Jobban ízlik az étel, ha magunk főzzük

Tudjuk, hogy kövérebbek vagyunk, mint valaha, hogy egyre többen, egyre inkább és egyre fiatalabban hízunk el. Ahogy tudjuk azt is, hogy ezért sokban a környezetünk a felelős. Pontosabban az, hogy az ember története során soha ennyire nem volt könnyen látható, elérhető, megszerezhető a vonzó (zsíros, cukros, tápláló, kalóriadús) táplálék. Meg persze arra sem volt még lehetőségünk eddig soha, hogy megállás nélkül tömjünk magunkba a kaját.  Olyan ez, mintha most érkeztük volna el Misi Mókus örökké termő fájához, de a szigetről már nem lenne visszaút. Persze mindez nem az emberiségre, csupán a nyugati világ lakóinak többségére, így a magyar lakosság nagyobb százalékára igaz. 

A tömeges elhízásnak rengeteg káros egészségügyi következménye van, nem beszélve arról a rombolásról, amit az elhízás az önértékelésünkkel és a párkapcsolatainkkal, a szexuális életünkkel tesz. Nem véletlen, hogy a fogyókúrabiznisz virágzik, az életmódváltás lassan üres közhely, ahogy nem véletlen az sem, hogy számos pszichológiai kutatás foglalkozik a fogyókúra, az elhízás, az egészséges étkezés lelki hátterével. Ezekből tudjuk például, hogy érdemes odafigyelni az ételekkel kapcsolatos érzelmeinkre, arra, hogy mennyire vagyunk leterhelve úgy általában az életben, meg arra is, milyen gasztrokörnyezetben élünk. Ez utóbbi kutatási eredményekhez tesz hozzá most egy friss német vizsgálat, amiből kiderül, hogy sokkal jobban járunk, ha otthon főzünk, mintha készételt veszünk vagy rendelünk. 

shutterstock 302562971

A Health Psychologyban publikált kutatásban 120 német fiatal tesztelt első körben egészségesnek (smoothie), a másodikban egészégtelennek (shake) ítélt saját vagy mások által készített kosztot. Az eredmények szerint pedig a saját smoothe jobbnak, egészségesebbnek és alacsonyabb kalóriatartalmúnak tűnt, még úgy is, hogy a versenytársát a kísérletvezető ugyanabból a receptből készítette el előre. A saját készítésű étel preferenciája azonban csak akkor működött, amikor a résztvevők az egészséges ételt kóstolták. Az egészségtelen shake esetében az ételbe került zsír és cukor pontos ismerete rontott annak élvezeti értékén. Az eredmények még markánsabban megjelentek azoknál a nőknél, akik aktuálisan éppen fogyókúráztak vagy speciális diétát tartottak.

A pszichológusok szerint a jelenség hátterében az áll, hogy mindig többre értékeljük azokat a dolgokat, amikbe energiát fektetünk, amiket mi magunk állítunk elő. (Heló, csodaszép IKEA könyvespolcom!) Mivel a befektetett munkánkat értékeljük ezzel felértékeljük a produktumot is, és önmagunk védelme érdekében nehezebben mondunk, gondolunk, érzünk róla rosszat. Egyszerűen ezzel igazoljuk a magunk számára, hogy érdemes volt dolgozni az étellel. Az otthoni főzés másik előnye, hogy jobban képben vagyunk az étel beltartalmával, vagyis tudatosabb döntéseket hozhatunk arról, mennyi szénhidrátot, cukrot, zsírt  szeretnénk fogyasztani. 

A kutatás vezetői szerint tehát a konklúzió az, hogy ha egészségesebben szeretnénk étkezni, amennyire lehet hanyagoljuk a készételeket, és főzzünk inkább magunkra. Ma meg talán még idő is van rá. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek