2016: Többet kell edzeni, egészségesebben enni!

Tovább él, akinek van célja. Ez az önök szempontjából azért remek hír, mert nemrég kiderült, hogy önöknek bizony van célja, ráadásul elég sok. Nemrég 2016-os célkitűzéseikről kérdeztük önöket, kérdőívünket pedig több, mint hétezren töltötték ki, amit utólag is köszönünk és máris mutatjuk, mit terveznek a Dívány olvasói az előttük álló évben. 

Ilyenek önök

Kérdőívünket összesen 7554 olvasónk töltötte ki, közülük valamivel több mint kétezer férfi, többségében azonban nők. Az átlagéletkor 36 volt, a kitöltők zöme (70%) diplomával rendelkezik (legyen az főiskolai, vagy egyetemi), az érettségit legmagasabb iskolai végzettségként pedig minden negyedik válaszadó jelölte meg. A kapcsolati státuszt tekintve minden negyedik ember egyedülálló, tíz százalék elvált, özvegy vagy friss kapcsolatban van, a többiek pedig (64%) házasak vagy tartós kapcsolatban élnek  - közel felerészben gyerekkel.

Egészségesebbek leszünk és boldogabbak

A szabadon kitölthető rubrikától eltekintve öt kategóriában kérdeztük önöket az idei céljaikról: ezek az egészség, a munka, a párkapcsolat, az anyagi tervek és a saját magunk, illetve képességeink fejlesztése voltak. Érdekes módon az első és az utolsó kategória toronymagasan vezet: az itt megjelölt tervekre a 7,5 ezerből átlagosan 2-2 ezren nyomtak. Legkevésbé a kapcsolati helyzetükön szeretnének javítani 2016-ban: az itt felsoroltakat mindössze átlagosan csak minden hetedik ember jelölte meg.

GettyImages-465596109
Ute Grabowsky / Europress / Getty

A legnépszerűbb fogadalom a több, illetve tudatosabb edzés, az egészségesebb étkezés voltak, illetve a teljesebb és boldogabb életre való törekvés állt, az előbbit olvasóink 58, az utóbbiakat 52- 52 százaléka tűzte ki célul. Mindhárom célkitűzéssel foglalkoztunk már alaposan itt a Dívány Ego rovatában, az edzéssel kapcsolatban ezt, az egészségesebb étkezésről ezt, a boldogságról pedig többek között ezt a cikkünket ajánljuk. 

Kategóriánként nézve az egészséggel kapcsolatban - az edzésen és a tudatosabb étkezésen túl - önök leginkább fogyni szeretnének (40%), munka tekintetében a legtöbben továbbképeznék magukat (46%) és kipróbálnák magukat új területen (27%), a magánéletben olvasóink negyede javítana párkapcsolatán, az igazi megtalálását és a családdal töltött idő növelését pedig a kitöltők 20-20 százaléka szeretné megvalósítani.

Az anyagi tervek között első helyen az szerepel, hogy idén többet utazunk (42%), és majdnem ugyanennyien vannak azok, jobban odafigyelnének arra, hogy mire költenek (ha ezzel ön is így van, akkor nézze meg, mi hogyan takarékoskodtunk tavaly egyetlen Excel-tábla segítségével), de lakást vagy autót is minden hetedik ember vásárolna. Tízből három olvasónk otthonfelújítást tervez idénre.

GettyImages-531683629
Lewis Mulatero / Europress / Getty

Saját magukkal kapcsolatban is fontos terveink vannak, a boldogabb életre való törekvésen túl olvasóink 50 százaléka mondta azt, hogy fejleszti a képességeit bizonyos területeken, 38 százalékuk tervezi, hogy többet olvas, 37 százalék pedig azt, hogy több időt töltenének a barátaikkal.

A legkevésbé népszerű célkitűzések között a hízás szerepelt első helyen, ezt követte a párkapcsolatból való kilépés, végül a pszichológus felkeresése: ez utóbbit csupán olvasóink 6 százaléka tervezi idén. Ha célkitűzésként ugyan ez nem szerepel az ön fejében, de néha elgondolkozik azon, nincs-e szüksége szakértői segítségre, olvassa el ezt, hasznos lehet.

Unokák, hitelek és félmaraton

Lehetőséget adtunk arra is, hogy ne csak az általunk felsoroltakból választhassa ki, mit akar elérni idén, de megírhassa nekünk szövegesen is. Ezzel meglehetősen kevesen (161-en) éltek - most az ő válaszaikból szemezgetünk. Többen említették, hogy lefutják a (fél)maratont, gyakrabban látogatják meg az unokákat vagy kifizetik a hiteleiket. Sokaknak tervben van a diploma és nyelvvizsgát is többen tennének le. A gyógyulás is többek vágya - ahogy a külföldre költözés vagy a már ott lakás miatt inkább a beilleszkedés. 

Szerencsére a humoros kedvű emberek is rátaláltak a kérdőívünkre: volt, aki azt írta, kevesebb időt tölt az Index magazinjaival és akadt olyan is, aki többet enne a kedvenc csárdájában a gulyáslevesből. Mindenképpen pozitívum, hogy akadt több olyan olvasónk is, aki azt mondta, most elégedett az életével, nem vágyik többre, csak ezt szeretné megtartani. Sok sikert kívánunk nekik.

Kattintásra megnő!
Kattintásra megnő!Dívány / Freepik

Egyébként nemcsak azért állítottuk össze kérdőívünket, hogy kiderüljön milyen terveik vannak az idei évre, hanem kíváncsiak voltunk arra is nekünk milyen témákkal érdemes foglalkozni, hogy milyen tartalmak érdekelhetik önöket a jövőben. Az eredmények alapján igyekszünk az önök kedvére tenni, holnap például olvashat majd arról hogyan érdemes megvalósítani célkitűzéseit. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra