Ne lepődjön meg, ha csuklani kezd italozás közben!

Szerencsére nem a legdurvább, de nem is a legkellemesebb következménye az alkoholfogyasztásnak az, ha valaki megállás nélkül csuklik. De vajon miért reagál így a testünk? Ennek járt utána a Shape és kiderült, hogy többek között az agy felelős érte, házi praktikákkal pedig nem lehet megállítani.

Ahhoz, hogy megértsük a dolgot, tisztában kell lennünk azzal, hogy mi is a csuklás. Nos, a csuklás nem más, mint „a rekeszizom önkéntelen összerándulása; rendszerint percenként néhányszor ismétlődik. A tüdőbe hirtelen beáramló levegőtől a gégefedő lezárul, ez okozza a jellegzetes hangot" - olvasható a Wikipedián.

GettyImages-142617731
Underwood Archives / Europress / Getty

A rekeszizom egyébként egy nagyon vékony izom, ami a mellkasüreget választja el a hasüregtől, és ha levegőt veszünk, összehúzódik, csuklásnál pedig begörcsöl. Utóbbinak hátterében az agyunktól egészen a hasunkig vezető bolygóideg áll, és a reakciót kiválthatja az, ha túl sok levegőt nyelünk (például szénsavas üdítőitalok miatt), túl sokat eszünk (ezért a gyomrunk kitágul és nyomja a rekeszizmot) vagy mértéktelenül iszunk. Utóbbi egyrészt azért problémás a Shape által megkérdezett szakértő, a Loyola Egyetemen dolgozó dr. Richard Benyamert szerint, mert az alkohol az agyunkra is hat, és ez befolyásolhatja a bolygóideg működését is. És ez nem minden! „Az alkohol elősegíti a savas refluxot, ami irritálhatja a nyelőcsövet" - tette hozzá dr. Gina Sam, a Mount Sinai Kórház munkatársa. Ez a kellemetlen inger pedig szintén a rekeszizom önkéntelen összerándulásához vezet. 

A hosszantartó (egynapos vagy annál is tovább fennmaradó) csuklás egyébként lehet aggyal kapcsolatos betegségek, fertőzés, de akár a rák vagy stroke jele is, de ugyanígy előfordul azoknál, akiknek veseproblémáik vannak.

Megállítaná? Mivel a test önkéntelen reakciójáról van szó, ezért dr. Benya szerint ez nehezen fog menni, de azért érdemes próbát tenni a hagyományos vagy kevésbé megszokott módszerekkel

Oszd meg másokkal is!
Mustra