Ez történik szőrszálaival lézeres szőrtelenítéskor

Leégetik őket. Eddig rendben is van, gondolnánk, de hogyan is néz ez ki közelről. A Veritasium vloggerének, dr. Derek Mullernek legújabb videója erre a komoly kérdésre ad választ. Magyarázat és megdöbbentő felvételek a hajtás után!

Dr. Derek Muller a tudomány szolgálatába állva tette ki magát a tortúrának, ami különben egyáltalán nem fájdalmas. Célja az volt, hogy megmutassa, mi történik, amikor valakin lézeres szőrtelenítést alkalmaznak. Ez a kezelés egyébként a legnépszerűbb szépészeti beavatkozás, de vissza a kísérlethez.  A videón az első lézeres belövés után füstöt láthatunk, majd mindezt lassítva is megtekinthetjük. Muller sötét szőrén mellesleg kiválóan látszik, min mennek keresztül a szőrszálaink, a vörös fény alatt szempillantás alatt lesz semmivé a szőr némi füst és bőrpír megjelenésével. 

A nyolcperces videó azonban nemcsak ennyit tud, hanem elmagyarázzák benne azt is, hogyan működik maga a szőrtelenítés, aminek lényege meglepő módon éppen az, hogy a szőr maga lehetetleníti el a szőrszál újbóli kinövését.  A férfi elmagyarázza, hogy egyetlen belövés valójában hat gyors pulzálás, és ezek mindegyike másfél miliszekundumig tart, és mindez a szabad szemmel nem látható infravörös tartományban zajlik. 

Tudomány a szőrtelenítés mögött

De kezdjük az elején. Ugye ön is hallott már a melanin festékanyagról, mely többek között a bőr, a szőrzet és a szem színét határozza meg, és aminek különleges képessége, hogy hatékonyan nyeli el a fényt (a bejövő UV-sugárzás 99,9% abszorbeálja), ezzel pedig védi meg a sejteket a napsugárzás káros hatásától. Igen, a melaninnak köszönhetően barnulunk le nyáron. A lézeres szőrtelenítésnél az a cél, hogy a melanin elnyelje a lézert úgy, hogy a bőrben ne tegyen komolyabb kárt, és ezért is hatékony igazán a módszer azoknál, akiknek világos bőrük, de sötét szőrszálaik vannak. 

A szőrtelenítéshez egyébként azért használnak vörös vagy infravörös sugárzást kibocsájtó lézereket, mert a szervezetben található olyan fontos molekulák mint a víz vagy oxihemoglobin nem képes olyan mértékben elnyelni ezt mint melanin, így elég célzott a hatás. Ahogy a pigmentanyag elnyeli a lézersugarat, a szőrszál felforrósodik, a benne lévő víz elpárolog, és távozó gőz miatt a megsemmisülő szőrszál felfúvódik. A sejtekben hő hatására (60 fok felett) megváltozik a fehérjék térszerkezete, és emiatt elvesztik biokémiai hatásukat, ez a denaturáció, és minél tovább vannak kitéve a sejtek a magas hőnek, annál nagyobb a valószínűsége, hogy elpusztulnak. 

szor

Érti? Csak azt hiszi, a cél - ahogyan már korábban is írtuk - nem az, hogy elpusztítsák a szőrszálat, hanem az, hogy azokat a sejteket semmisítsék meg, amelyeknek köszönhetően újra kinőhet.  A videóban van egy felvétel három szőrtüszőről, ám mivel a belőle kinövő szőr túl világos volt, így nem is sikerült megfelelően szétroncsolni. 

És hogy miért pulzál a lézer? Mert így akadályozzák meg, hogy túl sok hő termelődjön, és ne csak a szőrtüszőre terjedjen át, hanem a környező szövetekben is kárt tegyenek. Amit még fontos tudni, a kezelés előtt leborotválják a kezelendő területet, hiszen így sokkal hatékonyabb a lézer, és nem kell attól félni, hogy forró szőrdarabok hullanak a bőrre. Dr. Derek Mullernél csak a látvány miatt nem estek neki borotvával a bőrfelületnek, amit szőrtelenítettek. 

Ha ezzel a videóval nem hoztuk meg a kedvet a lézeres szőrtelenítéshez, teljesen megértjük...

Oszd meg másokkal is!
Mustra