6 meglepő tünet, ami szívproblémákat jelezhet

A vérző fogíny vagy a horkolás önmagukban is zavaróak, mégsem foglalkozunk azokkal eleget. Pedig kellene, mert a legtöbben nem tudják, hogy a látszólag jelentéktelen tünetek hátterében szív- és érrendszeri probléma is állhat. Dr. John Erwin kardiológus a szívbetegségek hat gyakori, mégis kevésbé ismert tünetét gyűjtötte össze, amelyekkel mindenkinek érdemes tisztában lennie, hiszen a korai felismerés életeket menthet - írja a Daily Mail.

1. Szexuális problémák

Sokan azt hiszik, hogy a szexuális funkciózavar kizárólag az agyra vagy a nemi szervekre vezethető vissza, holott – főleg a férfiaknál – ez a zavar ugyanúgy lehet artériás eredetű. Az artériákban kialakuló plakkok miatt ugyanis az erekciót nehezebb elérni vagy fenntartani.
A nők esetében a libidó csökkenése a menopauza után jelentkezik, amikor általában megnő a szívbetegségek kialakulásának esélye, ám ez nem a menopauza eredménye, hanem egyszerűen a korral jár. De az sem segít, hogy a változó kor után egyre kevesebbet mozognak a nők, és egyre inkább előtérbe kerül az ülő életmód, amiről ugye tudjuk, hogy milyen káros

shutterstock 53908090

2. Horkolás vagy alvási apnoé

Kevés bosszantóbb dolog van annál, mint amikor valaki horkol mellettünk az ágyban, de ne feledje, hogy a horkolás nemcsak orrsövényferdülés miatt alakulhat ki, hanem az alvási apnoé egyik jele is. Az alvás közbeni légzéskihagyás pedig számos olyan fiziológiai változással függ össze, amelyek növelik a szívinfarktus és a szélütés kialakulásának kockázatát. Ezen kívül a horkolás az ún. pitvarfibrilláció (szabálytalan, gyakran gyors szívverés, ami gyenge véráramláshoz vezet) jele is lehet. Az alvási apnoé felismerésével és kezelésével tehát szintén megelőzhetők a szívbetegségek, ezért jobban teszi, ha panaszkodás helyett orvoshoz küldi horkoló ismerőseit.

3. Fogínygyulladás, ínyvérzés

Gondolta volna, hogy az ínybetegségeknek is köze lehet a szívproblémákhoz? Egy komoly fertőzés nemcsak a fogakat, de az egész állkapocscsontot tönkreteheti. Ráadásul a fogágygyulladás (periodontitis) az egész testben gyulladások sorát válthatja ki, emiatt pedig megnő az érelmeszesedés és a szívroham kockázata. Ezért sem szabadna elhanyagolni a szájhigiéniát, a rendszeres fogászati kivizsgálásokat és a megfelelő fogápolást.

4. Fájó nyak és vállak

Akik már átéltek szívrohamot, többek között arról számoltak be, hogy az olyan érzés volt, mintha egy elefánt ült volna a mellkasukon, míg mások a karjukban tapasztaltak egyfajta szorító érzést. De nem mindenkinél jelentkeznek ezek a „klasszikus” tünetek, vannak, akik a nyakukban, az állkapcsukban vagy a vállukban jelentkező sajgó fájdalomról és nyomás érzéséről számolnak be. Sokszor tehát „csak” ezekhez hasonló kellemetlen érzés a szívroham egyetlen jele.

5. Duzzadt lábak

Számos oka lehet annak, hogy megduzzad a lábunk. Lehet, hogy csak a meleg miatt dagadt be, de a puffadt lábak pangásos szívelégtelenségre is utalhatnak. Ez különösen igaz abban az esetben, amikor az érintettnél szokatlan nehézlégzés lép fel akár valamilyen fizikai aktivitás, akár alvás közben. És ugyan a duzzanatok éjszakára lelohadnak, a tartósan feldagadt végtagok komolyabb problémát jelezhetnek, ezért ilyenkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

shutterstock 43418752

6. Emésztési zavar és gyomorégés

Hasonlóan gyakori és általában kevésbé súlyos probléma az emésztési zavar és a gyomorégés, ám előfordul, hogy a látszólag ártalmatlan égő érzés és a gyomor tájékán jelentkező fájdalom szívproblémákra vagy -rohamra utal, sőt, még a makacs, szűnni nem akaró csuklás is gyanús lehet. Amikor tehát ezek a tünetek rosszulléttel, izzadással, légszomjjal és szédüléssel párosulnak, azonnal segítséget kell hívni. „Nem ritka, hogy a mentők olyan betegeket szállítanak be a kórházba, akik órákon keresztül savlekötőket rágtak, majd rájöttek, hogy sokkal nagyobb a baj” – fűzte hozzá dr. Erwin.

Oszd meg másokkal is!
Mustra