Arasson levendulát itthon, fürödjön borban a spanyoloknál!

Ha festői levendulamezőkről álmodik, esetleg egy őrült borfesztiválon vagy ingyenes koncerteken eresztené ki a gőzt, akkor megmutatjuk, hova érdemes elutaznia. 

Levendulamánia a Balaton északi partján

Június 20. és július 1. között lilába borul Tihany: ekkor tartják az idei Levendula Fesztivált. Kézműves foglalkozásokkal, ismeretterjesztő előadásokkal, ingyenes levendulateával, koncertekkel, szervezett túrákkal várják az érdeklődőket. Június 20. és 26. között a tihanyi bekötőút melletti levendula-ültetvényen reggel tíz és este nyolc között szüretelni is lehet. Aratótáskát helyben kell hozzá vásárolni.

Levendulatenger
LevendulatengerNagy Gábor / Indafotó

De nem csak Tihanyban van ám levendulás! A festői Balaton-felvidéki faluban, Dörgicsén, a felsődörgicsei ikertemplom romjainál találjuk a Dörgicsei Levendula Majort. Az ezeréves rom tövében a Levendárium teaházban különféle harapnivalók, kávé, levendulaszörp és levendulatea várja a betérőket. Őstermelői áron levendulás termékeket vásárolhatunk ugyanitt.

Levendula Porta, Kékkút
Levendula Porta, Kékkúttravelo.hu / Travelo

A Káli-medencében pedig a kékkúti Levendula Portára érdemes betérni. „Az egész olyan, mint egy mese. Egy nagy, hátul nyitott birtok a falu szélén, szabadon sétálgató tehenekkel, csüngő hasú kismalacokkal, juhokkal, istállóval és levendulafölddel. Egy darabig tényleg azt hisszük, hogy valami provence-i film díszletei közé kerültünk. És szintén filmbe illő a farmot vezető házaspár története, akik a környékről származnak, de néhány év budapesti lét után visszaköltöztek a családi birtokra két kisgyerekkel. Eníd és Tibor gazdálkodnak, levendulaszörpöt, levendulazselét, házi sajtokat készítenek, és az egészben az a legjobb, hogy ez nem egy turistamágnes kirakathelyszín, hanem egy igazi farm hétköznapjaiba nyerhetünk betekintést” – írtuk róla tavaly ősszel. A portán lehet reggelizni is, és egy sétára is befizethetünk (ára 1000 forint), ahol a háziak bemutatják a farmot, és részt vehetünk egy szörpkóstolón is.

Fürödjön borban a spanyoloknál!

Észak-Spanyolországban, a bortermeléséről világhírű Rioja-régió bájos városában, Haróban évente óriási borcsatát június 29-én. A buli korán, reggel hétkor felvonulással veszi kezdetét, a menetet a város polgármestere lóháton vezeti. A dresszkód piros kendő és hófehér ruha - utóbbi nagyon gyorsan lila lesz a ráfröcskölt bortól. Évente mintegy ötvenezer liter bort locsolnak szét, szóval garantált, hogy jut mindenkire.

Elázott tömegek egy harói utcán
Elázott tömegek egy harói utcánBigSus / Wikipedia

Dél körül, amikor mindenkinek a hajából és a cipőjéből is bor csorog, a tömeg a Plaza de la Pazon folytatja a bulit. Itt található a városka bikaviadal-arénája, ahol szerencsére nem élet-halál harc veszi kezdetét. Az arénában fiatal torreádorok üszőkkel mérkőznek meg, vér itt nem folyik, csak maximum bor. A délután a tapasok végigkóstolásáé és a további iszogatásé, az estét pedig tűzijátékok sora zárja.

Guggenheim Múzeum, Bilbao
Guggenheim Múzeum, BilbaoMikel Bilbao Gorostiaga / Northfoto

A ráhangolódás kedvéért érdemes pár nappal korábban érkezni, és még pár napot maradni, hogy ezen a szép vidéken heverhessük ki a másnaposságot. Csak egy órás buszútnyira fekszik például Bilbao, ahol a világ egyik legkülönlegesebb múzeumépületét találjuk.

Koncert és játszótér ingyen Bécsben

Júniusban több alkalommal is ingyenesen élvezhetjük a világhírű bécsi opera előadásait. A hatalmas, szabadtéri kivetítőt az Operaház oldalában, a Karajan-Platzon állítják fel, és 180 széket helyeznek el előtte, hogy mindenki kényelmesen tudja élvezni az előadást. Június folyamán 21 alkalommal lesz ilyen ingyenes lehetőség, a részletes programot itt találja. Valami könnyedebb szórakozásra vágyik? Június 24-26. között a Duna-szigeten rendezik meg Európa legnagyobb, ingyenes szabadtéri fesztiválját, a Donauinselfestet. Idén 33. alkalommal lehet teljesen ingyenesen bulizni: lesznek koncertek (fellép például a Russkaja), családi- és sportprogramok.

A bécsi Operaház
A bécsi OperaházMarkus Leupold-Löwenthal / Wikipe

Gyerekekkel érkezők pedig két hatalmas, ingyenes játszóteret is találnak a városban. Az egyik pont a fent emlegetett Duna-szigeten van, itt (egészen konkrétan az U1-es metróvonal Donauinsel megállójától pár perces sétányira) zseniális vízi játszótér várja a gyerekeket mintegy 5000 négyzetméteren. Európa legnagyobb ilyen jellegű szórakoztató parkja 2004-ben nyílt, a gyerekek patakokat duzzaszthatnak és elterelhetik azokat, a tavaknál új partszakaszokat és öblöket építhetnek, de bele is ugrálhatnak a vízbe. Az egyik tó fölött 15 méter hosszú függőhíd vezet. A nagy pacsálás után a visszatérést a civilizációba rengeteg zuhanyzó és lábmosó segíti.

Motorikpark
MotorikparkAlexandra Kromus / PID

A másik egy újabb attrakció: tavaly áprilisban nyitotta meg kapuit a Motorikpark Wien, Bécs első mozgásfejlesztő parkja. Az akár kalandparknak is beillő ingyenes óriásjátszótér 2,5 hektáron terül el, a 23 állomáson összesen több mint 100 játék várja a mozgás szerelmeseit kortól függetlenül. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek