23 dolog, amit soha ne mondjon munkatársainak

A munkatársakkal való jó kapcsolat nagyban hozzájárul ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat a munkahelyünkön, kevésbé legyenek sivárak a munkával töltött órák, sőt produktivitásunk is nő, ha odafigyelünk a helyes kommunikációra.

Rosalinda Oropeza Randall protokollszakértő, a Don't Burp in the Boardroom (Ne böfögjön a tanácsteremben) című könyv szerzője szerint a közvetlen kollégákkal való kapcsolatot megmérgezheti, ha átlépünk egy bizonyos határt. A Business Insider össze is gyűjtött 23 mondatot, amit jobb, ha kerül a munkahelyén.

A magától értetődő dolgok – mint például a káromkodás és a sértegetés – mellett itt egy lista azokról a mondatokról, amiket jobb, ha mellőz a munkatársakkal való zökkenőmentes együttműködés érdekében.

1. „Mennyit keresel?” - Ez a mondat nemcsak amatőr, hanem borzalmas.


2. „Tudsz kölcsönadni egy kis pénzt?” - Bárkivel megeshet, hogy egyszer-kétszer otthon felejti a pénztárcáját, de ha mindig „éppen a másik táskánkban maradt”, számítsunk rá, hogy nem fognak többé hívni ebédelni minket.


3. „Őszintén szólva” - Az őszinteség kihangsúlyozása felvetheti a kérdést munkatársainkban; „Miért, egyébként nem vagy velem őszinte?”


4. „És azt hallottad...?” - Ha így kezdi mondandóját, hamar megkaphatja a „pletykás” bélyeget.


5. „Jól áll rajtad ez a nadrág.” - A fizikai megjelenésre irányuló megnyilvánulások amellett, hogy szakmaiatlanok, akár szexuális zaklatásnak is minősülhetnek.

shutterstock 236659255
Shutterstock


6. „Mindig csak a baj van veletek!” - Nagy ostobaságnak számítanak az ilyen és ehhez hasonló negatív megnyilvánulások egy adott csoporttal szemben, és könnyen zaklatásnak vehetik.


7. „Terhes vagy?” - Ritkán végződik jól egy ilyen mondattal indult beszélgetés.


8. „Elnézést, hogy zavarlak...” - Ha valójában azt sajnálja, hogy valamit még nem csinált meg, nem egyszerűbb elvégezni inkább a feladatot? „Elnézést, volna rám egy perced?” - sokkal jobban járunk ezzel a mondattal.


9. „Munkahelyet váltanék. Nem tudsz valakit, aki új munkaerőt keres?” - Egy ilyen mondat azt üzeni a kollégáinak, hogy már nem akar a csapat tagja lenni, és valószínűleg el is fognak távolodni öntől. És könnyen lehet, hogy visszajut a főnök fülébe is.


10. „Nézd ezt a kiütést! Holnap kapom meg az orvosi leleteket.” - Senki sem akarja látni a kiütéseit, vagy hallani egyéb hányingerkeltő egészségügyi problémáiról. Húzza meg a határt a fejfájásnál vagy a náthánál.


11. „Azt hiszem...” - Vannak helyzetek, melyekben ez elfogadható, azonban inkább bizonytalankodásnak fog tűnni.

shutterstock 146190902
Shutterstock


12. „Ó, micsoda meglepetés, hogy téged kértek fel a prezentációra!” - Ennél már csak az lenne rosszabb „Miért nem én?!” Ehelyett egy szimpla „Gratulálok” is megteszi.


13. „Helyettesítenél, amíg én Bora Borán vagyok?” - Luxus életvitelével kérkedni a kollégák előtt féltékenységet szül.


14. „Engem is meghívtál?” - Nem vagyunk már gyerekek. Nem mindenkit hívnak meg minden alkalomra.


15. „Lógunk együtt hétvégén?” - Ha találkozna a kollégájával, mondja azt. Valahol az „együttlógásnak” szexuális felhangja van, szóval könnyen szexuális zaklatás hibájába eshet.


16. „Senki sem fogja észre venni, ha lenyúlok egy csomag kávét a barátnőm új irodájába” - Éppen ebben a pillanatban ismerte el, hogy lopott, ezzel könnyen eljátszhatja a munkatársak bizalmát.


17. „Ó, a pasim már megint ezt és ezt tette” - A párkapcsolat intim részleteinek megosztása a túl sok kategóriába tartozik. Ezen felül a kedvezőtlen részletek kifecsegése szakmai imidzsünknek is árthat.

18. "XY megint ellopta az ötletemet" - Lehet, hogy valaki az ön tollaival ékeskedett, de az nem segít, ha a többiek pampog miatt. Inkább a tettest szembesítse a lopással. 


19. „Van valakinek egy dezodorja kölcsönbe?” - Az önzetlenség a törődés jele, de a munkahelyen inkább ne álljon ennyire közel önhöz senki.


19. „A gatyát is leperelem a cégről!” - Ha valóban beperelte munkaadóját, a legjobb, ha ezt kellően diszkréten kezeli, és továbbra is a legjobb tudása szerint végzi munkáját.


20. „A gyereked nem egy észlény!” - A munkatársa gyerekéről vagy jót, vagy semmit!


21. „Amikor hízni kezdtem, elkezdtem edzőterembe járni.” - Talán azt gondolja, hogy jó tanáccsal látja el munkatársát, de higgyen nekünk, amíg valaki nem kéri konkrétan a tanácsait fogyással kapcsolatban, addig az effajta megjegyzések inkább bántóak.


22. „Készen állsz a nyugdíjra?” - Valakinél a kor érzékeny pontnak számít. Jobb, ha nem bolygatjuk a témát!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek