Suhanj! Fitness: "Itt nincs megkülönböztetés, segítünk egymásnak!"

Két hónapja nyílt meg az ország első olyan edzőterme, a Suhanj! Fitness, ahol fogyatékkal élő és ép emberek együtt élhetnek a sport örömének. Az edzőtermet a Suhanj! Alapítvány álmodta meg, az egyik alapítóval Gusztos Péterrel és Alvégi Lóci építésszel körbejártuk a termet és elhoztuk az élményeinket.

"Olyan edzőtermet szerettük volna létrehozni, ami modern, szép, tiszta és igényes, amiről csak úgy mellékesen lehet elmondani azt, hogy itt egyébként akadálymentes körülmények között fogyatékkal élők tudnak edzeni. Az volt a cél, hogy az nagyon sokszor megjelenő szánakozás meg lesajnálás, ami az embereknek eszébe jut akkor, amikor meghallják hogy fogyatékkal élőkről van szó az erről a helyről ne jusson eszükbe, hanem éppen egy ellenkező hatást váltsunk ki." - kezdi Gusztos Péter, az egyik társalapító.

Suhanj! Alapítvány

Az alapítvány 2010-ben indult azzal a céllal, hogy a mozgásörömét megosszák sérült és mozgássérült emberekkel, Tevékenységük a szabadtéri sportokhoz, futáshoz, és a triatlon sportjaihoz kapcsolódott, de 2011-ben megjelentek a fitneszvilágban is. A brit nagykövetség segítségével elkezdtek tartani spining órákat látássérült embereknek. Ez a kezdeményezés gyorsan kibővült, látássérült emberek mellett megjelentek értelmi fogyatékos, illetve halmozottan fogyatékos gyermekek is. 

Kalányos Zsolt, aki egy szerencsétlen baleset következtében került kerekesszékbe 12 éve, nagyon örült a Suhanj! Fitnessnek, mert már nemcsak otthon tud sportolni, van más lehetősége is: "Otthon súlyzóztam, de egyedül motiválatlan voltam, unalmas volt. Itt azért sokkal motiváltabb vagyok. Lejárok ide, találkozom ismerősökkel, és szeretem csinálni. Mióta megnyílt az edzőterem, napi rendszerességgel itt vagyok. Ez más mint egy átlagos edzőteremben, itt nem néznek ki. Itt azt tapasztalom, hogy segítőkészek az ép emberek. Az utcán van, aki segítőkész, és van, aki elutasító. Itt azért nem mondanám ezt, mindenki segít aki tud."

És hogy milyen minta alapján alakították ki a termet? "A leghasznosabb információforrások az alapítvány dolgozói, illetve az alapítvány körébe tartozó aktívan sportoló mozgás és látássérült emberek voltak. Az öltözőkbe található zuhanyzók szegély nélküliek, így kerekesszékkel is lehet ezeket használni. Emellett lehajtható a szék is, amire átlehet ülni és az öltözőben pedig mozgássérült mosdó is található." - meséli Alvégi Lóci, aki a Noppa Design építész és formatervező csapatával együtt kerekesszékes sportolók bevonásával segített a tér kialakításában.

A Suhanj! Fitnessben az erősítőgépek annyiban különlegesek, hogy ezeknek a beülőjük egy nagyon egyszerű mozdulattal kihajtható és oda lehet állni hozzájuk kerekesszékkel. Ezenkívül van lehetőség futópadozni, lépcsőző gépezni, és teremkerékpár is rendelkezésre áll. Emellett megjelent a kranking, ami a spinninghez hasonlóan egy ritmusra, zenére tartó csoportos oktató által vezetett edzést jelent. Éppen csak nem lábbal, hanem kézzel kell tekerni az eszközt, éppen ezért kerekesszékesek is tudják használni. Különlegesség, hogy mozgássérült oktatók és edzők is vannak, és egy járó ember kerülhet egy olyan helyzetbe, hogy egy kerekesszékes sportoló vezeti azt az edzést, amin részt vesz. 

A mozgássérült és értelmi fogyatékos embereknek szakemberek is segítséget tudnak nyújtani. Egyiküknek, Varga Áginak ugyan van már egy edzőterme, de a mozgássérültekkel itt tud csak igazán foglalkozni: "Idén januárban láttam, hogy épül ez az edzőterem, és már foglalkoztam mozgássérültekkel, de nem úgy, ahogy én szerettem volna. Pomázon van egy fitnesztermem, de az nem akadálymentesített, így nekem kellett mindig házhoz mennem. Itt teljesen más velük foglalkozni, edzés közben mosolyognak, jól érzik magukat. Itt nincs megkülönböztetés, segítenek egymásnak, eltűnnek ezek a dolgok valahogy".

Az edzőterem használati díja szinte el sem tér egy átlag fitneszterem áraitól, az ép emberek középkategóriás edzőtermi árfekvéssel találkozhatnak, míg a fogyatékkal élők számára egy jelentős kedvezményrendszert építettek fel, és olyan fogyatékkal élők, akik ide járnak sportolni, azok az átlagos budapesti edzőtermek árainak feléért tudnak rendszeresen edzéseken részt venni.

És hogy milyen az indulás? "Az indulás az mindenképpen pozitív, nyilván nagyon nagy munka vár még ránk. Ahhoz képest, hogy augusztusban nyitottunk, ami teljes holt szezon az edzőtermekben, nagyon szépen haladunk. Most jön az a munka, hogy már egy tudatos marketinggel fel kell építeni azt, hogy a környékbeli emberek is elkezdjék használni." - meséli Gusztos Péter.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek