A nyugati étrend nem csak hizlal, de a memóriát is rontja

Az már egy ideje tiszta sor, hogy az elhízás érrendszeri traumákhoz, cukorbetegséghez vagy ízületi- és gerincproblémákhoz vezethet, de azt tudta, hogy a fölösleges nassolás, illetve a túlsúly a memóriaműködésre is hatással van? A Macquarie Egyetem Pszichológia Tanszékén végzett vizsgálatok szerint különösen a nyugati típusú étrend szabotálja az emlékezés képességét.

A nyugati típusú étrend vörös húsban, nassolni valókban és telített zsírokban is bővelkedik, friss zöldségeket, gyümölcsöket, magvakat vagy tenger gyümölcseit pedig csak csekély mértékben tartalmaz. A Society for the Study of Ingestive Behavior nevű tudományos ülésen közölt vizsgálati eredmények szerint márpedig azoknak, akik nap mint nap egészségtelen, feldolgozott élelmiszereken élnek, gyengébb a memóriája és lassabban tanulnak, illetve sajátítanak el új ismereteket, de ez fordítva is igaz: az emlékezőképességet ért kár is felelős lehet az elhízásért. Kiderült, hogy aki a nyugatihoz hasonló étrenden él, az a főétkezések után kevésbé emlékszik arra, hogy tele van (vagyis egyáltalán nem éhes), és még ilyenkor is képes nassolni.

shutterstock 81166582

Ördögi kör

A kutatók egészséges fiatalokat vontak be a vizsgálatba, akiknek egy része nyugati diétán élt. A résztvevők kitöltöttek egy sor, a hippokampusz működését vizsgáló memóriatesztet, majd a szakértők osztályozták az alanyok sóvárgási szintjét, vagyis azt, hogy egy kiadós ebéd után mennyire szívesen fogyasztanának még ízletes snackeket. Az eredmények alapján a nyugati étrenden élő alanyok lassabban és gyengébben teljesítettek a tanulási és memóriateszteken – azokkal szemben, akik egészségesebben étkeznek. És ennél is fontosabb, hogy utóbbi csoport tagjai sokkal kisebb mértékben kívántak meg ízletes ételeket étkezés után, illetve éhesen. A lényeg tehát, hogy a memória teljesítménye és a snackek utáni sóvárgás mértéke összefügg.

„Az alanyok a jóllakottság érzésétől függetlenül ették a zsíros és cukros nassolni valókat, de ennél is érdekesebb az, hogy ez a szokás nagymértékben befolyásolja a tanulás és emlékezés minőségét, ami arra utal, hogy a két tényező között szoros kapcsolat van a hippokampuszban” – magyarázza Tuki Attuquayefio, a tanulmány vezető szerzője. (A hippokampusz az agynak az területe, ami az emlékezés és a tanulás folyamatát irányítja.)

Állatkísérletek során is bizonyították már, hogy a zsírban és cukorban gazdag étrend gátolja a kevésbé hasznos emlékek blokkolásának folyamatát. Amikor például nem vagyunk éhesek, könnyebbnek kellene lennie nem ételekre gondolnunk, de a nyugati étrend miatt ez nem így van: amikor éppen túl vagyunk egy étkezésen, még mindig tudnánk enni, és ez egy ördögi kört szül. Az egészségtelen táplálkozás szegényes memóriához vezet, a memóriagondok miatt pedig további egészségtelen táplálkozási szokások alakulnak ki. Szerencsére az állatkísérletek szerint ezek a memóriazavarok viszonylag hamar orvosolhatók. Ha még nem késő és nem is szeretne egyhamar elbutulni, ezeket az ételeket lehetőleg kerülje. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek