Mégsem olyan jó a mérsékelt alkoholfogyasztás?

Bár sokáig azt hittük, a visszafogott piálás hasznos (például jót tesz az időskori memóriának) és nem árt, ha majdnem minden vacsorához legurítunk egy pohár bort, úgy tűnik, ezt most újra kell gondolni. Hogy miért? Azért, mert kutatók 87 korábbi, az alkohollal és a különböző halálokokkal kapcsolatos tanulmányt elemeztek és arra jutottak, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás és a hosszabb élet közötti összefüggés, illetve a várható egészségügyi előnyök is erős ferdítések.

Tim Stockwell, a kutatás vezetője azt nyilatkozta, sikerült megtalálniuk minden egyes, az ivást és a várható élettartamot összefüggésbe hozó tanulmányt, amiknek elemzése után rátaláltak az absztinens torzítás jelenségére.

Hogy ez mit jelent?

A legtöbb tanulmányban, amikor a kutatók összehasonlították a mérsékelten alkoholfogyasztókat az egyáltalán nem ivókkal, az utóbbi csoportba beletartoztak azok is, akik valamilyen egészségügyi probléma miatt nem ittak és/vagy pont amiatt hagyták abba, mert romlott az állapotuk. Éppen ezért az eredmények torzultak és azt mutatták ki, hogy az előbbi csoportba tartozók (visszafogott italozók) egészségesebbek az ivás miatt. A megvizsgált 87 tanulmányból csak 13 kerülte az említett jelenséget és a közel 90-ből csak 6 volt magas minőségű. Ráadásul, amikor korrigálták az absztinens torzítást, akkor a mérsékelt alkoholfogyasztók egészségügyi állapota már nem mutatott akkora eltérést pozitív irányba.

GettyImages-86174651
Casey Rodgers / Europress / Getty

A kutatók szerint azok között, akik fogyasztanak alkoholt, azok teljesítettek a legjobban, akik csak alkalmanként (10 naponta maximum egy ital) teljesítettek a legjobban, és a mennyiség miatt kizárt, hogy az italozásnak köszönhető a jó egészségügyi állapotuk. Vagyis biztos, hogy más tényezőkre vezethető vissza az, hogy az ún. mérsékelt alkoholfogyasztók hosszabb ideig élnek. Stockwell és a társai egyébként azt nem vizsgálták, hogy a különböző italok, például a vörösbornak azért vannak-e kedvező hatásai, de a kutató szerint ha mégis van ilyen, az biztosan nem az alkoholtartalom a magyarázat.

Mindent összevetve: a tanulmány lényege az, hogy nem tiszta, miként hat az alacsony mértékű ivászat az egészségünkre. Tehát ha nem az alkohol íze miatt fogyasztja minden nap, hanem abban bizakodik, hogy ezzel jót tesz magának, gondolja újra.

Az eredmények a Journal of Studies on Alcohol and Drugs kiadványban jelentek meg.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek