Porszívózási trükkök, amikre nem is gondolt volna

A One Crazy House-on jelent meg egy jó gyűjtés arról, hogyan tudjuk néhány egyszerű trükk segítségével új magaslatokba emelni a porszívózási teljesítményünket, hogy még nagyobb hatásfokkal tudjuk kihasználni a porszívónk kínálta lehetőségeket.

A porszívó tisztítása

Az élet egyik nagy igazsága, hogy a különféle gépek élettartamát jelentősen lehet növelni rendszeres karbantartással, és ez alól nem képeznek kivételt az olyan igénytelennek tűnő háztartási gépek sem, mint a porszívók vagy a kenyérpirítók.

shutterstock 227933722
Shutterstock

A porszívók esetében a gyűjtés két alapvető karbantartási, jelen esetben tisztítási műveletet javasol. Az egyik a porszívó fejének tisztítása, amire akkor lehet különösen nagy szükségünk, ha olyan lakásban élünk, ahol hosszú hajú emberek, hosszú szőrű állatok, esetleg olyan ruhában közlekedők élnek, amikből állandóan hullanak a hosszú szálak. A porszívó legelterjedtebb, széles, lapos fejének ugyanis az egyik legnagyobb ellensége, hogy megtapadnak rajta ezek a mindenféle szöszök, és erősen rontják a porszívó hatásfokát, ha pedig olyan a fej, amiben egy körbeforgó kefe is van, akkor azt konkrétan teljesen el is tudja rontani a sok rárakódott szövet-, meg egyéb szál. A fej megtisztítására a legalkalmasabb az úgynevezett bontótű, ami alapvetően arra való, hogy varrásokat vágjunk szét vele, de tökéletesen megfelel erre a célra is.

Maga a gép is igényeli néha a törődést, ezt a trükköt leginkább a porzsák nélküli porszívóknál tudja használni. Ahhoz, hogy lerakódásmentes, szép tiszta legyen a porgyűjtője, amiből nem árad az áporodott, dohos szag, szippantson fel a géppel egy vattapamacsot, amire előtte néhány csepp illóolajat cseppentet. Ez szépen átpucolja a csöveket, és a gépet is, ráadásul kellemes illata lesz a porszívónak használat közben.

A porzsákos porszívóknál azt javasolják, hogy a nálunk kevéssé elterjedt, ruhaszárítókba való illatosító kendőt (dryer sheet) helyezzünk be a még üres porzsákba, amikor lecseréljük a telit, ez segít abban, hogy kevesebb szaga legyen a porszívónak.

Ha egyébként tudjuk, hogy valami nem túl kellemes szagú dolgot fogunk felporszívózni, akkor azt javasolják, hogy előtte szórjunk a felporszívózandó anyagra egy kis sütőport, vagy cseppentsünk rá illóolajat, ez is segít abban, hogy a porszívó ne vegye át a szagokat.

A porszívó használata

A porszívót meglepő módon nem lehet túl sok dologra használni, leginkább csak arra jó, hogy felszívjunk vele dolgokat, de hogy hogyan és mit, az már csak a kreativitásunkon múlik. Ha elég ügyesek vagyunk, akkor a porszívó szívóereje arra is elég, hogy felemeljen egy autót, szóval a lehetőségek tényleg szinte végtelenek.

Eggyel praktikusabb felhasználási mód, ha a porszívót leejtett apró tárgyak, tipikusan fülbevalók, illetve egyéb kisebb ékszerek megkeresésére használjuk. Természetesen kell egy kis trükk, hogy a gondosan felszippantott fülbevaló ne a koszos, poros tartályban kössön ki: egy darab harisynát kell húzni a porszívócső végére, így a kisebb tárgyakat még fel tudja szívni a gép, de nem vesznek el a belsejében.

shutterstock 373127392
Shutterstock

Annak ellenére, hogy a kézi erővel működtetett porszívókat már az 1800-as évek második felében alkalmazták, sőt 1901-től már motoros porszívók is léteztek, az emberiség fejlődése még mindig nem jutott el arra a szintre, hogy a nehezen hozzáférhető helyeken normálisan ki lehessen porszívózni. Mondjuk nem véletlenül hívják az ilyen helyeket nehezen hozzáférhetőnek. De ha például az ablakpárkány szűk részein, vagy a radiátor bordái között szeretne hatékonyan kitakarítani, ahova már a legvékonyabb fej sem fér be, akkor tudunk egy trükköt erre is. Egy vécépapír gurigát kell ráhúzni a porszívó csövére, ennek a végét már tetszőleges formára tudjuk hajlítgatni, hogy beférjen a szűk részekre is.

A porszívózás után

A hosszú szálú szönyegekkel rendelkezők bizonyára tapasztaltak már, hogyha rárakunk valamit, és úgy is marad, és nemcsak a fotel és a dohányzóasztal tud ilyen nyomot csinálni, de akár a porszívó is.

Ha azt szeretnénk, hogy újra szép kackiásan álljanak a szőnyegünk szálai, akkor porszívózás után a jellegzetes kis árkokba érdemes jégkockákat helyezni, az átnedvesedett szálak ugyanis könnyebben nyerik vissza az eredeti formájukat. Amennyiben ez sem segít, akkor érdemes egy villával a tojás felveréséhez és a tupírozáshoz hasonló, de ezeknél jóval óvatossabb mozdulatokkal új életet lehelni a szőnyegbe.

Nem maradt más hátra: porszívózásra fel!

Oszd meg másokkal is!
Mustra