Két egyszerű módszer krónikus időhiánnyal küzdőknek

Néha olyan, mintha nem lenne elég 24 óra egy napra, néha képtelenségnek tűnik ennyi idő alatt elintézni minden dolgunkat. Az életünk különböző területei - a munkánk, a családunk, a szabadidős elképzeléseink - gyakran konfliktusban állnak: képtelenek vagyunk minden célunkat egyszerre elérni. Olyan ez, mintha egyre csak fogyna körülöttünk az idő, miközben a feladataink, céljaink száma csak nőne. Ilyenkor nyilván nem vagyunk jól a bőrünkben: gyakran élünk meg bűntudatot, kapkodunk, szorongunk, pánikolunk. 

Hogy mit lehet tenni ebben a helyzetben? Egy jó coach most nyilván klassz módszereket mutatna az időmenedzsmentünk optimalizálására, a pszichológiai viszont arra fókuszál, hogyan is állhatnánk mi máshogy a problémánkhoz. Egy friss kutatás szerint van is erre két egyszerű trükk. 

shutterstock 383209213

A Journal of Marketing Research-ben megjelent vizsgálat szerint már az is nagyon sokat segít felhalmozott feladatok feletti feszültség leküzdésében, ha egy pillanatra megállunk, lassan és mélyen lélegezni kezdünk, miközben fejben elszámolunk tizenegyig. (1, 2, 3, 4, 5 be-, aztán 6,7,8,9,10,11 kilégzés. Ismételjük meg néhányszor.) Ez persze elég haszontalan időtöltésnek tűnhet éppen akkor, amikor ezerfelé van az agyunk, de a figyelmünk koncentrált, egy irányba történő irányítása segít kisimítani az elmét, segít abban, hogy képesek legyünk fókuszáltabban, összeszedettebben tekinteni az előttünk álló feladatokra. Éppen úgy, mint a mindfulness

A másik módszerhez szintén szükség van a figyelmünk tudatos irányítására, csak ebben az esetben nem a testünkre, hanem a belső történéseinkre, az érzelmeinkre kerül a fókusz. A stresszt, a szorongást és az izgalmat a testi és lelki tünetek szintjén hasonlóan éljük meg, így nem is nehéz összekeverni ezeket. Érdemes tehát megfigyelnünk, mit is érzünk pontosan, és azt megpróbálni stressz vagy szorongás helyett izgalomnak címkézni. Ennek az érzésnek ugyanis sokkal pozitívabb a jelentése számunkra, így már ettől is valamivel könnyebbnek fogjuk érezni magunkat. 

A légzés és a kognitív átkeretezés tehát a kutatások szerint hasznos módszerek, de ha tartósan tapasztaljuk, hogy kicsúszik az életünk irányítása a kezünkből, ha krónikus időhiánytól küszködünk akkor nem úszható meg az sem, hogy magát a problémát orvosoljuk. Például az időmenedzsmentünk fejlesztésével. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra