Ön tudja, miért kel fel minden reggel?

Nem újdonság, hogy tovább él, akinek van célja, de vannak tények, amiket nem lehet elégszer elmondani. Na, ez pont ilyen. Most például kiderült, hogy ha célja van az életben nemcsak annak kisebb az esélye, hogy korán meghal, de annak is, hogy bármilyen típusú szív és érrendszeri megbetegedéstől szenvedjen. Legalábbis erre a megállapításra jutottak a kutatók, akik 10 különböző tanulmányban résztvevő 136 ezer ember adatait tekintették át. Impresszív embertömeg. 

shutterstock 184868945

A Psychosomatic Medicine-ben megjelent elemzésbe főleg amerikai és japán tanulmányokat vontak be, amikben a kulturális különbségek miatt egy kicsit máshogy járták körül az élet értelme kérdéskört.  Az amerikaiaknak feltett kérdések arról szóltak, hogy mennyire érzik magukat hasznosnak, mennyire érzik azt, hogy van céljuk, hogy mit látnak az élet értelmének. A japánokat a kutatásokban az “ikigai”-ról kérdezték, vagyis arról miért érdemes reggelente felkelniük. A kutatásokban résztvevők átlagosan 67 évesek voltak, és 7 évig követték őket nyomon a kutatók. Ezalatt majdnem 200 ezren vesztették életüket, de azok esetében, akik fontos célról, erős ikigairól számoltak be a halál valószínűsége az ötödével csökkent. 

A jelenség magyarázata egyelőre nem teljesen tiszta, de úgy tűnik, hogy a célok ellenállóbbá tesznek a kemény helyzetekkel szemben, így jobban bírjuk a stresszt, és az kevésbé káros az immunrendszerünkre, így könnyebb megőriznünk az egészségünket. Az életcélok megléte és követése ráadásul hajlamosít az egészségesebb életmódra is. “A határozott életcélokról régóta azt tartják, hogy az élet fontos dimenziói, az életerő és az ellenállóképesség forrásai" – mondta dr Alan Rozanski, a tanulmány egyik szerzője. “Ennek ellenére az életcélok és az egészségi állapot közötti összefüggés csak nemrég keltette fel a kutatók figyelmét. Ennek a kutatásnak az eredményei azért lényegesek, mert egy újabb olyan területet tárnak fel, amivel segíthetünk az embereknek az egészségük megőrzésében, és a jóllétük megélésében.”

Mindegy tehát, hogy hány éves, ha szeretne hosszú és egészséges életet, nem árt elgondolkodni azon, hogy önnek mi jelenti az élet értelmét. Ha pedig ennek eléréséhez úgy érzi, ideje új részcélokat kitűzni, ne feledkezzen meg az időzítés fontosságáról: a hétfő lesz a tökéletes pillanat. Vagy az újév első napja.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek