A higiénia, a látvány és a szex miatt fazoníroznak a nők

Ha nyár, akkor szőrtelenítés! A JAMA Dermatology oldalán nemrég jelent meg egy tanulmány, melynek szerzői annak jártak utána, hogy a nők milyen arányban és miért fazoníroznak, és persze mellékeltek pár jó tanácsot azoknak, akik nem ragaszkodnak az eredeti állapothoz. Jó, a felmérésben csak amerikai nők vettek rész, de azért van benne pár érdekes adat. Részletek a hajtás után!

Az arányok

Dr. Tami Rowe és csapata 3316 nőt kérdezett meg a témában, 83,8 százaléka elismerte, hogy igenis ápolja a fanszőrzetét, a többiek pedig soha nem foglalkoztak vele. Talán nem meglepő, de a fazonírozás arányaiban sokkal népszerűbb a fiatal és a magasabb végzettségű nők között, a jövedelem, a lakhely viszont nem igazán befolyásolja, hogy valaki mit művel a szőrzetével. 

Az okok

A válaszadók 59 százaléka higiéniára hivatkozva (is) fazoníroz, azért nem szabad elfeledkezni arról, hogy a szőrzet elvileg azért van, hogy védelmet nyújtson, és távoltartsa (az oda nem illő dolgokat (kórokozok, kosz) az érzékeny részektől.

A Mashable cikke szerint a megkérdezettek több mint fele pedig azért szentel erre időt és pénzt, mert szerintük ettől sokkal jobban néznek ki ott lent (31,5 %) vagy éppen partnerük igényeinek akarnak megfelelni. Persze nemcsak a férfiakat, meg a pornóipart lehet okolni azért, hogy egyre többen döntenek úgy, hogy részben vagy teljesen megszabadulnak a fanszőrzetüktől, állítólag azok a nők is hibásak, akik azzal büszkélkednek, hogy az ő intimfazonjuk milyen csodás. Mi mondjuk nem futottunk bele ilyen helyzetbe, de nyilván nem vagyunk egy reprezentatív közeg.  

shutterstock 270552656
Fotó: Shutterstock

Sokan voltak azok is, akik nyaralás, orvosi vizsgálat és beavatkozás miatt szabadultak meg a szőrzettől, vagy mondjuk az orális szex (19,1%) miatt.  "Úgy tűnik, hogy bármilyen olyan helyzetről is van szó, amikor a nőknek meg kell mutatniuk az intim testrészeiket, arra készteti a őket, hogy fazonírozzanak" - tette hozzá Rowen, aki szerint vizsgálat előtt tényleg semmi szükség nincs arra, hogy megnyiratkozzunk. Persze ha valakinek ettől nő a komfortérzete és sérülés nélkül meg tudja úszni a szőrtelenítést, akkor tegyen így, ez mindenkinek a saját döntése. 

A fazonok és módszerek

A válaszadók 20 százaléka több mint 11 alkalommal tüntetett el minden szőrt az intimterületekről, de ne aggódjon, ha ön soha nem bírta rászánni magát a barbis altájra, a többség soha nem kopaszította meg magát, vagy maximum ötször szánta rá magát erre. 

A felmérésben résztvevők 61 százaléka használ klasszikus borotvát, 17,5 százalékuk az ollóra esküszik, 12 százalékuk pedig az elektromos borotvákra, csupán 0,7 százalékuk próbálta ki a lézer szőrtelenítést, 0,1 százaléuk pedig az elektrolízises módszert. 

A veszélyek

Dr. Tami Rowe, a tanulmány szerzője nem ítéli el azokat, akik borotvával, gyantázással vagy más módszerrel fazoníroznak, de felhívja a figyelmet, hogy ennek a szokásnak nemcsak előnyei vannak, és aggasztónak találja, hogy tulajdonképpen  aminek megvannak az egészségügyi kockázatai, ráadásul idő- és pénzigényes. "Nemcsak a komplikációkról kell beszélnünk, de arról is, hogy mennyi időt és pénzt áldozunk ezekre a módszerekre, és milyen fájdalommal is járnak ezek" - fűzte hozzá. 

A borotválkozás a legrosszabb módszer, gondoljon csak a kis vágásokra és a begyullladt szőrtüszőkre, és Rowe a gyantázásról sem gondol sokat többet, és talán a lézeres szőrtelenítés a legbiztonságosabb módszer. Ha az utóbbi mégsem opció, a szakértő azt javasolja, ollóval igazítson fazont, mondjuk ez nem segít azokon, akik a kopaszságra esküsznek. 

Mustra