Veszekszik partnerével? Képzelje el, milyen lesz együtt egy év múlva!

Hogyan tudunk hosszú távon jó párkapcsolatot fenntartani? Erre a kérdésre az emberiség már régóta keresi a választ, nem véletlen, hogy a pszichológusok is lelkesen foglalkoznak a témával. Korábbi kutatásokból tudjuk például, hogy sokat segít a boldog párkapcsolat fenntartásában, ha észben tarjuk, miért lehetünk hálásak a másiknak, ha kerüljük a kritikát, a megvetést, és inkább nyíltan belemegyünk a konfliktusokba, ha képesek vagyunk teret hagyni azoknak a dolgoknak, amik a másiktól függetlenek, amik a saját személyes fejlődésünk, szórakozásunk szempontjából lényegesek, ha érzékenyen reagálunk a másikra, és képesek vagyunk a kapcsolatban felmerülő helyzeteket rugalmasan kezelni. Most egy friss kutatás ehhez a listához tesz hozzá még egy fontos dolgot: konfliktusok idején érdemes elképzelnünk a közös jövőt. 

Ébren töltött időnk jelentős részében nem a jelent éljük meg, nem az itt és mostban vagyunk, hanem a nosztalgiázunk vagy éppen rágódunk a múlton, esetleg a jövőn agyalunk. A lelki egészségünknek sokat jelent, ha képesek vagyunk gyakorolni a pillanat tudatos megélését, a minket aktuálisan érő élmények befogadását. Úgy tűnik azonban, hogy vannak élethelyzetek, amikor a jövőorientált gondolkodás kifejezetten hasznos lehet. Például akkor, amikor éppen egy párkapcsolati konfliktust élünk át. 

shutterstock 330225899

A Social Psychological and Personality Scienceben megjelent kutatásbana pszichológusok a jelen- és jövőorientált gondolkodás hatását vizsgálták a párkapcsolati konfliktus alakulására, és a kapcsolattal való elégedettségre. “Amikor a párok féltékenykednek, anyagiakon vagy egyéb személyes ügyeken veszekednek, az aktuális érzelmeik csak szítják a vitát.” - állítja Alex Huynh pszichológus, a kutatás vezetője. - “Azzal, hogy az emberek elképzelik a kapcsolatukat a jövőben, képessé válnak arra, hogy elmozdítsák figyelmüket aktuális érzéseikről, és ezzel enyhítsék a konfliktust.”  A vizsgálatban 332 egyetemista idézte fel aktuális konfliktusát partnerével, majd egy részüket arra kérték a kutatók, hogy számoljanak be jelenlegi érzéseikről, míg a többieket arra, hogy képzeljék el a párkapcsolatukat egy év múlva. Az utóbbi társaság járt jobban.

A kutatásból kiderült, hogy a jövőorientált perspektíva segít abban, hogy jobban kezeljük a párkapcsolati konfliktusokat, hogy kevésbé hibáztassuk a másikat, ahogy segít abban is, hogy jobban átlássuk a problémát és könnyebben megbocsássunk. Ez pedig hozzásegít minket ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat a párkapcsolatban, pozitívabban viszonyuljunk hozzá és jobban bízzunk a jövőjében is. Ezeket az eredményeket pedig azzal érjük el, hogy a jövőn gondolkodva tágítjuk a saját fókuszunkat, érzelmileg távolabb kerülünk az aktuális helyzettől, és képesek leszünk nem csak a saját nézőpontunkból, a saját intenzív érzéseinken, indulatainkon keresztül értékelni az eseményeket. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek