Tegyen fogadalmat, de ne akarja mindjárt megváltani a világot!

Tudta, hogy azok, akik tesznek újévi fogadalmakat, tízszer nagyobb eséllyel változtatnak is életükön, mint azok, akik egyáltalán nem fogadkoznak év végén? Legalábbis a Scrantoni Egyetem kutatása szerint, amiből az is kiderült, hogy az emberek nyolc százaléka éri el kitűzött céljait, míg 49 százalékuknak hol összejön, hol nem. Ha ön is a sikeresebbek közé szeretne tartozni, görgessen tovább hasznos tanácsokért!

Éljen egészségesebben!

„Amikor az életmódváltás elsődleges célja a súlyvesztés, tipikus hiba, hogy túl sokat akarunk egyszerre, ami aztán felülírja kapacitásunkat vagy kitartásunkat, így ki is ábrándulhatunk az egészből. Nem jó ötlet például teljesen kiiktatni a szénhidrátokat, hiszen a kiegyensúlyozott étrend nélkülözhetetlen elemei a zöldségek és gyümölcsök, amibe sok elszánt fogyókúrázó talán bele se gondol. Mások elhatározzák, hogy este 6 után már nem esznek semmit, pedig ahhoz, hogy a vércukorszint egyenletes maradjon, és reggel ne falással indítsuk a napot, érdemes vacsorára lassan felszívódó szénhidrátban gazdag ételt fogyasztanunk” – javasolja Török Eszter dietetikus. „Ha tudatosan figyelünk a táplálkozásra ahelyett, hogy ész nélkül koplalunk és edzünk, akkor hosszú távon is eredményes és sikeres életmódot alakíthatunk ki. Ha pedig nem kiiktatjuk kedvenc ételeinket, hanem inkább türelmesen kísérletezünk és megreformáljuk azokat, akkor szenvedés helyett egy izgalmas folyamat lesz az életmódváltás, az ízek újraértékelésével ráadásul megtanulunk minőségi ételeket szeretni és mértéket tartani” – fűzi hozzá Török Eszter.

Talán elcsépelt trükk, de a szakértők szerint is működik a hűtőszekrényen virító fotó egykori önmagunkról vagy egy számunkra ideális alakról. „A sóvárgásért felelős primitív agyi központ igen fogékony a vizuális hatásokra, ezért nehezebb helyzetekben is segíthet jó döntést hozni egy-egy motiváló kép – legyen szó fogyókúráról, készségek elsajátításáról vagy spórolásról” – nyilatkozta a WebMD-nek Christopher Willard, a Tufts Egyetem munkatársa.

shutterstock 356452451

„Nagyon fontos, hogy reális legyen a célunk. Ne akarjunk 3 hét alatt 15 kilótól megszabadulni, vagy az eddigi inaktív életmódunk után heti 10 órát edzeni. Ha valaki csak most kezdene el mozogni, akkor januárban járjon el hetente egyszer, februárban kettő, márciustól pedig heti három alkalommal edzeni. A lényeg a fokozatosság. Mielőtt azonban belevágnánk, gyűjtsünk magunk köré olyan barátokat, akik tudnak támogatni, esetleg velünk tartani ezen az úton, így a motiváció is tovább fennmarad” – javasolja Erdei Lilla személyi edző és dietetikus. Fogadja meg tehát, hogy ezentúl nem hallgat azokra az ismerősökre, akik visszahúzzák vagy azt mondogatják, hogy ugyan már, tavaly sem jött össze, kár a gőzért!

Soha nem késő

„Ne legyen kifogás az sem, hogy én már túl öreg/gyenge vagyok az életmódváltáshoz, hiszen rengeteg időskori betegség kialakulását elkerülhetjük, ha lehetőségeinkhez mérten minél többet mozgunk és megfelelően táplálkozunk. A demenciák közül például az Alzheimer-kór előfordulási gyakorisága emelkedő tendenciát mutat, és mivel nincs még ismert hatékony gyógymódja, a megelőzésre kell összpontosítani. Az utóbbi évek kutatásaiból kiderült, hogy agyunk igen nagy plaszticitási képességgel rendelkezik, amit egészséges táplálkozással és mozgással, folyamatos mentális stimulálással, minőségi és mennyiségi alvással, a stresszhelyzetek megfelelő kezelésével, valamint a transzzsírok, az alkohol és a dohányzás kerülésével befolyásolhatunk" – mondta a Díványnak dr. Forrai Márta háziorvos és természetgyógyász.

Legyen egy új hobbija vagy tanuljon nyelveket!

Ahelyett, hogy tévézéssel vagy céltalan online böngészéssel üti el szabadidejét, elevenítsen fel egy régi hobbit vagy kezdjen bele egy teljesen új projektbe, amivel összekötheti a kellemest a hasznossal. Nemrég írtunk arról, hogy mennyire jó hatással van közérzetünkre és szellemi fejlődésünkre egy olyan, látszólag unalmasnak tűnő hobbi is, mint a horgolás. Ha pedig inkább más kultúrák és nyelvek érdeklik, gondoljon arra, hogy egy idegen nyelv elsajátítása nemcsak a kommunikációs készségeket fejleszti, de a munkahelyi célok, egy jobb pozíció vagy álláslehetőség is múlhat rajta.

„Vannak, akik azt hangoztatják, hogy dolgozzunk a gyenge pontjainkon és próbáljuk fejleszteni azokat, ami tapasztalataim szerint nem egy nyerő stratégia. Hiába javítgatunk ugyanis gyengeségeinken, mindig lesz valaki, aki jobb nálunk. Az erősségeinkből viszont tényleg nagy hasznot húzhatunk, ezért inkább arra kellene minél több időt szentelnünk, hogy azt az oldalunkat fejlesszük, amiben igazán jók vagyunk. Sokan azt gondolják, hogy ha jó szándékkal rámutatnak a ballépéseinkre és a hibáinkra, azzal támogatnak. De az az igazság, hogy mi is pontosan tudjuk, mikor nem sikerült a legjobban a túrós rétes. Szóval a nyelvtanulóknak érdemes megfogadniuk, hogy idén nem hallgatnak a negatív kritikákra” – mondta a Díványnak Szalai Gabriella, az AngolNyelvTanítás.hu alapítója.

shutterstock 354760748

„Egy idegen nyelv elsajátítása jól felépített rendszert és rendszerességet igényel. Hónapról-hónapra fel kell adnunk magunkból valamit ahhoz, hogy egy új dolog beleférjen az életünkbe. A kérdés az, hogy kinek mi az az egyetlen dolog, amit ebben a hónapban feladna” – fűzte hozzá a szakértő. Ön gyakorolna esténként egy órát a kedvenc sorozata helyett? Vagy gondolt már arra, hogy eredeti szinkronnal nézze a külföldi filmeket? A tapasztalatok szerint beválik.

A január a lehető legrosszabb időzítés

Statisztikailag sem a legjobb időszak az új szokások bevezetésére az év legeleje, hiszen az ünnepi hangulat és lazítás után egyébként is sokkal nehezebb visszarázódni a hétköznapokba. A hideg, szürke és lehangoló időjárás miatt erőtlennek és motiválatlannak érezhetjük magunkat, hogy változtassunk megszokott rutinjainkon, ráadásul a nyár ilyenkor még mindig fényévekre van, ezért kényelmesebb azt hajtogatni, hogy ráérünk arra még. „Sokkal egyszerűbb nagy terveket szövögetni, amikor körülöttünk mindenki más is így tesz, aztán a január úgy telik el, mintha meg sem fordult volna a fejünkben az "új év, új élet gondolata", vagy éppen a nagy kezdeti hajrá vezet hamar kudarcokhoz. A legjobb időzítés az életmódbeli változtatásokhoz a nyár vége, ősz eleje, amikor minden sokkal mozgalmasabb és a körülmények is motiválóbbak – szemben a téli hónapokkal, amikor olyan érzésünk van, mintha megállt volna az idő” – írja Cheryl Muir életmód tanácsadó a Huffington Post oldalán.

Amire figyeljen

Ha ön mégis nagyon elkötelezett, lehetőleg néhány hét alatt elérhető célokat tűzzön ki maga elé, hogy nyomon követhesse a fejlődést. Csizmadia Dóra Dalma pszichológus jó néhány olyan szempontot említ honlapján, amit érdemes figyelembe vennünk, hogy betarthassuk a fogadalmakat.

1. Nemcsak teljesítmény alapú lehet egy fogadalom, hanem azt is megfogadhatjuk, hogy többet pihenünk és a családunkra több időt szánunk a munka mellett.

2. Egy fogadalom fontos funkciója, hogy egyről a kettőre jussunk, fejlődjünk, büszkék lehessünk magunkra, ezért olyat válasszunk, amitől ezt érezhetjük.

3. Ha külső elvárásoknak szeretnénk megfelelni, akkor lehet, hogy nem tudjuk hosszú távon betartani a magunknak tett ígéretet. A kitartáshoz szükséges, hogy mi magunk akarjuk megvalósítani az adott célt.

4. Közelíthetünk az én-ideálunkhoz is, vagyis ahhoz, hogy milyenek szeretnénk lenni, hiszen az önbizalmat növeli, ha a jelenlegi énünk és ideális énünk "közeledik" egymáshoz, ezt pedig mi alakítjuk.

5. Fontossági sorrendben haladjunk, mert az általunk legjelentősebbnek tartott célért tudjuk a legtöbbet tenni, leginkább az hoz sikert.

6. Három célnál többet ne tűzzünk ki egyszerre.

7. Reális, elérhető célokat fogalmazzunk meg!

8. Konkrétan fogalmazzuk meg, hogy mit jelent, ha megvalósul, pontosan mit várunk magunktól, mivel lennénk elégedettek?

9. Érdemes fokozatokban, lépésekben gondolkodni, és kidolgozni a célunk felé vezető utat. Ne "minden vagy semmi" alapon nézzük az elkövetkezendő heteinket.

10. Könnyebbé teszi az utat, ha előre kitűzött időszakonként megjutalmazzuk magunkat.

11. Segíti a megvalósítást, ha határidőket tűzünk ki magunk elé.

12. Egy új szokás 21 nap alatt alakul ki. Érdemes elhatározni, hogyha néha meg is akadunk vagy hibázunk, a 21 napot mindenképpen végigcsináljuk azért, hogy lássuk az eredményt.

13. Ha hibázunk, folytassuk onnan, ne adjuk fel, adjunk időt magunknak a váltásra.

14. Újra és újra erősítsük meg a motivációnkat, gondoljuk át, hogy mit miért csinálunk, mi tudja fenntartani a kitartásunkat.

15. A korábbi sikereinkből erőt meríthetünk.

16. Segít, ha valakivel összefogunk, és együtt haladunk a célunk felé.

17. Gyűjthetünk másoktól is tapasztalatot. Hogyan csinálták, akiknek már sikerült?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek