10 egyszerű szokás, ami segít a fogyásban

Bizonyára te is rengetegféle fogyókúrás módszerről hallottál, esetleg tanácsokat is kaptál már a tapasztalt ismerősöktől, amik közül vagy bejött valamelyik, vagy nem.

A siker szempontjából ugyanis az sem mindegy ám, hogyan állunk hozzá általában a dolgokhoz, azaz milyen a személyiségünk. De természetesen léteznek olyan egyszerű trükkök, amikkel megkönnyítheted a dolgod, és eredményesebbé teheted a fogyókúrát. A Lifehack segítségével össze is gyűjtöttünk ezek közül néhányat. Ha kíváncsi vagy rájuk, görgess tovább!

1. Kerüld a sztereotípiákat!

Pontosabban azt, hogy a brokkolit vagy a csirkehúst (hízás szempontjából) jónak, a csokit vagy a pizzát pedig ártalmas ételnek bélyegzed meg. Ezzel ugyanis nem fogsz közelebb kerülni a célodhoz, sőt! Egy általunk jónak ítélt tettünk után ugyanis úgy érezhetjük, megengedhetjük magunknak, hogy egy általunk rossznak ítélt tettet is elkövessünk. Valószínűleg így beszéljük rá magunkat a jutalomfalatokra. Ahelyett tehát, hogy folyton a jó és a rossz jelzőkkel dobálóznál, amikor étkezésre kerül a sor, inkább mérlegelj, hogy az adott étel elfogyasztása közelebb vinne-e a célodhoz, vagy csak hátráltatna annak elérésében. Ez segít, hogy reálisabban lásd a lehetséges következményeket, illetve, hogy megelőzz olyan tetteket, amiket később megbánhatsz.

shutterstock 115037254

2. Egyél kényelmesen!

Emlékszel arra, mikor ettél utoljára igazán élvezettel és ráérősen, úgy, hogy figyeltél az ízekre, az állagra és arra, hogy tényleg jóllakottnak érzed-e magad? Ha ez nem sűrűn fordul elő, akkor ideje lassítanod. Ha ugyanis jobban összpontosítunk arra, mit és mennyit eszünk, háttérbe kerül az elme irracionális, érzelmekért (és a mértéktelen evésért) felelős oldala. Fontos szabály, hogy az evés legalább 15 percig tartson, de ez nem azt jelenti, hogy negyedóra alatt falj fel mindent, ami csak a látóteredbe kerül, hanem azt, hogy szentelj időt az étel megrágására és ízlelgetésére. Ha kell, étkezéskor állíts be egy időzítőt a telefonodon, és alkalmazkodj ahhoz!

3. Ne tarts a hidegtől!

Furán hangzik, de nem minden zsírsejt ártalmas. A zsírszövet nagy része fehér zsír, ami csak tárolja az energiát. Ezenkívül azonban szervezetünkben található némi barna zsírszövet is, ami hőt termel, hogy melegen tartson minket, és minél több van belőle, annál kisebb a valószínűsége a fehér zsír lerakódásának. Éppen ezért a súlyvesztést azzal is felturbózhatjuk, ha a megszokottnál alacsonyabb hőmérsékletnek tesszük ki a szervezetünket. Azért lehetőleg ne flangálj egy szál pólóban a fagyban, elég, ha néhány fokkal lejjebb veszed otthon a hőmérsékletet, könnyebb ruházatot viselsz, vagy minden reggel és este megiszol egy pohár jeges vizet. De közvetlenül is megcélozhatod a nyakon, illetve a mellkas és a hát felső részén található barna zsírszövetet jeges borogatással vagy hideg zuhannyal.

4. Fotózz le mindent, amit megeszel!

Tudtad, hogy még akkor is simán hízhatsz, ha egészséges ételeken élsz? Bizony, sokszor nem az a baj, hogy mit eszünk vagy nem eszünk, hanem az, hogy mennyire tudatosan tesszük azt. Egyszerű, mégis eredményes trükk például, ha fotót készítünk minden egyes fogásról, amit a nap folyamán elfogyasztunk. (Állítólag még az evésnapló vezetésénél is hatékonyabb módszer, hiszen a képek nagyobb nyomot hagynak emlékeink között, mint a leírt szavak.) Ahhoz tehát, hogy kiszámíthatóbbak és tudatosabbak legyenek étkezési szokásaid és egy kicsit nyomás alatt érezd magad, mutasd meg magadnak (és esetleg barátaidnak az online közösségeken), hogy milyen finomságokat és adagokat szoktál enni.

shutterstock 300953951

5. Ne a jutalomfalatokért küzdj! 

Hiszen a jutalom maga a sikeres fogyás. Ha az a terved, hogy néhány hónap alatt megszabadulj 5-6 kiló súlyfeleslegtől, akkor lassú és egyenletes ütemben, mondhatni kényelmesen haladhatsz a célod felé. Aki viszont ugyanezt az eredményt néhány hét alatt szeretné elérni, annak a siker érdekében jóval nagyobb áldozatokat kell hoznia. Ebbe a stratégiába pedig nem fér bele, hogy egy kemény munkával járó hetet egy nagy adag jól megérdemelt édességgel vagy dupla sajtburgerrel és kólával ünnepeljünk, hiszen ez olyan, mintha két lépést haladnánk előre, egyet pedig hátra, azaz hiába akarunk gyorsan jó eredményt elérni, ezzel csak lelassítjuk a fogyás folyamatát. Gondolj arra, hogy mennyivel elégedettebb leszel a végén, ha egy kicsit szigorúbb vagy önmagaddal szemben, vagyis jutalomként lebegjen a szemed előtt áhított tükörképed.

6. Hozd ki a legtöbbet a mozgásból, de ne terheld túl magad!

Az egy dolog, hogy a siker érdekében a mozgást nem szabad elhanyagolni, de érdemes minél több erőnléti, illetve súlyzós edzést beiktatni a heti rutinba. Nem is kell feltétlenül konditerembe járni, hiszen otthon is végezheted a saját testsúlyos gyakorlatokat. A lényeg az, hogy az izomerő fejlesztésével a zsírégetés is sokkal hatékonyabb lesz. Nem árt tudni azonban, hogy az ismétlődő körökből álló súlyzós gyakorlatok nem formálják az izomzatot, hiszen az izmok egyszerűen vagy nőnek, vagy összemennek. Az tehát, hogy mennyire láthatóak izmaink, azaz mennyire vagyunk szálkásak, az izomzatot fedő lerakódott zsír mennyiségén múlik. Arra is figyelj, hogy ne vidd túlzásba az edzést, hiszen a szervezetnek regenerálódnia kell, és ha nincs tartalék, nem fejlődnek az izmok sem. A cél tehát az izomtömeg megőrzése, az anyagcsere felturbózása, így heti két-három teljes testet átmozgató kemény edzés bőven elég. 

7. Pakold tele a hűtőt félig előkészített (nem feldolgozott) ételekkel!

Sokan azért tartják nyűgnek az egészséges étkezést, mert időigényes feladat beszerezni a friss alapanyagokat, megfőzni azokat. Ehelyett egyszerűbb és gyorsabb megoldásnak tűnik készen venni az ételt. Pedig csak egy kis előrelátás és szervezés kérdése, hogy pillanatok alatt összeüssünk valami finom és tápláló ebédet vagy vacsorát. Ha tehát szeretnél jó döntéseket hozni, elkerülni a gyorséttermi opciót, amikor megéhezel, lehetőleg állj mindig készenlétben, azaz tarts otthon vagy a munkahelyeden olyan félkész hozzávalókat (például zöldségmixet, párolt csirkemellet, gyümölcsöt, joghurtot, zabpelyhet), amikből egy egészséges instant harapnivalót készíthetsz. Már néhány falat tápanyagokban gazdag nassolnivaló is elég ahhoz, hogy elűzd a sóvárgást.

8. Hanyagold a folyékony kalóriákat!

Gondoltad volna, hogy egyesek napi energiabevitelének majdnem egynegyede azokból a cukros üdítőkből származik, amik sokszor pusztán megszokásból landolnak a bevásárlókosarakban? A nassolás mellett bizony, az üres kalóriákat tartalmazó italok is a fogyás nagy szabotőrei, hiszen olyan könnyű azokból túl sokat fogyasztani, és még csak nem is csillapítják az éhségünket. Hacsak nem egy kiadós edzésen vagy túl, a sportital is teljesen felesleges, ezért szomjoltóként lehetőleg fogyassz inkább minél több vizet, citromos vizet vagy teát (cukor hozzáadása nélkül). Meglátod, mennyivel könnyebb lesz így a fogyás.

shutterstock 272962934

9. Legyen egy kész terved „vészhelyzetekre” is! 

Ne hidd, hogy ha belevágsz egy fogyókúrába, akkor folyton mártírt kell játszanod, hogy sikeres legyél. Nem kell kihagynod családi ebédeket, közös baráti vacsorákat, semmilyen evés köré szerveződő összejövetelt, de mindig legyen egy terved, ha nem akarod, hogy zabálásba fulladjanak ezek az események. Mindaddig, amíg következetesen csinálod, megengedheted magadnak a lazítós napokat – ami persze nem egyenlő a mértéktelen önjutalmazással.

Ilyenkor nem kell feltétlenül ragaszkodnod a diétádhoz, és ne utasíts vissza mindent, amivel kínálnak, hiszen kóstolni szabad, viszont figyelj arra, hogy lassan egyél, és lehetőleg ne akkor hagyd abba, amikor már degeszre etted magad! A következetesség azt jelenti, hogy előre felkészülsz, tudod jól, hogy mi az, ami belefér a „szabadnapba”, és mi az, ami nem, így nem érhetnek váratlan meglepetések, azaz elkerülheted a falásrohamokat. Ne ijedj meg, ha a mérleg pár napig nem akar kevesebbet mutatni, egyszerűen térj vissza a megszokott étrendedhez, és a súlyvesztés is folytatódni fog.

10. Ne majrézz lényegtelen dolgok miatt!

Sokan szeretik túlbonyolítani a fogyókúrát azzal, hogy túl nagy feneket kerítenek jelentéktelen tényezőknek, és amikor nem tapasztalnak változást, hajlamosak inkább feladni az egészet, mert a gének, a stressz meg egyebek úgysem hagyják, hogy összejöjjön, amit elterveztek. Az aggodalmaskodás és önszidalmazás helyett inkább arra törekedj, hogy újragondold az ételekről alkotott képet, reális megoldásokon agyalj, használd elterelésre a fantáziádat, illetve élvezd az ételt. Mert az fontos. 

Aki pedig nem feltétlenül egészségügyi okokból fogyna, hanem a külseje miatt dönt valamilyen drasztikus módszer mellett, annak érdemes arról is tájékozódnia, hogy az okos emberek miért nem fogyókúráznak

Indul a Szobafitnesz Bánkuti Gabival!

A jövő héten új sorozatot indítunk Szobafitnesz Bánkuti Gabival címmel. Már megvannak az olvasók, akik részt vesznek az életmódváltó programunkban, de nem feledkeztünk meg a többiekről sem, és neked is érdemes lesz követned a sorozatot, ugyanis minden cikkben lesznek olyan pár perces edzések, amelyeket otthon bárki kipróbálhat, elvégezhet. Íme egy kis ízelítő:

Oszd meg másokkal is!
Mustra