A délutáni szundikálás csodákat tesz a karrierjével

Egy dolog biztosan közös Sheryl Cooksonban, Rachel Argyle-ban és Catherine Harlow-ban: mindhárman hisznek abban, hogy a délutáni alvás csodát tesz. Erről a Daily Mailnek beszéltek, az oldal pedig kutatásokra hivatkozva támasztotta alá, hogy milyen jól teszik ezek a nők, hogy ebéd után ledőlnek egy szűk fél órára.

Amikor kimerültnek érzi magát a nap során, Sheryl Cookson egyszerűen lerúgja magáról a magassarkúját, behuppan egy ágyba és lefekszik egy kis időre. Ebben semmi különös nincs, gondolhatják, viszont azt tudni kell, hogy Cookson mindezt a munkahelyén teszi, ahol egyébként kommunikációs vezetőként dolgozik. Nem az egyetlen: a britek közül egyre több nő ismeri fel, hogy a délutáni alvás bizony csodát művel. Korábban hadi pilótákon és űrhajósokon is tesztelték a szundítás hatásait és arra jutottak, hogy a munkaidőben átaludt 40 perc 34 százalékkal megnövelte a teljesítményüket, az éberségüket pedig megduplázta.

Cookson másfél évvel ezelőtt kezdte el ezt a rutint, ami annyira bejött neki, hogy saját bevallása szerint a munkában nyújtott teljesítménye exponenciálisan nőtt, sőt, 80 kollégája csatlakozott hozzá. „A munkám során rajtam a felelősség, hogy motiváljak embereket, egyeztessek az ügyfelekkel és egy 400 millió forintos büdzsét kezeljek. Az, hogy délután ledőlhetek egy picit, sokkal produktívabbá és hatékonyabbá tesz engem az összes említett területen" - mondta.

GettyImages-141326465
Nbc / Europress / Getty

Az alkalmi hálószobát azután alakították ki, hogy a főnökök megkérdezték a munkavállalókat, mi javítana a munkakedvükön. A lista első helyére egy alvósarok került, ami végül egy tárgyalóterem hálóteremmé történő alakításában valósult meg. A helyiségben szabályozni lehet a fény erejét, de van könyvespolc és videojáték azok kedvéért, akik csak kikapcsolódnának kicsit. Az ágyneműt naponta cseréli a takarító személyzet, de mivel többen is használják az ágyat, a legtöbben általában csak a paplanra fekszenek, bele nem bújnak. Cookson most öthónapos terhes, így kifejezetten hasznát veszi a pihenősaroknak, amit annak idején egy migrén után kezdett el használni.

Kevin Morgan, a Loughborough Egyetem professzora szerint nem csoda, hogy főleg nők részéről mutatkozik igény a délutáni alvás iránt: a férfiak ugyanis nem menstruálnak, nem lesznek terhesek, nem szülnek és nem is szoptatnak éjszakánként. Hozzátette, nem szabad 20-30 percnél tovább aludni, mert utána mélyalvás következik, amiből nehezebb felkelni. A Daily Mail cikkéből azt is megtudhatjuk, hogy a legideálisabb időpont az alvásra a délután 3 óra.

GettyImages-491613916
Ian Gavan / Europress / Getty

A 31 éves Rachel Argyre annyira tökélyre fejlesztette a délutáni alvást, hogy az előző munkahelyéről sokszor a tíz percre lévő tengerpartra autózott, hogy ott a járműben aludjon 40 percet. A mostani munkahelyén összesen 30 perc ebédidő van, de azért ebbe is beszorít egy kis alvást. „Már az segít felfrissülni, ha nem kell a monitort bámulnom az alatt a 30 perc alatt" - mondta, majd hozzátette, hogy bár még mindig az él az emberek fejében, hogy aki szundikál, az lusta, de ez a szemlélet kezd megváltozni. 

A 29 éve Catherine Harlow egy tervezőcégnél dolgozik vezetőként, és kinevezése után jött rá, hogy ekkora terhet nem tud úgy a vállán cipelni, hogy ne pihenne le napközben. „Hirtelen 15 órát kellett dolgoznom egy nap. Másként nem lehet ezt kibírni" - mondta. Harlowt egyébként a sziesztakedvelő édesapja inspirálta, és mivel neki bevált a módszer, úgy döntött, ő is ad naki egy esélyt. És ahogy a nagykönyvben meg van írva, csak 20 percet alszik napközben. „Ha ennél akár egy percnél is többet töltök alvással, használhatatlan vagyok. Az irodám ajtaján van egy zár, így bármikor el tudok vonulni" - tette hozzá. 

Ha ez még mindig nem elég ok arra, hogy a főnökénél házaljon a délutáni alvásért, íme egy ok: neki is jobb lesz ettől.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek