Boldogabb, akinek több hobbija van

Ha olyan dolgokat csinálunk, amiket szeretünk, ha vannak tevékenységek, amikben szenvedélyesen veszünk részt, az segíthet abban, hogy teljesnek érezzük az életünket, hogy boldogabban, elégedettek éljünk. Persze csak akkor, ha ezek az elfoglaltságok harmonikus szenvedélyek, ha nem leszünk függők. A függőség – legyen az munkától, szerelemtől, játéktól, edzéstől , internettől, ételtől, szerektől vagy bármitől – korlátoz a szabadságunkban, kontrollálja az életünket és így gátolja, hogy az életünk egyéb területein, az emberi kapcsolatainkban és önmagunkban is békében legyünk. De vajon hány harmonikus szenvedélyünk lehet egyszerre? Ad-e pluszt az életünkhöz, ha több dolgot szeretünk odaadással és szenvedéllyel csinálni? Egy friss kutatásban erre keresték a választ. 

A Journal of Happiness Studiesban megjelent vizsgálatban több mint 1200 főiskolást faggattak a kutatók hangulatukról, élettel való elégedettségükről, kedvenc elfoglaltságaikról és mérték fel azt, hogy vajon ezek az elfoglaltságok harmonikus vagy – a függőséghez közelítő – kínzó szenvedélyek. Az eredmények azt mutatták, hogy a vizsgálatban résztvevők harmadának egy, több mint a felének két szenvedélye van, míg a többiek nem tudtak ilyenről beszámolni. A résztvevők harmada függőségben állt kedvenc tevékenységével, és ahogy ezt korábbi vizsgálatokból is sejteni lehetett: ők boldogtalanabbak voltak a többieknél. A harmonikus szenvedéllyel vagy szenvedélyekkel rendelkezőket összehasonlítva kiderült, hogy ha valaki több tevékenységet szeret veszettül és végez rendszeresen, az jobban érzi magát a bőrében, jobb a hangulata és boldogabb társainál. Én nem, nem azért, mert több időt tölt el klassz dolgokkal. A résztvevők nagyjából ugyanannyi időt fordítottak kedvteléseikre, és akinek ezekből több volt, az megosztotta az idejét. 

shutterstock 153715037

Az mondjuk nem tiszta, hogy mi volt előbb, a boldogság vagy a szenvedélyek, és ezek hogyan hatnak pontosan egymásra, a vizsgálat ugyanis együttjárást, nem ok-okozati összefüggést derített fel. Ennek ellenére a kutatók szerint a boldogság eléréséhez nem árt találnunk olyan dolgokat, amikben jól érezzük magunkat, amikben ki tudunk teljesedni, amiket képesek vagyunk szenvedéllyel csinálni. Ha ez megvan, akkor pedig ragaszkodjunk hozzájuk, szakítsunk rájuk időt, mert klasszabb lesz ezektől az élet. 

Tudjuk, sok a dolog ahhoz, hogy még szenvedélyekre is jusson. Hamarosan írunk arról, hogy használhatnánk ki jobban az időnket. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra