Így menstruálnak a nők az űrben

Ahogyan már Takács Jónő Nóra is megmondta: „A menstruáció, igen régi jó barátunk. Ha van, az a baj, ha nincs, akkor meg az.” És, hogy maradjunk a szuper közhelyeknél, megmutatjuk, mit nyomozott ki a téma szakértője, Varsha Jain arról, hogyan jutnak dűlőre a menstruációval a nők az űrben. A téma egyébként nagyon érdekesnek tűnik, de az IFLScience cikke sajnos semmi újat nem mond, amit a normális életben élő nők ne alkalmaznának havi vérzésük idején. 

„Ki volt az első nő, akinek az űrben jött meg? Milyen higiéniai betétet cserélni súlytalanságban? Amikor elkezdtem ezt a kutatást, volt pár kérdésem a témával kapcsolatban. Az emberi szervezet rengeteg változáson megy keresztül az űrben. Mivel nem hat a gravitáció a testre, ezért csökken a csontsűrűség és az izomtömeg is. A szív- és érrendszer ellustul, és az egyensúlyérzés is újraalakul, hogy megtalálja az új normát” – írja a tudós, akit meglepett, hogy bezzeg a havi ciklusra nem sok befolyással van ez a környezet, a női űrhajósoknak ugyanúgy menstruálnak, mint a Földön maradt társaik. Ezt persze sokan érvként hozzák fel amellett, hogy miért ne küldjünk nőket az űrbe, pedig a menstruáció nem befolyásolja azokat a képességeket, amikre egy jó asztronautának szüksége van. Persze érthető, ha vannak olyan nők, akik ezt kiiktatnák az életükből arra az időre, amit az űrben töltenek. 

GettyImages-508504069

Személyes választás

Szerencsére van megoldás arra, hogy elkerüljék a menstruációt az űrhajósok, de nem vagyunk egyformák, vannak, akik szerint ez egy természetes folyamat, és nem akarnak lemondani róla. Ennek megfelelően nincsenek szabályok arra, hogy egy női űrhajós hogyan kezelje a menzeszét, ez abszolút személyes választás. Néhány nő úgy vélte, simán lehet az űrben menstruálni, azonban néhány kihívással szembe kell nézniük: korlátozott a vízhasználat, illetve nagy küzdelem lehet a lebegő betétet jó helyre illeszteni. 

Ha viszont egy nő úgy dönt, hogy mégsem akar vérezni az űrben, arra is van megoldás, mégpedig a fogamzásgátló tabletta. Az úgynevezett kombinált ösztrogénalapú fogamzásgátló tabletta megakadályozza a peteérést. Ezt összesen három hétig minden nap kell szedni, a negyedik hét pedig tablettamentes, ilyenkor indul be a vérzés. A női asztronauták (vagy tulajdonképpen bárki, aki el akarja tolni a menzeszét) tovább is szedhetik a gyógyszereket, így kimarad egy vérzésük. Ugyan állítólag ennek semmilyen mellékhatása nincsen, azért rendszeresen semmiképpen se ajánlatos próbálkozni vele!

149286111
Photoalto/ale Ventura

Kérdések, kérdések

És itt ugye egyből felmerül a kérdés, hogy például egy hároméves küldetésnél (mondjuk, a Marsra és vissza), ez mit jelent. Nos, legalább 1100 fogamzásgátló tablettát, és akkor még az egészségügyi termékekről nem is beszéltünk. Ezeket, illetve a belőlük keletkezett szemetet valahol tárolni kell, és a pluszrakomány megnöveli a költségeket is. „Saját kutatásaim szerint sokkal egyszerűbb lehet hosszú hatású, beültethető fogamzásgátlót használni, mivel elég nehéz lehet számon tartani, hogy mikor kell bevenni a sima tablettát ilyen körülmények között“ – írja Jain, aki szerint a kilövéskor és landoláskor tapasztalható gyorsulási erő valószínűleg nem hat az implantátumokra, de azt nem tudni, hogy a speciális ruhák alatt biztosan nem lesz-e semmi baja a bőr alá ültethető fogamzásgátló eszközökkel.

Azért sok kérdés maradt még megválaszolatlan, például az is, hogy milyen hatása van a különböző fogamzásgátlóknak a csontsűrűségére. Ha ez az érték alacsony, az növeli a csontritkulás és a törések kockázatát, az űrben pedig még komolyabb probléma, és egyes fogamzásgátlók csak ronthatnak a helyzeten. Plusz az sem tisztázott, hogy milyen összefüggés van a termékenység és az űrrepülés között. Egy 1990-es tanulmány szerint nincs jelentős hatása rá, viszont a kor előrehaladtával biztosan csökken a termékenység. Tehát, ha a női űrhajósok általában 41 éves koruk fölött próbálkoznak a teherbeeséssel, és ez nem sikerült nekik, nem lehet pontosan tudni, hogy a repülés vagy a kor miatt nem jön-e össze. 

Mindenesetre nem ártana több kutatás ezen a területen, ha azt akarjuk, hogy a nők is tudjanak hosszabb küldetésekre repülni. Szerencsére már tettünk lépéseket ez ügyben. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra