A rózsaszín zajtól jobbat alszik és a memóriája is pengébb lesz

Áthánykolódott éjszakák, hajnalig tartó agyalások, fáradt ébredések, és a kétségbeejtő érzés, hogy soha nem fog álom jönni a szemünkre. Ez az állapot egyáltalán nem ritka a XXI. század embere számára, ugyanis sajnos egyre gyakoribb, hogy valaki alvási problémákkal küzd. Kutatók csapatai próbálnak rájönni, hogy mivel lehet gyógyszerek nélkül leszedálni az agyat, és úgy tűnik, hogy bizonyos hangok kimondottan jó hatással vannak az alvásunkra. Egy német kutató,  dr. Jan Born szerint ha úgynevezett rózsaszín zajra alszunk el, az nemcsak pihentetőbb alvást segíti elő, hanem a memóriánkra is jó hatással van.  

Rózsaszín zaj? 

Igen, ilyen is van. A fehér zajról már biztosan hallott, a rózsaszín zajjal pedig annyiban hasonlítanak, hogy mindkettő hallható az emberi fül számára, de amíg előbbinek állandó a hangnyomásszintje, utóbbinak a hangnyomásszintje oktávonként 3dB-lel csökken. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a rózsaszín zaj nemcsak megnyugtat, és kiszűri az idegesítő hangokat, hanem növeli a termelékenységet és a kreativitást. Másrészről  a rózsaszín zaj egyéb előnyökkel is jár, ugyanis lelassítja az agyhullámokat, és segít szabályozni ezeket, így segítve, hogy hosszú mély alvásban legyen részünk. 

Born és csapata 11 beteget figyelt meg két éjszakán át. Lefekvés előtt mindkét este mutattak az alanyoknak 120 pár szót. Egyik este elalvás közben rózsaszín zajt játszottak az alanyok számára, a másik éjszaka viszont nem. Ébredés után mindkét napon visszakérdezték az alanyoktól a szavakat és kiderült, hogy jobban tudtak emlékezni akkor, amikor rózsaszín zaj ment az alvásuk hátterében, ugyanis így átlagosan 22 pár szót tudtak felidézni, míg zaj nélkül csupán 13-at - írja a Bustle. A kutatók szerint a rózsaszín zaj nem növelte meg a mély alvásos fázisok számát, csal elnyújtotta azokat, és a pozitív hatás csak akkor érvényesült, ha a zaj és a tesztalanyok agyhullámai szinkronban voltak. 

Ezt hallgassa!

A noisli.com  oldalon kedvére válogathat a különböző színű hangok közül, a természetes zajokon, mint a békabrekegéstől kezdve az először értelmezhetetlen fehér zajig.  De ha nem akar ezekkel vacakolni, akkor kapcsolja be a ventilátort, de az eső és a szél hangja is rószaszín zajnak felel meg. Vagy mondjuk itt van ez a videó:

Mustra