8 tipp, hogy légkondi nélkül se szenvedjen a kánikulában

Van egy jó hírünk azoknak, akik legfeljebb a munkahelyen tudnak hűsölni (vagy fázni), mivel otthon nincs klímaberendezésük, vagy éppen szeretnének egy kicsit az energiafogyasztáson spórolni: létezik jó pár egyszerű és hatékony trükk, amivel lehűtheti magát vagy a lakást. A Lifehacker segítségével össze is gyűjtöttünk ezek közül néhányat. Íme:

1. Jéghideg víz 

Bizonyára ön sem szereti azt az állapotot, amikor már csak a puszta ücsörgéstől is izzad. A testhőmérséklet csökkentésének legegyszerűbb módja az, ha jó hideg italokat és ételeket fogyasztunk. Állítólag sokkal hatékonyabb ez a módszer a hideg vizes borogatásnál. Veresné Dr. Bálint Márta dietetikus, a Semmelweis Egyetem Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének docense szerint testünk is a klímaberendezésekhez hasonlóan működik: az agy hőérzékelő központja a hipotalamusz, amelynek neuronjai a termosztátokhoz hasonlóan érzékelik, ha a testhőmérséklet a kívánatos értéknél alacsonyabb vagy magasabb, és annak megfelelően fokozzák vagy mérséklik a szervezet hőtermelését, illetve hőleadását. Vagyis például kánikulában, fizikai munka során vagy meleg ételek fogyasztásakor a hipotalamusz a belső testhőmérséklet növelésével a vér áramlását a bőrbe irányítja és jelez a szervezetnek, hogy hőleadással, azaz izzadással hűtse le a testet.

shutterstock 291592472

Izzadással azonban nem kevés folyadékot veszít a szervezet, így azt pótolni kell – elsősorban vízivással. „Kerülni kell a koffeintartalmú italokat, hiszen a kóla, a kávé és az energiaitalok is élénkítő, izgató hatással vannak a központi idegrendszerre, így azok fogyasztásakor a szervezet riadókészültségbe kapcsol és stimulálja a verejtékmirigyek működését” – figyelmeztet a szakértő.

2. Fagyos finomságok

Nemcsak jeges vízzel hűtheti le magát, de készíthet hideg zöldség- vagy gyümölcsleveseket, fagylaltot, jégkrémet és jégkását is. Ezekkel a hűsítő nassolnivalókkal ráadásul nemcsak a folyadékpótlásról gondoskodhat, de fontos tápanyagokkal is ellátja a szervezetét.

3. Csak okosan a ventilátorokkal!

Nyilvánvaló, hogy a ventilátorok nem lehűtik, hanem mozgatják a levegőt ezáltal segítenek abban, hogy az izzadság elpárologjon a bőrünk felszínéről. Emiatt érzékeljük hűvösebbnek a levegőt, mint akkor, amikor csak áll. Képzelje el úgy az otthonát, mint egy számítógépet egy forró processzorral, aminek szüksége van a levegő állandó áramoltatására. Érdemes egy ventilátort az ablakba vagy az előszobába helyezni, így olyan kereszthuzat jön létre, ami a szabadból vagy egy hűvösebb szobából kellemesebb hőmérsékletű levegőt irányít felénk, míg a meleg levegőt kifelé hajtja - írja a Lifehacker. A hatást egyébként fokozza a készülék elé elhelyezett nagy tál jég, de az is, ha megnedvesítjük a csuklónkat. 

4. DIY légkondi

A saját gyártású klímákkal is hasonló a helyzet: érdemes a közvetlen közelükben tartózkodni, ha hűsölni akarunk, mivel a szoba hőmérsékletét legfeljebb 1-2 fokkal csökkentik, és amint leállítjuk a gépet, szép lassan újra felmelegszik a helyiség. De ha mégis próbálkozna egy mobilklíma összeeszkábálásával, pár ezer forintból megúszhatja.

5. Használja ki a fagyasztót!

Sokszor biztos nagy a késztetés, hogy a nyitott hűtőszekrény előtt ácsorogva hűsöljön, de van ennél egy ésszerűbb megoldás, hiszen a fagyasztó sem csak az ételek tárolására használható. (Nem, a hűtőládába se feküdjön bele.) Csináljon helyet benne néhány nedves törölközőnek vagy egy lepedőnek, amit magára vagy az ágyra terítve jól lehűtheti a testét. Lehetőleg könnyű, légáteresztő anyagot válasszon, hiszen nyáron semmi értelme a vastag paplanoknak. De kipróbálhatja az ókori egyiptomiak módszerét is: áztasson hideg vízbe egy akkora lepedőt vagy vékony takarót, amivel körbetekerheti magát, majd csavarja ki annyira, hogy ne csurogjon belőle a víz, vagyis csak nyirkos maradjon. Amint bebugyolálta magát, a víz elpárolgásával élvezheti az előnyöket.

6. A hideg borogatás titka

Persze léteznek más hatékony variációk erre, például a konyharuhába tekert jégkockákkal való borogatás vagy a nyirkos (de nem csuromvizes) zokniban való alvás. A testnek számos olyan része van, ahol a pulzus könnyen kitapintható; ilyen a csukló, a boka, a könyékhajlat, a térdhajlat vagy a nyak - ezeken a pontokon hűthető legkönnyebben a vér, ami aztán a keringés során más testtájakat is lehűt. Ha tehát a jeges borogatást a tarkóra és/vagy a csuklóra helyezzük, sokkal hamarabb csökkenthetjük a testhőmérsékletünket, mint ha a homlokunkra helyeznénk a jégkockákat. Arra viszont figyeljen, hogy főleg az ízületek közelében lévő részeket ne hűtse túl, mert „megfázhatnak”. Egy hűtőpárnát egyébként a házi kedvencek számára is érdemes beszerezni a kánikula idejére, hogy mindenkinek nyugodt éjszakái legyenek.

7. Engedje ki a hőséget!

Az egyik legkézenfekvőbb módja a lakás hűvösen tartásának az, ha kiengedjük a forró levegőt a lakásból. Nemcsak a ventilátorok felállításáról kell tehát gondoskodni, de érdemes hővédő függönyöket is felszerelni, hogy kizárjuk a napfényt a lakásból. Amint csökken a kinti hőmérséklet, húzza el a függönyöket és engedje ki a meleg levegőt, hiszen az a termodinamikának köszönhetően hidegebb területek felé fog mozogni. Így megszabadulhat a forróságtól, és egy kis hűsebb levegőt is beengedhet a lakásba. Reggel pedig ne feledkezzen meg a függönyök összehúzásáról és a redőnyök leengedéséről, mielőtt megint túlságosan felmelegedne minden. Ha a körülmények adottak, az egymással szemben vagy srégen szemben lévő szobákban szellőztetve, éjszakára pedig résnyire nyitva hagyva az ablakot kereszthuzatot is tud csinálni.

shutterstock 625085

8. Neki is vetkőzhet

Mindemellett ne becsülje alá a lenge öltözet (pamutból, lenből, bambuszból készült ruhák), illetve a meztelenség előnyeit. Ha enyhén nyirkos testtel a DIY légkondija mellett ücsörög, akkor triplán is élvezheti a kellemes hatásokat. Egy gyors hidegzuhany, elsötétített szobák, ventilátorok és néhány pohár jeges ital mellett biztosan ki fogja bírni a nagy melegben is az otthoni sziesztát.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek