5+5 tipp, hogy kényelmesen tudjon aludni repülés közben is

Az olyan kezdeti megpróbáltatások után, mint a csomagellenőrzés és a különféle biztonsági kapukon való átjutás, azt gondolná az ember, hogy majd a gépen bőven lesz idő kipihenni a fáradalmakat. Azonban a legtöbb utazó nagyon is tisztában van azzal, hogy több ezer méter magasságban szinte lehetetlen nyugodt körülmények között aludni pár órát. A Work the World nemrég közzétett pár egyszerű trükköt, amiktől talán pihentetőbb lesz az utazás.

Túlélő készlet repüléshez

Abba a táskába, amit magunkkal viszünk a gépre érdemes bepakolni:

  • zajszűrő fejhallgatót
  • füldugót
  • takarót
  • valamit, amin zenét tud hallgatni
  • egy palack vizet
  • utazós párnát
  • alvómaszkot
  • valamint pár könyvet és/vagy magazint.

Repülés előtt

1. Tartsa be a napi rutint!

Ha lehetséges, akkor olyan járatra vegyen jegyet, ami igazodik az alvási szokásainkhoz. Ha ez nem megoldható, akkor indulás előtt tudjuk le az olyan esti rutin feladatokat, mint például a fogmosás vagy könyvolvasás és hasonlók.

GettyImages-103346543
Bloomberg / Europress / Getty

2. Öltözzön kényelmesen!

Véletlenül se szívassa meg magát azzal, hogy kényelmetlen kiskosztümöt vagy szűk miniruhát választ a repüléshez. Persze a legjobb választás a pizsama lenne, de hasonlóképpen kényelmes a tréningnadrág vagy egy minőségi anyagból készült cicanadrág is az útra. Feltétlenül pakoljon be egy vastagabb zoknit is, ami melegen tartja a lábát.

3. Nem mindegy, hogy melyik oldalon utazunk

Amennyiben lehetséges, akkor arra az oldalra foglaljon helyet, amelyiken általában aludni szokott. A Skyscanner felmérése szerint a gép bal oldalán (ha a pilótafülkével szemben áll) az ablak mellett tudnak a legtöbben aludni a repülés alatt.

4. Fárassza le magát a repülés előtt!

A járat indulása előtti éjszaka próbáljon meg kevesebbet aludni a megszokottnál, például a nyolc óra helyett csak 4-5 órát aludjon, hogy miután elfoglalta a helyét a gépen, nyugodtan tudjon majd bóbiskolni.

5. Iktasson be egy kis testmozgást!

Igencsak kényelmetlen, ha a gépen görcsöl be a lábunk vagy a nyakunk, és emiatt nem tudunk nyugodtan aludni. Végezzen nyújtógyakorlatokat vagy próbálja ki a jógát, mielőtt gépre szállna!

Repülés közben

1. Vegye elő a nyakpárnát!

Ez a párnaipar egyik legnagyobb innovációja, és kialakításának köszönhetően megtartja a fejünket az alvás alatt, főleg, ha fordítva tesszük fel. Feltétlenül szerezzen be egyet ha hosszabb útra indul, nem fogja megbánni!

2. Legyen a poggyásza a lábtámasz!

Használja ki, hogy felviheti a gépre a megfelelő méretű kézipoggyászát, és pihentesse azon a lábát. Azért legyen figyelemmel az utastársakra is, ha leveszi a cipőjét, mindig viseljen tiszta zoknit az utazás alatt!

GettyImages-457025743
Thomas Trutschel / Europress / Getty

3. Iktassa ki a zavaró fényeket!

A repülés alatt gyakran vetítenek filmeket a gépen, míg többek inkább lámpafénynél olvasnak az alvás helyett. Készüljön fel rá, hogy senki nem fog az ön alvási szokásaihoz igazodni, ezért pakoljon be egy alvómaszkot a kézipoggyászba!

4. Hallgasson fehér zajt!

Tanulmányok is kimutatják, hogy ettől nyugodtabban alszik majd. A zavaró hangokat elnyomó fehér zajt akár az internetről is könnyen letöltheti az utazás előtt. Hogy mi is ez? A Wikipédia szerint egy olyan, hangtechnikában használatos véletlenszerű zaj, amire igaz az, hogy a teljes vizsgált frekvenciatartományban (emberi érzékelő esetén 20 Hz – 20 kHz) a hangnyomásszintje állandó.

GettyImages-98566104
Phil Walter / Europress / Getty

5. Ne csábuljon el a büfés kocsi kínálatától!

A széksorok között többször is begurítják a gép zsúrkocsiját, ami általában tele van koffeinben, cukorban vagy alkoholban gazdag italokkal és rágcsálnivalókkal. Ezek azonban megzavarhatják az alvást. Amennyiben mégis megéhezne, próbáljon olyan szénhidrátban gazdag ételt választani egy órával az alvás előtt mint például a müzliszelet.

Utolsó lépés: válassza ki a megfelelő pozíciót! 

Többen alszanak úgy, hogy a párnát az ablaknak nyomják és rádőlnek, míg vannak akik az ülésen található tálcára borulnak rá. Népszerű az egymás vállán való szundítás is, bár ebben az esetben nem árt, ha az utastársak ismerik egymást. A rákpózt (hát az egyik karfának vetve, a lábak pedig hajlítva a másikon) leginkább a külső széken ülők szokták alkalmazni, itt olyan zavaró tényezők fordulhatnak elő, mint az időnként elhaladó büfé kocsi vagy a mosdóba tartó utastársak. Persze ott van a nagy klasszikus is, amikor a hátradöntjük az ülés támláját, és ha nagy mázlija van, akkor van elég szabad hely egymás mellett ahhoz, hogy tényleg vízszintesbe tudja magát helyezni, ha felhajtja a karfákat. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra