Gombás fertőzések: ügyeljen a higiéniára és az immunrendszerére!

A nyári időszak nemcsak a felhőtlen boldogságról, a napsütésről, a nyaralásról és a bulikról szól. Ilyenkor sajnos erősen elszaporodnak a gombás fertőzések is, amik a test szinte bármelyik területén jelentkezhetnek.  Megelőzésükhöz nemcsak elővigyázatosnak kell lenni, hanem arra is figyelni kell, hogy az életmódunk megfelelő legyen, hiszen az immunrendszer gyengesége a fő oka annak, hogy a gombák kontrollálatlanul képesek szaporodni. 

"A gombás fertőzés kialakulásához nem kell feltétlenül legyengült immunrendszer, bár felnőtt ember fertőzés nagyobb valószínűséggel az immunrendszer defektusa kapcsán (pl. daganatos betegségek kemoterápiás kezelése) alakul ki. Van olyan bőrgomba, amely közvetlen testi érintkezéssel, ill. közös törölköző használatával is terjedhet. A lábgomba kialakulásához elegendő lehet a mezítlábas zuhanyozás közös zuhanyzóban a strandon vagy a kempingben.  A gombák a meleg, nedves, sötét helyeket kedvelik, tehát a fertőződés után nyáron, melegben, zárt, nem szellőző cipő viselésével kedvezünk a gombák elszaporodásának és a tünetek megjelenésének, romlásának. A védekezés legjobb módja az általános higiénés szabályok betartása, zuhanyozásnál papucs viselése, a zuhanytálca megfelelő fertőtlenítése" - tanácsolja dr. Vass Ilona bőrgyógyász - kozmetológus.

Candida, minden baj okozója?

A Candida talán a legismertebb gomba, mely a nők számára főleg a hüvelyfertőzések miatt kellemetlen. Ugyanakkor azt kevesen tudják, hogy ez a gomba nem a környezetből kerül a szervezetbe, alapvetően bennünk van, velünk él, és jelenlétére az egészséges embereknél nem utal semmilyen jel. A gond akkor kezdődik, ha a gomba szaporodni kezd, mely jellemzően a legyengült immunrendszer velejárója, vagy - mint a hüvely esetében - a természetes egyensúly eltolódása.

shutterstock 410083150

Gyomortáji panaszokat is okozhat

Az emésztőszervrendszerben többféle gomba is képes megtelepedni, a legnagyobb jelentőséggel ebben az esetben is a Candida bír. Ahogy írtuk, ez persze normál körülmények között is megtalálható a szervezetben, de a bélbaktériumok kordában tartják. A bélfóra azonban érzékeny a stresszre és a betegségekre (biztos hallott már róla, hogy egy antibiotikumkúra milyen komoly hatással lehet rá), és ha ez a védelmi vonal gyengélkedik, akkor bizony a Candida elszaporodhat, a belső gombásodás súlyos következményekkel is járhat, például fekélyeket okokzhat. A kezelés ugyanúgy szájon át szedhető szerekkel történik, mint a bőrgomba súlyosabb eseteinél. Megelőzéséhez fontos a rostdús táplálkozás és a cukorfogyasztás normál keretek között tartása, fertőzés közben pedig érdemes cukormentes diétát tartani

A szájára is vigyázzon! 

A száj gombás fertőzése nem is olyan ritka, mint gondolná.  Az itteni fertőzés elsősorban csecsemőknél, legyengült immunrendszerű felnőtteknél jelenik meg. A tünetek között a legfeltűnőbb a fehér lepedék, mely a nyelvet borítja. Eltávolításakor a visszamaradó nyálkahártya érzékeny és vérzik, vagyis a fertőzés igen kellemetlen tüneteket produkál. Kezelése mindenképpen orvosi segítséget igényel. A gyerekek esetében a megelőzésnek fontos része, hogy nem nyaljuk le a cumit, ha az leesik, hiszen a száj igen gazdag különféle baktériumokban, mely a tulajdonosnak semmilyen gondot nem okoz, másoknak azonban már jelenthet bajt. A fogmosás és a higiénia betartása az elsődleges eszköz, a száj gombás fertőzésének elkerülésére.

Támad Ásóka!

A köröm gombás fertőzésével szinte minden ember szembesül legalább egyszer élete során. A körömlemezek között megtelepedő fertőzés nemcsak kellemetlen, de sok esetben a köröm nyomásérzékeny is lesz, elszíneződik, megvastagodik, látványa finoman szólva is lehangoló.

Sajnos a körömgombát kikezelni igencsak hosszadalmas, akár 9 hónapig is eltartó folyamat, és sokszor a patikai ecsetelők és más felületi kezelést biztosító szerek nem elég hatékonyak. Ilyenkor nem marad más, mint a szájon át szedhető gombaellenes szerek használata, melyek azonban igen sok mellékhatással járnak, valamint a májat is károsíthatják. A nagyobb hatékonyság érdekében a gyanús körmök alatti kaparékból érdemes tenyésztést végeztetni, mert így az orvos pontosabban el tudja dönteni, milyen gyógyszerre van szükség.

A körmöket természetes szerekkel is lehet kezelni, de inkább a gyógyszeres terápia kiegészítéseként. A 100%-os tisztaságú teafaolaj jelentheti az egyik legjobb megoldást, hiszen nem csak a gombák, hanem a baktériumok és a vírusok ellen is hatásos, ám mielőtt használni kezdené, mindenképpen végezzen allergiapróbát. A természetes szerek előnye, hogy a megelőzésben használhatjuk őket. A körmök átkenése az olajjal ajánlott, ha olyan helyen járt, ahol a gombafertőzések kialakulásának nagyobb az esélye.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek