Ölhet, ha a padlóról eszik

Milliók esküdnek az "öt másodperces" szabályra, ami annyit takar, hogy a földre hullott étel ennyi időn belül még megmenthető, mert annyi idő alatt nem másznak rá a baktériumok. Van azonban egy rossz hírünk: a Daily Mail egy kutatásra hivatkozva nemcsak azt állítja, hogy ez az egész légből kapott, de azt is, hogy a padlóra pottyanó ételek akár meg is ölhetik.

A városi legendának köszönhetően minden harmadik ember komoly kockázatnak teszi ki magát, és a szakértők szerint a kólibaktérium és a szalmonella miatt kell leginkább aggódnunk. Ezek a baktériumok azonnal hozzátapadnak az ételhez, emiatt azokat rögtön ki kell dobni a szemetesbe, függetlenül attól, hogy milyen sokáig érintkeztek a földdel.

Mire alapozzák ezt?

Egy kutatás arra jutott, hogy a megkérdezettek harmada (37%) felveszi és megeszi a konyhapadlón landolt kaját, míg a nappaliban bekövetkezett balesetek után kicsivel többen (38%) cselekszenek hasonlóképpen. Mindez azzal együtt szép, hogy arra is fény derült, az emberek fele légfrissítővel letudja a takarítást, minden negyedik pedig csak akkor vesz erőt magát és tisztítja ki a lakást, ha valaminek kellemetlen szaga van. A válaszadók közel kétharmada (59%) csak akkor takarít, ha már látható jelei vannak a kosznak.

A kutatást egyébként a tisztítástechnika területén piacvezető Kärcher megbízásából készült és a válaszokból megtudhatjuk, hogy az emberek fele (a légfrissítőn kívül) csupán a seprűre hagyatkozik takarításnál, holott a kettő közül egyik sem öli meg a baktériumokat. Ráadásul az igazán veszélyeseket nem látjuk és még csak nem is szagolhatjuk ki, és mindössze hét óra alatt egyetlen baktériumból hétmillió lehet. Dr. Lisa Ackerley közegészségügyi szakértő elmondta, a szezononkénti nagytakarítások helyett a kevésbé alapos tisztogatás is hatásosabb, már amennyiben kellően sűrűen vesszük rá magunkat. 

tk3s bm microscopic 01523775
Northfoto

Külön érdekesség, hogy tízből négy megkérdezett felengedi a kutyáját az ágyra úgy, hogy csak tíz százalék mossa meg az állatot minden egyes séta után. És hogy ez miért fontos? Ackerley szerint ugyanis ők hordozzák be kintről a már említett kólibaktériumot és a szalmonellát is egyéb kórokozókkal együtt.

Olvasókat kérdezett a BBC

A téma a BBC-t is érdekelte, ők azonban a tudományos okfejtés helyett először inkább az olvasóihoz fordult, hogy megtudja, ők miként vélekednek a dologról. „Az öt másodperces szabály biztos, hogy létezik, ráadásul minden baktérium és egyéb organizmus tisztában van az idővel" - mondta egyikük enyhe iróniával. Egy másiknál három másodperc van érvényben, nála ugyanis ennyi idő telik el a kaja leejtése és a kutyája megérkezése között. Akad, aki szerint nulla másodpercben kéne megszabni az időkorlátot és olyan is, aki szerint a kajától függ és attól, hogy mennyire vagyunk éhesek. 

Természetesen nem hagyták ki a szakértőket sem, a válaszaik azonban megoszlottak. Volt, aki szerint a másodperc tört része elég a megfertőződéshez és olyan is, aki szerint az arcunkon és a kezünkön sokkal több baktérium van, azok miatt mégsem aggódunk annyit. Volt olyan is, aki szerint felnőttként nyugodtan ehetünk földre pottyant kaját, ugyanis az immunrendszerünk kellően erős hozzá, és ugye ismerős a mondás, hogy a gyereknek évi egy kiló koszt meg kell ennie, ha egészséges akar lenni.

A BBC végkövetkeztetése: ha valami csúnya és veszélyes dolog tapadt az ételünkre, akkor mindegy mennyit várunk, nem lesz kisebb a megbetegedés kockázata, ha azonban ezt sikerül elkerülni, akkor nem lehet olyan nagy bajunk abból, ha megesszük a földre pottyant kaját. Csak hát az a kérdés, hogy honnan tudjuk, milyen kórokozók kerültek rá a lepottyant falatra, ugye. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek