5 olyan érv a dohányzás ellen, aminek nincs köze az egészséghez

Bizonyára mindenki nagyon sokat olvasott arról, hogy a dohányzásnak milyen egészségkárosító hatásai vannak. Kevesebbszer találkozni azonban a többi negatív következménnyel, a Lifehack azért összeszedett öt olyan, nem az egészséghez kapcsolódó indokot, ami tovább növeli a leszokás melletti érvek sorát. A hajtás után el is olvashatja ezeket.

1. A termelékenység

Aki dohányzik, az büszkén mondja el, hogy neki bizony jár a plusz cigiszünet is a munkahelyén. Az egy dolog, hogy mindenkinek fel kell állni a gép elöl adott időközönként, de persze hasznos dolgokkal  is el lehet tölteni ezt az időt. És nemcsak erről van szó, a bagózástól már csak azért sem lesz hatékony, mert nem tud rendesen koncentrálni a munkájára, mert ha komoly a függőség, alig várja, hogy ismét rágyújthasson. Az amerikai számítások alapján egy dohányos dolgozó egy évben közel 6000 dollárral termel kevesebbet, mint nemdohányzó társa. Ez forintban 1,7 millióra jön ki, igaz, így az adat fals, hiszen a hazai fizetések nem olyan magasak, mint a kintiek. A kiesés azonban itt is reális. Hiszi, vagy sem, ez néhány külföldi államban odáig fajul, hogy a munkáltató szívesebben vesz fel nemdohányzó munkatársakat mint dohányosokat. Ez ugyan diszkrimináció, ám ezt bebizonyítani nem igazán lehet, így marad a bosszankodás, vagy a leszokás.

GettyImages-200334447-001
Europress / Getty

2. A pénz

Nagyon sokan gondolták már végig azt is, hogy mennyit lehet spórolni a leszokással. Sajnos tény, hogy az ember gyorsan elkölti azt a pénzt, amit egyébként cigire szánt volna, de jobb érzés, hogy hetente elmehetünk belőle a partnerünkkel vacsorázni, mint hogy naponta pöfékelhetünk. Hazai viszonylatban egy doboz cigi nagyjából 1000 forint körül mozog – nem számolva a várható további emelésekkel. Ha napi egy dobozzal elszív, akkor ez hetente 7 ezer, havonta 30 ezer forintos összeget jelent. Éves szinten 365 ezer forintról beszélhetünk, és ebben nincsenek benne az extra dobozok, amikor buliba megy, stresszes, vagy csak beülnek egy sörre a barátokkal egy nyitott bárba. Ebből az összegből – ha van lélekjelenléte, kitartása és félreteszi a napi ezrest – egy szép családi nyaralás is kijön. És ha már nyaralás, azzal is jó, ha tisztában van, hogy külföldön is egyre kevesebb helyen lehet az éttermekben, bárokban rágyújtani, így ha vágyik a füstre, akkor marad a folyamatos ingázás a szórakozóhely, étterem és a mondjuk parkoló között.

GettyImages-152888389
Photoalto/odilon Dimier / Europress / Getty

3. A ház

Azok, akik a lakásban is dohányoznak két fontos dologgal is szembesülhetnek. A kisebbik rossz az, hogy amikor elmozdítanak egy képet a falon, akkor rájönnek, hogy a füst bizony sárgára színezte a falakat. Vagyis a festést is gyakrabban kell majd megejteni, és a szellőztetés is lényegesen sűrűbben kell, hogy történjen. A másik, veszélyesebb dolog a lakástűz. Sajnos hazánkban is évről évre sok olyan eset történik, amikor a lakás- vagy háztüzeket egy nem jól eloltott csikk, esetleg egy dohányzás közben elalvó ember cigarettája okozza. 

GettyImages-579255915
Europress / Getty

4. A környezetvédelem

Akinek fontos a környezet, az figyel arra, hogy a műanyagot, a papírt és az üveget szelektíven gyűjtse, nem szemetel, és próbál tudatosan táplálkozni. A dohányosoknak azzal is számolni kell, hogy ennek a növénynek a termesztése nagy területet igényel, ami pedig erősen hozzájárul ahhoz, hogy az őserdők területe egyre zsugorodik. Mindemellett a dohányosok ruhái is büdösek lesznek, amiket így gyakrabban és erősebb vegyszerekkel kell mosni, vagyis több vizet pazarol a vegyi szennyezésről nem is beszélve. Meg persze ott vannak az állatkísérletek, bár ezen a téren már sokat fejlődött a világ, és szépen-lassan más módszerek vették át a kegyetlen vizsgálatok helyét. Magyarországon az 1998-as állatvédelmi törvényben is szerepel, hogy "szépítőszer, dohány- és egyéb élvezeti cikk, fegyver, ennek alkatrésze, továbbá lőszer előállítása céljából tervezett kísérletre engedély nem adható".

5. A megítélése

A családtagok, ismerősök és kollégák biztosan sűrűn kioktatják a rossz szokása miatt. Már nem is számolja, hányszor kellett végighallgatnia ugyanazt a monológot. Ugye nem jó érzés, hát kell ez önnek? A Lifehack a Journal of the American Medical Association egyik tanulmányára hivatkozva pedig arra is felhívja a figyelmet, hogy az interneten a kiskorúak könnyűszerrel vásárolhatnak maguknak cigarettát, és ezzel a tudattal sem lehet könnyű együtt élni, főleg azoknak, akik szintén így szerzik be a dohányárut. Mondjuk itthon ez nem jelent akkora problémát, hiszen a jelenleg hatályos törvények szerint itthon dohányáru kizárólag üzletben forgalmazható.

Oszd meg másokkal is!
Mustra