ellentétes felállás? Sákovics Diána pszichológust kérdeztük!

Milyen hatással van a kapcsolatra, ha a nő keres több pénzt?  

Nyilván nincs általános érvényű válasz erre a kérdésre, hiszen egy konkrét kapcsolat esetén mindig a két ember személyisége, előtörténete, kapcsolatuk dinamikája szabja meg a külső tényezők hatását. A legfontosabb kérdés az, hogyan vélekedik a férfi és a női nemi szerepekről: ha konzervatív beállítottságúak, a hagyományos nemi szerepekben érzik magukat komfortosan, ennek megborulása mindkét felet rosszul érintheti, konfliktus, megvetés forrását képezheti a kapcsolatban, kihathat a párkapcsolati elégedettségre, a szexuális életre.

shutterstock 222527017

Milyen veszélyei vannak, ha a nő keres többet?

Egy kutatásból kiderült, hogy olyan párkapcsolatokban lépnek félre többet a férfiak, ahol a nő vagy sokkal többet vagy sokkal kevesebbet keres náluk. A keresetben fennálló egyenlőtlenség esetén tehát valószínűbb a hűtlenség. Ennek a jelenségnek sokféle magyarázata lehet, elképzelhető például, hogy a kevesebbet kereső férfi a csajozással igyekszik megerősíteni, bizonyítani maszkulinitását, de az is lehet, hogy egyszerűen kevesebbet dolgozik, így több ideje van félrelépni. 

Milyen emberek között működhet ez a felállás?

A konzervatív szemléletet egyébként az evolúciós örökségünk annyiban támogatja, hogy a férfi adott közösségben betöltött pozícióját, azt, hogy mennyire tartják vonzónak a nők meghatározza, hogy mennyire képes hozzáférni a különböző erőforrásokhoz a férfi. A mai társadalomban pedig az egyik legfontosabb erőforrás a státusz és a pénz. Olyan emberek között, ahol a férfiasság és a nőiesség meghatározása nem a hagyományos szerepek mentén történik, ahol más értékek irányítják két ember kapcsolati működését ott keveset számít, hogy ki mennyit keres.

shutterstock 267352733

Mik azok a tanácsok, amikkel működhet egy ilyen kapcsolat?

Minden olyan kapcsolatban, ahol külön kasszán élnek az emberek, érdemes odafigyelni, hogy ne hozzuk a másikat kínos helyzetbe azzal, hogy olyan programokba és helyzetekbe húzzuk be, amik anyagilag túllépnek a keretein. Ez bármilyen esetben konfliktusforrás lehet, és a másik könnyen érezhetik magát megalázottan. Persze nem lehet könnyű ilyen helyzetben annak sem, aki megengedheti magának, hogy többet költsön, számára a másik helyzete jelentős korlátozást jelenthet. Egy ilyen helyzetben alkalmazkodni azonban csak az a fél tud jobban, akiknek több lehetősége van. Azt meg, hogy számára a partnere ér-e ennyit, nyilván mindenki maga dönti el.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek