10+1 érv az egészséges táplálkozás mellett, aminek semmi köze a fogyáshoz

Nyilván ön is jól tudja már, hogy a drasztikus fogyókúráknak nem sok értelme van, és a siker érdekében inkább hosszú távon kellene terveznünk. Lehet, hogy az életmódváltás némi kompromisszummal jár, de megéri új szokásokat és ízeket bevezetni mindennapjainkba. A Women's Health magazin összegyűjtött néhány meggyőző érvet az egészséges táplálkozás mellett, amelyeknek semmi köze a fogyókúrához. Hátha ezek is motiválják az újévi fogadalmak betartását.

1. Boldogabbá teszi

Míg a magas transzzsír- és cukortartalmú gyorsételek vagy péksütemények hátráltatják agyunk hangulatszabályozásért felelős vegyületeinek munkáját, addig az egészségünket biztosító tápanyagok, mint a kreatin (legeltetett marha), az omega-3 zsírsav (zsíros halak), vagy a D-vitamin (tejtermékek) segítenek a jó közérzet kialakításában és a depresszió tüneteinek visszaszorításában.

De a megfelelő táplálkozás hatással van szervezetünk szerotonin- és dopaminszintjére, illetve a stresszt kiváltó kortizol- és adrenalin hormonok termelésére is. Egy a Journal of the American College of Cardiology című szaklapban megjelent tanulmány szerint azoknak az alanyoknak, akik flavonoidban gazdag étcsokoládét fogyasztottak egy állásinterjú előtt, sokkal alacsonyabb volt az adrenalinszintje az interjú után, mint azoknak, akik tápanyagban szegény ételt vagy semmit nem fogyasztottak a kísérlet során.

shutterstock 183500684

2. Tele lesz energiával

A tápanyagokban gazdag és megfelelő mennyiségű fehérjét tartalmazó étrenddel (és rendszeres mozgással) izomzatunkat is hosszú távon fitten tarthatjuk. Az orvosok ajánlása szerint a nőknek egy étkezés alkalmával 25-35 gramm fehérjét kellene fogyasztaniuk. (Segítünk: egy pohár görög joghurt kb. 23 gramm fehérjét tartalmaz.) Ahhoz pedig, hogy napi szinten fittek és energikusak legyünk, a fehérje- és zsírbevitel mellett a teljes értékű szénhidrátokat érdemes választani, amelyek megakadályozzák a vércukorszint jojózását, és ezzel a napközbeni fáradtság okozta lelassulást is.

Ha szeret sportolni, akkor különösen figyeljen oda az elhasznált energia és a tápanyagok pótlására! A Sports Medicine című szaklapban közölt tanulmány szerint az edzés előtt fogyasztott magas szénhidráttartalmú rágcsálnivaló jelentős mértékben növeli teljesítményünket, akár erőnléti, akár magas intenzitású intervallum edzésről van szó, egy másik vizsgálat szerint pedig a nap folyamán született minden egyes táplálkozással kapcsolatos döntésünk befolyásolja eredményeinket. Éppen ezért ne feledkezzen meg a bőséges vízfogyasztásról, a vitaminokról és az ásványi anyagokról, amik nélkül szellemi és fizikai szinten sem tudja a formáját hozni.

3. Nyugodtabban fog aludni

Ahogy az alváshiány nagy mértékben befolyásolja étkezési szokásainkat és a sóvárgás mértékét, a helyes táplálkozás is kihat az alvás minőségére. Az Appetite című folyóiratban megjelent tanulmány szerzői azt találták, hogy az alvásminőség romlása a mértéktelen és egyoldalú energiabevitelnek (is) köszönhető, és azok, akik változatosabban táplálkoznak (és persze sok vizet is fogyasztanak), nem panaszkodtak álmatlan éjszakák miatt.

4. Csökken a mellrák kockázata

Tudta, hogy bizonyos élelmiszerek a mellrák megelőzését is segíthetik? A Nutrition and Cancer szerint például a gombafélék kordában tartják az ösztrogénszintet, és ezzel csökkentik a mellrák kialakulásának esélyét, különösen a hormonfüggő daganatokét. Sőt, a rákos sejtek aktivitásának gátlásával a daganat növekedését is lelassítják.

