7 fontos szabály az online kommunikációhoz

Nem túlzás, ha azt állítom, hogy a mindennapi kommunikációnkat online bonyolítjuk. Interneten vagy SMS-ben beszéljük meg, hogy melyik filmet nézzük meg este a moziban, hova menjünk ebédelni, vagy éppen csak átbeszéljük mi is történt velünk aznap. Az online beszélgetéseknél is egy ember kommunikál egy másikkal, dialógust alkotnak, viszont a metakommunikáció és a hangszín az interneten hiányzik , ezért különösen oda kell figyelnünk arra, hogy mit és hogyan pötyögünk. Íme pár tanács, amit ha betart, akkor jó eséllyel sikerül boldogulnia az online beszélgetések világában!

1. Óvatosan a pontokkal!

Már általános iskolában megtanították nekünk, hogy minden mondat végére a megfelelő írásjelet tegyük, és igen, ha lemaradt, akkor bizony aláhúzás járt érte. Na, ez az internetes chatelés világában nem egészen így van. Túl sok felkiáltó jel esetén agresszívnak is hathat a mondanivalónk, egy mondat végére biggyesztett ponttal akár bunkónak és durvának is tűnhet az, amit írunk. A három pontról nem is beszélve!

shutterstock 379989589

2. Hanyagoljuk a Caps Lockot!

Talán ez az a pont, amit nem is kell agyon magyarázni. Mindenki tudja mi a különbség, a Jó, hogy írsz, és a JÓ, HOGY ÍRSZ között..

3. Ne legyünk türelmetlenek!

Sok helyen látszik, hogy mikor vagyunk/voltunk elérhetőek, milyen üzeneteket olvastunk el. Ha látta, hogy elolvasták az üzenetét, de nem kapott rá egyből választ, akkor se türelmetlenkedjen! Figyelembe kell venni, hogy a másik fél egy másik környezetben tartózkodik, és lehet, hogy válaszolás közben éppen más elfoglaltsága is akadt.

4. Ne használjunk túl sok hangulatjelet!

Az internetes beszélgetésekben nagyon fontos szerepe van a hangulatjeleknek, hiszen az érzelmeinket, adott hangulatunkat a dologgal kapcsolatban ezek segítségével tudjuk valamelyest kifejezni. De erre is vonatkozik az a szabály, hogy a kevesebb néha több! Használjuk bátran az emojikat, de túlzásba ne vigyük őket, hiszen azzal akár ellentétes hatást is kiválthatunk!

5. Rövidítésekkel csak okosan!

A rövidítések használata már széles körben elfogadott, akarva vagy akaratlanul is találkozunk velük. Egy kezdőnek meg kell tanulnia ezeket, ha érteni akarja a beszélgetőpartnere válaszát. Nem biztos, hogy a beszélgetőpartnere is elsajátította már azokat a rövidítéseket, amiket használ, így vagy magyarázza el az extrém változatokat, vagy kerülje el őket!

shutterstock 239978956

6. Nem árt ellenőrizni, hogy kinek is ír!

Nem ritka, hogy egyszerre több beszélgetés is fut, több emberrel kommunikálunk egyszerre. Ezért óvatosnak kell lenni, mert könnyen össze lehet keverni, hogy melyik ablakban kivel és miről beszélgetünk, amikből kínos szituációk is születhetnek.

7. Helyesírás? Nem baj, ha megfeledkezik róla!

Ha gépről írunk még nem is annyira, de ha telefonról irkálunk, akkor főleg egyszerűbb ékezetek, és olykor-olykor vessző nélkül gépelnünk. A helyesírási szabályok fellazultak, így ezen abszolút nem kell görcsölni! Előfordul az is, hogy beszélgetőpartnere  lassan és sok hibával gépel, akkor sem éri meg és nem is szükséges visszamenni, és kijavítani őket.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek