Három úti tipp családi nyaraláshoz belföldön a Balcsin túl

Még mindig nem találták ki, merre menjenek a gyerekekkel idén? Legyen akármilyen családbarát, már unják a Balatont? Nézze meg felsorolásunkat! 

Őrség: nyugi és szomszédolás

Dimbes-dombos táj, aprócska falvak, sötét erdők, idilli legelők: ez az Őrség. Ha igazán nyugalmas nyaralásra vágynak, mindenképp ide jöjjenek. Persze nem csak heverészni lehet, ha aktív időtöltésre vágynak, béreljenek bringát (mi például innen szereztünk), és tekerjenek el Pityerszerig, a Népi Műemlékegyüttesig, esetleg a Hársas-, vagy a Vadása-tóig!

Fontos!

Nagyobb gyerekekkel nagy kaland itt bringázni, de arra készüljünk fel, hogy a kevésbé fitt felnőttek és a kicsi gyerekek nagyon fognak szenvedni. Egyrészt a szintkülönbségek miatt, másrészt, mert nincs külön kerékpárút, a kisforgalmú utakon az autókkal kell osztozni. Ezt mindenképp tartsuk szem előtt a program megtervezésekor!

Ha a természetes tavak helyett inkább egy hatalmas élményfürdőben tombolna a család, elmehetünk Zalaegerszegre, az Aquacitybe, vagy a határ túloldalára is átnézhetünk. Az osztrákoknál a Therme Loipersdorf fogja levenni a gyerekeket a lábukról, Szlovéniában pedig a Terme3000 az egészen extrém csúszdák kedvelőit fogja lázba hozni. És ha már a szomszédolásnál tartunk: egy egész napot érdemes rászánni az osztrák Zotter csokigyárra, és a körülötte található parkra.

A beugró elég borsos, cserébe tényleg annyi csokit ehetünk, amennyi belénk fér. A mókát az „Ehető állatkert” nevű részen folytathatjuk, ahol a gumicsizma-dobálós parasztgolftól a patakparti függőágyakig mindenki talál magának programot. Cuki haszonállatok és egy remek étterem is van itt, a belépést ide a csokigyár jegy tartalmazza. (Előre foglalás erősen ajánlott, nagyon népszerű hely.)

A sárvári fürdő felér bármelyik aquaparkkal

24 medence, 24 csúszda, nem véletlen, hogy Sárvár hazánk egyik legkedveltebb családi úti célja, itt az egészen kicsiknek is vannak medencék, csúszdák, játékok, a nagyobbakat pedig még több vizes élmény, valamint sok animációs program és egy erdei kalandpark is vár. A fedett családi fürdőben pedig amúgy is időjárástól függetlenül, mindig tombol a nyár! (X)

Rengeteg barátságos panzió, falusi vendéglátóhely és kompletten kibérelhető kisház közül választhatunk a környéken. A falusi turizmus és az állatok rajongói például imádni fogják a szalafői Ferencz Portát, ahol különböző méretű apartmanok közül lehet választani, és ahol az udvarban rengeteg szelíd haszonállattal köthetünk örök barátságot. A helyben készített sajtot, és a házak mögött megbújó függőágyas pihenőoázist ne hagyják ki!

Állatsereglet a Ferencz Portán
Állatsereglet a Ferencz PortánFerencz Porta / Facebook

Kecskemét: Játékmúzeumtól a rajzfilmstúdióig

Bács-Kiskun megye székhelye több szempontból is ideális egy-két napos családi kiruccanáshoz. Jól megközelíthető, szellős, jól sétálható és vannak gyerekek számára is érdekes látnivalók – ráadásul egy mondókába foglalt nevezetességéről már ők is biztosan hallhattak.

Kevés városban kérhetünk bolygóközi idegenvezetést, Kecskemét ezek közé tartozik: egy nagyon látványos, érzékletes és ötletes projekt keretében ugyanis 2002-ben a Szabadság tértől indulva elhelyezték a Naprendszer bolygóinak méret- és távolságarányos makettjeit.

Leskowsky Hangszergyűjtemény: itt ér kipróbálni a hangszereket
Leskowsky Hangszergyűjtemény: itt ér kipróbálni a hangszereketLeskowsky Hangszergyűjtemény

Ha megkerestük az összes bolygót, irány a Szórakaténusz Játékmúzeum, a Leskowsky Hangszergyűjtemény vagy a Vadaskert. Minimum ötfős csoportban látogatható a Kecskeméti Rajzfilmstúdió is, ahol olyan híres animációk készültek, mint a Magyar népmesék rajzfilmsorozat.

Élőben az igazi!

A Veszprémi Állatkert a Dunántúlra látogatók egyik legkedveltebb turisztikai célpontja. Látogatóink megcsodálhatják legújabb lakóinkat, a totyogó pingvineket és a borjúfókákat, a hazánkban egyedülálló, ötezer négyzetméteres Madárröpdében pedig rövid időre Dél-Amerikába csöppenhetnek. Az állatkerti séta különleges kikapcsolódást nyújt minden korosztály számára az év minden napján. (X)

Debrecen: kisvasúttól Virágkarneválig

Valószínűleg nem a végtelen Alfölddel és a híres református Nagytemplommal fogjuk tudni meggyőzni családunk legfiatalabb tagjait, hogy jöjjenek velünk Debrecenbe. A Zsuzsi vasút, az állatkert, a vidámpark, az izgalmas kísérletek és a Virágkarnevál emlegetésével annál inkább.

Zsuzsi vasút
Zsuzsi vasútZsuzsi Erdei Vasút

Utazzunk egyet a Zsuzsi vasúttal, a hármashegyaljai végállomásnál kilátó, kalandpályák várják a családot. De Debrecenben vidámpark és állatkert is működik, mindkettő a Nagyerdőben található. A debreceni az ország legrégebbi vidéki állatkertje, ma már 17 hektáron mutatja be öt kontinens 165 faját, köztük a fehérkezű gibbonokat vagy a San Diegó-i Disneylandből érkezett nílusi vízilópárt. Nyerges gólya és fuvolázómadár pedig csak itt látható Magyarországon. Minden nap meghirdetett menetrend szerint etetik az állatokat, de ezen kívül is sok programot szervez az állatkert.

Beltéri, tudományos, ám könnyen befogadható, érdekfeszítő programokat kínál a tavaly megnyílt Agóra Tudományos Élményközpont. A játékot és szórakozást a tanulással ötvöző interaktív eszközök és bemutatók segítségével mélyedhetünk el a fizika, kémia, orvos- és hidrobiológia, botanika és robotika rejtelmeiben. Bermuda-jelenség, Foucault-inga, Lenz-ágyú? Miért ne érthetnék meg a gyerekek (is) ezeket a fogalmakat? Ismeretterjesztő előadások, kísérletek, planetáriumi vetítések, csillagászat segít közelebb hozni a gyerekekhez a tudomány vívmányait.

Virágkarnevál
VirágkarneválDebreceni TDM

Gyerekek számára is nagyon látványos, évente egyszeri esemény az augusztus 20-ai debreceni Virágkarnevál. A felvonulás egy többnapos ünnepi rendezvénysorozatot koronáz meg, mely idén ünnepli 50. évfordulóját. Ha pedig elég volt a rengeteg szárazföldi programból, csobbanjunk egyet az Aquaticum élményfürdőben.

Egyik sem az igazi?

További ötletek a Travelo családbarát mellékletében.

Oszd meg másokkal is!
Mustra