5. Sokkal hatékonyabb lesz

A helyes táplálkozás és egy jól összeállított napirend fokozza a koncentrációt, a gyors gondolkodást, sőt segíti az emlékezet meghosszabbítását is. A Brigham Young Egyetem kutatói 19 800 dolgozó felnőtt étkezési szokásait és munkahelyi teljesítményét vizsgálták, és kiderült, hogy azoknak, akiknek az étrendjük megfelelő mértékű és minőségű fogásokból állt, 66 százalékkal hatékonyabb munkaerőnek bizonyultak mint azok, akik gyorsételeken éltek.

shutterstock 293008187

Egy csomó élelmiszerről hallottuk már, hogy felturbózzák az agyműködést, amit vizsgálatok is alátámasztanak. A Rush Institute for Healthy Aging kutatása szerint is érdemes búcsút inteni a telített és a transzzsírsavakban gazdag feldolgozott élelmiszereknek, hiszen azok negatív hatással vannak kognitív képességeinkre és hosszú távon agyunk zsugorodását is előidézhetik. Fogyasszon ön is minél többször inkább halat, diót vagy avokádót, hiszen a bennük lévő omega-3 zsírsavak hozzájárulnak a jobb agyműködéshez.

6. Erősíti az immunrendszert

Ha betegen nem szokott otthon maradni, hogy pihenjen és kúrálja magát, legalább az étkezésre figyeljen oda! Egy nemrégiben végzett kutatás is bizonyítja, hogy a bélbaktériumok egészségesen tartásával - vagyis probiotikumok és jó szénhidrátok fogyasztásával - erősíthetjük immunrendszerünket, és ezzel a fertőzéseket is nagyobb eséllyel kerülhetjük el. 

7. Legyőzi a gyulladásos betegségeket

Tény, hogy a gyulladások kialakulása összefügg a stresszel, a szívpanaszokkal és a daganatos betegségekkel, egy újabb kutatás szerint azoknak a szervezetében, akik finomított helyett teljes értékű gabonaféléket fogyasztottak, 38 százalékkal csökkent a gyulladásokat kiváltó C-reaktív fehérje mennyisége. (Az alanyoknál egyébként súlyvesztést is észleltek az eredmények kiértékelése során, de ez most mellékes tényező.)

8. Védi a szívet és a csontokat

A statisztikák szerint a nők körében ma a szívproblémák vezetnek a legtöbb halálesethez. Az orvosok vizsgálatai és ajánlása alapján azonban napi egy marék mogyoró (vagy más magvak) fogyasztásával 29 százalékkal csökkenthető a szívproblémák okozta halálozás esélye. Egy tápanyagokban gazdag diéta ráadásul a csontok egészségére is jó hatással van, ám ahelyett, hogy kizárólag tejterméket fogyasztanánk, a National Osteoporosis Foundation szakemberei azt javasolják, hogy étrendünkbe iktassunk be halat, gyümölcsöt és zöldségeket, illetve figyeljünk a mértékletes nátriumbevitelre, például kerüljük az agyonízesített feldolgozott élelmiszereket.

shutterstock 205957369

9. Kevésbé romlik a látása

Az, hogy mit eszünk nap mint nap, két gyakori szemprobléma, a szürkehályog és a makuladegeneráció kialakulását is késleltetheti, ami annak köszönhető, hogy bizonyos antioxidánsokban gazdag élelmiszerek segítenek a retinát károsító szabad gyököket eliminálni. A Harvard Medical School szakemberei szerint többek között a spenót, a kelkáposzta, a lenmag, a csicseriborsó, a vadon fogott lazac vagy az osztriga lassítja az életkorral járó látásromlást. Ha kíváncsi rá, még milyen élelmiszerekből érdemes minél többet fogyasztania ahhoz, hogy megőrizze szemei épségét és késleltesse a korral járó látásromlást, kattintson ide.

10. Fiatalon tartja a bőrét

Mivel a bőr a legnagyobb szerv a testünkön, nem csoda, hogy annak állapotát is befolyásolja, mi van a tányérunkon. Azon túl, hogy a szabad gyökök elleni harc lassítja a ráncosodást és az életkorral járó foltok megjelenését, egy új vizsgálat szerint a megfelelő vitaminbevitel 23 százalékkal csökkenti a bőrrák kialakulásának esélyét.

10+1. Egészséges családja lesz

Ha pedig mindez nem lenne elég indok, gondoljon (leendő) gyerekei egészségére, hiszen nemcsak a terhesség és a szoptatás ideje alatti étrend számít, de egy újabb, nőgyógyászok által készített vizsgálat szerint az egész életünkre jellemző – beleértve a gyerekkort is – táplálkozási szokásaink befolyásolják a termékenységet és az utódok egészségi állapotát.

Januárban indul a Szobafitnesz Bánkuti Gabival!

Januárban új sorozatot indítunk Szobafitnesz Bánkuti Gabival címmel. Már megvannak az olvasók, akik részt vesznek az életmódváltó programunkban, de nem feledkeztünk meg a többiekről sem, és önnek is érdemes lesz követnie a sorozatot, ugyanis minden cikkben lesznek olyan pár perces edzések, amelyeket otthon bárki kipróbálhat, elvégezhet. Íme egy kis ízelítő:

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek