A borderline-osok agyának nehezebb az empátia

A borderline személyiségzavarban általában az érzelmi, a viselkedéses és a szociális működés is problémás. Ez az egyik legnehezebb és legbonyolultabb személyiségzavar, ami az identitástól az önkontrollon át a viselkedésig és a hangulatig mindenre hatással van, legfontosabb jellemzője pedig az instabilitás, változékonyság, és kaotikusság. Egy borderlineos embernek a jó baráti és romantikus kapcsolatok fenntartása nehézséget okoz, nem véletlen, hogy rettentően nehéz együtt élni velük. De vajon miért? Egy friss kutatás most ennek járt utána. 

A Personality Disorders: Theory, Research and Treatment nevű lapban megjelent vizsgálatban  a kutatók 80 ember agyát pásztázták, miközben azok érzelmek feldolgozását és önkontrollt igénylő feladatokat végeztek egy laborban. Kiderült, hogy minél magasabb pontszámot ért el valaki a korábban kitöltött borderline személyiségzavar jellemzőit mérő skálán, annál alacsonyabb aktivitást mutatott az agya az empátiáért felelős területeken. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a borderline vonásokat mutató emberek számára nehezebb megérteni és megjósolni mások érzelmeit. Számukra tehát a többiek kiszámíthatatlanabbak, érthetetlenebbek, mint az átlag embernek. Dr. Brian Haas, a kutatás vezetője szerint ez lehet a magyarázata a borderlineosokra jellemző változékony érzelmekre és a kiszámíthatatlan viselkedésekre. 

párkapcsolat szakítás veszekedés
párkapcsolat szakítás veszekedés

A kutatási eredmények persze még nem teszik könnyebbé a bordelineosokkal való létet, de legalább segítenek jobban megérteni a személyiségzavart, és segítenek elkerülni azt a gyakori hibát, hogy önmagunkat okoljuk az együttélés nehézségeiért. 

Ha felmerül önben, hogy szerette esetleg borderline-os, ha azon rágódik, hogy mit tehet ön, akkor feltétlenül olvassa el ezt a cikkünket. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra