Nem kellene minden nap tusolni, mert a bőrnek ez rossz!

Fürödni muszáj, de a mindennapos zuhanyozásról már sokszor hallhattuk, hogy nem éppen a legjobb dolog. Ezt persze a legtöbben kétkedve fogadják, de a tudományosan megalapozott tényekkel nem igazán lehet vitatkozni. A Lifehack.org cikkéből ki is derülnek ezek a bizonyítékok, ennek ellenére a döntés mindenkinek sajátja, hiszen az igazán fontos az, hogy hogyan érzi magát a bőrében. Meg a nyári hőségben nyilván figyelmen kívül hagyhatóak ezek az érvek, ha viszont éppen nem tombol kánikula, akkor azért vegye fontolóra ezeket.

A tudomány a mindennapos zuhanyozás ellen van

A bőr a szervezet első védelmi vonala, ám ahhoz, hogy ezt a feladatot el tudja látni, fontos, hogy ne tegyük ki olyan hatásoknak, ami miatt kisebb vagy nagyobb sérülések keletkezhetnek rajta és ami miatt megváltozhat a természtes mikroflórája. Sajnos a zuhanyzással, pontosabban a túlzottan forró vízzel és a tisztálkodó szerekkel sérülékenyebbé teszük, hiszen eltávolítjuk róla a természetes zsírréteget (vagy annak egy részét). Ha pedig túl sűrűn tusolunk, akkor bőrünknek nem lesz elég ideje arra, hogy regenerálódjon. 

A kiszáradt és durva bőrt persze megpróbálhatjuk mi magunk hidratálni, de a testápoló készítmények használatát sem lehet túlzásba vinni, hiszen ezek is megzavarhatják a természetes folyamatokat. Dr. Casey Carlos, a Kaliforniai Egyetem munkatársa szerint az is segít, ha csak hónaljakra, a lábfejre és az intim területek hajlataira tesz szappant, a nyak, a hát. láb és kar pedig maradjon ki.

Ha pedig a napi zuhanyzás, napi hajmosást is jelent, azzal a fejbőrünkkel is kiszúrunk. Ez ugyanúgy kiszárad, és nem szabad meglepődni, ha korpásodni kezd a haj. Persze az is lehet, hogy a fejbőr fokozott faggyútermeléssel próbál küzdeni a szárazság ellen. 

GettyImages-497486704
Coloroftime / Europress / Getty

Így élheti túl

Mivel igencsak hozzászoktunk a mindennapos tusoláshoz, ezért valószínűleg kellemetlenül érezné magát, ha egyik pillanatról a másikra le kellene mondania róla. Hogy egy kicsit könnyebb legyen a helyzet, adunk néhány tippet:

  • Mindig mossa le este a sminket, így a bőrének van ideje lélegezni, regenerálódni, és frissebb érzéssel ébredhet reggelente.
  • Ha nagyon zavarja a hajmosás ritkítása, akkor használjon száraz sampont vagy babahintőport. Mindkettő hatékonyan tisztít, és az illatunk is jó, mégsem teszik tönkre a bőrt. Persze ezeket is csak mértékkel szabad használni.
  • A kellemetlen illatok elkerülésére használjon almaecetet a hónaljára, és rendszeresen szőrtelenítse, így kisebb lesz a felület, amin a szagért felelős baktériumok megtapadhatnak.
  • Minden nap vegyen tiszta fehérneműt, és lehetőleg kerülje a műszálas anyagokat. A természetes szövetekben a bőr jobban szellőzik, így kevésbé izzad. Ez pedig nem csak a fehérneműre, hanem minden ruhára igaz.
  • Nagyon kellemesen felfrissíti, és a tiszta érzést is megadja, ha egy nedves törölközővel áttörli a hónalját és az intim területeket.
  • Ide kattintva pedig további tippeket is olvashat!
GettyImages-134054479
Photo Patrizia Savarese / Europress / Getty

Nem csak a bőrnek jó!

Ha felhagy a napi rendszerességű tusolással, akkor nemcsak a bőrével tesz jó. Bár nem ez a fő szempont, de nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy ezzel mennyi (forró) vizet spórol. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy kevesebb tusfürdőre, hidratálóra, szappanra, és kevesebb mosószerre is lesz szüksége, hiszen a törölközőket sem kell olyan gyakran mosnia. Ezek együtt pedig olyan összeget tesznek ki, amivel érdemes foglalkozni.

GettyImages-93475538
Da2 Strategic Design
Oszd meg másokkal is!
Mustra