Az igazán jó alvásért forduljon balra

Sok cikk, sőt tanulmány foglalkozik azzal, hogy mi a pihentető éjszaka titka. Gondolta volna, hogy az is segíthet, ha alvás közben a bal oldalán fekszik? Nem? Pedig ez derült ki a Lifehack cikkéből.

A bal oldal a nyerő

Azt valószínűleg már senkinek nem kell elmagyarázni, hogy a testi, lelki és szellemi egészség miatt is mennyire fontos az alvás mennyisége és minősége. Nem meglepő hát, hogy az ősi gyógymódokkal és a modern nyugati orvostudománnyal foglalkozók annyira érdeklődnek a téma iránt.

A kutatások alapján, ha igazán pihentetően szeretne aludni, ahhoz kellemesen hűvös idő, megfelelő alátámasztást biztosító matrac, nyugalom és sötétség szükséges. Ezek mellett azonban az ayurvédikus elképzelések, de a tudományos világ is javasolja, hogy a bal oldalára fordulva húzza a lóbőrt.

Ennek több oka is van:

  • Élénkíti a nyirokkeringést, hiszen a nyirokrendszer szempontjából a bal oldal a domináns. A nyirokrendszer egyébként tisztogató, szűrő funkciót lát el, így az éjszaka alatt rengeteg méreganyagtól is megszabadíthat minket.
  • Jót tesz az emésztésnek, és mindezt az anatómiának és a gravitációnak köszönheti. Oldalt fekve a béltartalom könnyebben átjut a vastagbél egyik ágából a másikba. A gyomornak és hasnyálmirigynek is így "kényelmes", és emiatt hatékonyabban is dolgoznak. 
  • A reflux ellen is hatásos, és ez is a gyomor elhelyezkedésére vezethető vissza. Tipp: ha evés után rosszul érzi magát, akkor azonnal enyhíti a tüneteket, ha lefekszik a bal oldalára. 
  • A terhes nőknek is inkább ezt az oldalt javasolják az alváshoz. Ilyenkor ugyanis a májat nem nyomja a méh, vagyis az alvás pihentetőbb lesz. Arról már nem is beszélve, hogy egyes kutatások szerint a keringésnek is jobb, ha a bal oldalunkon alszunk.
  • Az oldalt alvás – legyen bármelyik oldal – jó lehet akkor is, ha fáj a háta. A gondot ugyan nem oldja meg teljesen, de éjszakára tehermentesíti a gerincet.
  • Az igazsághoz azért az is hozzátartozik, hogy egyes betegséges esetében a bal oldali vagy egyáltalán az oldalt alvás nem a legjobb megoldás. A glaukóma, a szívproblémák, vagy éppen az alvási apnoe olyan problémák, melyeknél az alvás akár más módszereket is igényelhet. Ilyenkor érdemes a szakorvossal konzultálni.
GettyImages-539668983
Fotó: Tetra Images / Europress / Getty

Az átszokás

Azok, akik rendszeresen a jobb oldalukon alszanak, tudják, hogy bizony az átszokás nem egyszerű feladat. Hát még azoknak, akik hason, vagy háton szunyókálnak a legtöbbet. A megfelelő matrac kiválasztásával az oldalt alvás kifejezetten kényelmessé válik. Ha pedig az oldalt akarja variálni, akkor helyet cserélhet a partnerével, vagy teljesen megfordulhat az ágyban, így valamivel könnyebben szokik majd át. Esetleg beszerezhet egy testpárnát, ami megakadályozza abban vagy legalábbis megnehezíti, hogy átforduljon. 

Mustra