18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Aki sok pornót néz, egyenlőbbnek tekinti a nőket

Egy friss kutatás most bebizonyította: a pornófogyasztók egyáltalán nem hímsoviniszták. Sőt.

A pornó a nőgyűlölet legegyértelműbb, legtömörebb, legélesebb kifejezési formája, hímsoviniszta műfaj, ami a nők megalázására, kiszolgáltatottságára, tárgyiasítására, és kizárólag a férfiak élvezetére és hatalmára épít. Legalábbis ez a radikális feminista nézet, és persze ebből egyenesen következik az is, hogy az a férfi, aki szereti a pornót, inkább hisz a férfi felsőbbrendűségben, és inkább lenézi, lekezeli a nőket, mint pornóabsztinens társai. De vajon valóban így van? Egy friss kutatás szerint egyáltalán nem. 

105871114
Sean Gallup / Europress / Getty

A The Journal of Sex Researchben megjelent tanulmányban 24 ezer olyan amerikai nő és férfi adatait elemezték, akiket 1975 és 2010 között kérdeztek a kutatók pornófogyasztási szokásaikról és a nemekkel kapcsolatos elképzeléseikről. Az eredmények szerint pedig nincs összefüggés a pornófogyasztás és a nemek közötti egyenlőtlenség eszméje között. Sőt. Úgy tűnik, hogy a pornót előszeretettel néző férfiak és nők az átlagnál inkább támogatják, hogy a nők vezető pozíciót töltsenek be, dolgozzanak, és joguk legyen meghozni saját döntésüket egy terhességmegszakítással kapcsolatban. Ráadásul a lelkes pornófogyasztók és a többiek között nem találtak különbséget a tradicionális családképpel kapcsolatos attitűdökben, ahogy abban sem, hogy ki vallja magát feministának. 

Ez persze nem azt jelenti, hogy számos, a pornóval kapcsolatban megfogalmazott kritika badarság volna. Az például, hogy a pornófilmek alapján képzeljük el – nemcsak mi, felnőttek, de a kamaszok is –, hogy milyen a jó szex, nyilvánvaló tévedés, ami ráadásul negatívan befolyásolja mind a párkapcsolatokkal, mind a szexszel való elégedettséget. Ahogy az is látszik, hogy a túlzott pornófogyasztás kevesebb valódi együttléttel jár együtt. Az viszont egyértelműen kiderül a kutatásból, hogy attól, mert valaki pornót néz, még nem lesz kontrollmániás hímsoviniszta, bárki is állítja az ellenkezőjét.

Oszd meg másokkal is!
Mustra