Ne reménykedjen, nincs esélyünk az öröklétre

Ma egy 110 éves embernek ugyanannyi a várható élettartama mint 30 évvel ezelőtt, és a kutatók szerint az emberek egészen egyszerűek nem élhetnek örökké, akárhogy is próbálkozik a tudomány.

Jeanne Calment 122 éves korában halt meg 1997-ben. Mikor a 120. születésnapján megkérdzték tőle, hogy milyen jövőt jósolt magának, azt válaszolta: "Nagyon rövidet." Azóta sem volt más a világon, aki megélte volna ezt a kort, és a kutatók szerint sokáig nem is fogja ezt a rekordot megdönteni senki, egészen egyszerűen azért, mert a statisztikai mutatók alapján a maximum életkor nem tolható ki a végtelenségig, azaz nem az örök életet kellene kutatni, hanem mégis inkább az örök fiatalságot, ugyanis ahogyan öregszik az ember, a szervei úgy amortizálódnak. 

shutterstock 161175392

Az emberiség átlagos élettartama növekszik, és egyre többen élnek hosszú ideig, de a kutatók 40 ország halálozási adatait figyelembe véve azt állítják, hogy létezik a maximum életkor, ez pedig Calment 122 éve, akinek a halála óta a világ legöregebb emberei nagyjából 115 évet éltek. A kutatók szerint ez a szám a jövőben sem fog emelkedni. "Lehet, hogy valaki tovább él ennél, de kevesebb mint egy a tízezerhez az esély arra, hogy valaki 125 évet éljen" - mondta Brandon Milholland molekuláris genetikus, az Albert Einstein College of Medicine munkatársa, aki a Nature nevű lapban megjelent kutatást is vezette. "Annak ellenére, hogy átlagosan várható élettartam növekszik, van egy határ, amit a maximális élettartam nem haladhat meg" - tette hozzá Milholland. 

A XIX. században a várható élettartam elkezdett nőni, mert elterjedtek a védőoltások, antibiotikumok, és az orvostudomány egyre sikeresebben vette fel a harcot a rákos és az érrendszeri megbetegedések ellen. Ezen kívül fontos, hogy javult a táplálkozás és a higiéniás körülmények is, és a várható élettartam a fejlett országokban már 70-80 év. "A korral járó változások, például a testi, vagyis szomatikus mutációk határt szabnak a maximum élettartamnak" - mondta Milholland.

Az orvosi kutatások a betegségeket általában önmagukban vizsgálják külön-külön, és ettől nem nő majd az élettartam, hiszen azok a károsodások, amelyek ezt befolyásolják, minden szervet érintenek. "Nem valószínű, hogy lesz olyan, aki tovább él Jeanne Calmentnál, de ha lesz is, akkor sem sokkal fogja túlélni a francia csúcstartót" - keserítette el azokat Milholland, akik még reménykednek az örök életben. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra