Németországban a nem azt jelenti, hogy nem

A német alsóházon átment a nemi erőszakról szóló törvénymódosítási javaslat csütörtökön, és az új definíció szerint a nem azt jelenti, hogy nem. A kritikusok szerint ennek már éppen ideje volt, sőt, már évekkel ezelőtt módosítani kellett volna a szabályozáson.

A BBC híre szerint jelenleg csak akkor büntetik a szexuális zaklatást, ha az áldozat fizikailag szembeszegül, és a hatályos törvények nem veszik figyelembe ha az áldozat például sírva könyörög az erőszakolójának vagy ha fizikai védekezésre képtelen. A törvény miatt egy 2014-es kutatás szerint 107 esetben nem állt meg a vád éppen amiatt, mert az áldozat képtelen volt fizikailag szembeszegülni, hiába jelezte szóban egyértelműen, hogy akarata ellenére történik szexuális közeledés. A tanulmány arra is kitér, hogy a rendőrség az esetek többségében azt vizsgálta, hogyan reagált az áldozat, gyakran teljesen életszerűtlen helyzeteket felvázolva arra vonatkozóan, hogyan kellett volna az áldozatnak szembeszegülni a támadójával. A nemi erőszakok közül csak minden tizediket jelentik, és ezeknek is csak a 10 százalékában születik ítélet az elkövető ellen. 

shutterstock 135997757
Shutterstock

Az új törvények előkészítésében szerepet játszottak a Kölnben történtek és az utána született enyhe ítéletek, és az, hogy az utóbbi időben egyébként is megszaporodott szexuális bűncselekmények.  A kölni történtekhez hasonlóan óriási port kavart az országban Gina-Lisa Lohfink ügye is, a bíróság ugyanis felmentett eazt a két férfit, akiket azzal vádoltak, hogy begyógyszerezték és megerőszakolták modellt. Az erőszakról videót is feltöltöttek az internetre, amin a begyógyszerezett modell többször is kéri a férfiakat, hogy hagyják abba és ne csinálják. Nem elég, hogy a két férfit tisztázták a vádak alól, a modellnek még 24 ezer eurót kellett fizetni a hamis vádak miatt. 

Az új törvény jó kezdet, de még sok dolognak kellene változnia, például nem tisztázza, hogy mi van azokkal, akik nem tudják egyértelműen kifejezni, hogy nem akarják a másik fél közeledését mert például bedrogozzák őket. Kristina Lunz aktivista szerint elfogadhatatlan, hogy az erőszaktevők büntetlenül, szabadon éljenek Németországban, szerinte a legjobb megoldás az lenne, ha bekerülne a törvényekbe, hogy csak az igen jelent igent, ami  2015-ben a kaliforniai törvénykezésen már átment. Lunz egyébként kritizálta azt is, hogy Németország aláírta az Isztambuli Egyezményt, ami kimondja, hogy minden olyan szexuális cselekmény bűncselekmény, ami nem közös beleegyezésen alapszik. Ennek ellenére Németország nem ratifikálta a törvény, ahogyan Magyarország sem. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek