Ölelő paplannal a szorongás ellen

Azok, akik megismerkedtek már a szorongással vagy a stresszel, tudják, hogy mennyire rossz hatással van ez a mindennapjaikra, a munkájuktól elkezdve egészen az éjszakáikig. De hitte volna, hogy az ölelés jelenthet megoldást erre a problémára?

Ahogyan arról már volt szó egy korábbi anyagunkban is, az ölelés, az emberi, szeretetteljes érintés olyan fontos számunkra, akár az oxigén. Persze senki nem hal bele abba, ha nem ölelik meg, de az élete jelentősen rosszabb lehet.

Kép: mosaicweightedblankets.com
Kép: mosaicweightedblankets.com

Szimulált ölelés?

A test szerencsére reagál az ölelésre akkor is, ha arra mi vágyunk, de nem egy emberi lénytől kapjuk meg. Természetesen a hatás ilyenkor nem olyan intenzív, de azért megvan. Ölelés közben a testünket nyomás éri nagyobb felületen. Ez a kellemes nyomás pedig oxitocin, vagyis boldogsághormon termelést indít el, és csökkenti a kortizol, vagyis a stressz hormon szintjét a szervezetben.

A tudósok arra is rájöttek, hogy az ölelés szimulálása tökéletesen működőképes gyógymód, vagy kezelési lehetőség olyan helyzetben, amikor a páciens szorong, depressziós, és emiatt nem tud aludni. Az alvásmegvonás ugyanis az egyik legrombolóbb folyamat, ami csak érheti a testünket. A hatására a koncentráció csökken, a figyelem lanyhul, nő a reakcióidő, és persze a kedvünk is lényegesen romlik. A kialvatlanság miatt rosszabbul reagálunk a stresszhelyzetekre, ami pedig egy ördögi kört eredményez, ahogyan az a lifehack.org cikkéből is kiderül.

Ezt kiküszöbölendő javasolják a betegeknek a nehezített vagy súlyozott takaró használatát: technikailag egy olyan takaróról van szó, melynek varrása négyzetekre osztja a felületet, és a töltet nehezítve van, egy felnőtt esetében nagyjából 7-14 kilogrammig. Ez a súly egyrészt lehetővé teszi azt, hogy a paplan körülölelje az embert, másrészt elegendő nyomást gyakorol a bőrre ahhoz, hogy beinduljon a kémiai reakció, elkezdődjön a boldogsághormon termelése. Az oxitocin mellett ilyenkor szerotonin is termelődik, mely szintén a jó közérzet egyik alappillére. Ezt az anyagot pedig a szervezet rövid idő alatt melatoninná alakítja, mely hormon elengedhetetlen a kiegyensúlyozott és pihentető alváshoz.

Kép: mosaicweightedblankets.com
Kép: mosaicweightedblankets.com

Öleléssel a jó közérzetért és az egészségért?

Az ölelés, illetve a testre gyakorolt enyhe nyomás jótékony hatása messze nem újonnan felfedezett dolog. A masszázsok már az ember megjelenése óta alkalmazzák ezt a jótékony hatást, de nagyanyáink is használták, a csecsemők pólyázása kapcsán.

Az enyhe nyomás hatására felszabaduló hormonok segítenek leküzdeni a szorongást és a félelemérzetet, valamint hatékonyan lehetnek a depresszió, az agresszió, de akár az autizmus kezelésében is. 2008-ban egy tanulmány kimutatta a súlyozott takaró jótékony hatását a stressz és a szorongás látható jelei ellen egyes betegeknél. 2012-ben egy ausztrál tanulmány igazolta ezt a feltevést, ám itt már nem tett különbséget betegek, és egészséges, de szorongó felhasználók között sem.

Ha szeretne egy ilyen takaró alatt aludni, és jól esne a szimulált ölelés, akkor erre megvan a lehetősége, igaz, ehhez külföldről kell megrendelnie a paplant. A felnőtt nők számára készített takaró ára 41 000 forint körül mozog, amire természetesen még a huzat ára is rárakódik.

Fontos azonban azt is megjegyezni, hogy a takaró nem használható akkor, ha légúti, vagy keringési problémával küzd. Akkor sem javasolják, ha a hőháztartásával vannak problémák, illetve műtétek után is inkább a normál takaró mellett döntsön.

Kép: mosaicweightedblankets.com
Kép: mosaicweightedblankets.com
Oszd meg másokkal is!
Mustra