A nők agya tipikusan nőies? Francokat.

“Folyamatosan megkülönböztetjük a fiúkat és a lányokat, a férfiakat és a nőket, és ez rossz. Nemcsak politikailag inkorrekt, de tudományos szempontból is az: mindenki különböző” – állítja Daphna Joel, a Tel Aviv Egyetem kutatója. És ha valakinek, hát neki hihetünk, az agykutató ugyanis nemrég publikálta tanulmányát, amiből kiderült: nem létezik tisztán férfi és női agy. 

GettyImages-150754025
Ulrich Baumgarten / Europress / Getty

Korábbi vizsgálatokból már tudjuk, hogy az agy bizonyos jellemzőiben, így annak méretében, a szürke- és fehérállomány arányában nemenként eltér, és számos kutató hajlott arra az elképzelésre, hogy a nemeknél eltérő viselkedéseknek az agy felépítésében is le kell képeződniük. Ez feltételezés leegyszerűsítve azt jelentené, hogy a nők agya nőies, a férfiaké pedig férfias. Joel és munkatársai kutatásából azonban egyáltalán nem ez derül ki. 

Az agykutatók 1400 MRI felvételt elemeztek, az agyakat nem részleteiben, hanem egészben vizsgálták, és arra jutottak, hogy az emberi agy változatos, és ez a változatosság egy kontinuum mentén képzelhető el leginkább. Nagyon kevés olyan ember létezik tehát, akinek az agya a tipikusan férfi vagy a tipikusan női kategóriába esik, az agyunk sokkal inkább egy mozaik: férfias, nőies és mindkét nemre jellemző részekből áll. A lényeg pedig az, hogy ezek a mozaikok mindenkinél egyedi, csak rá jellemző mintázatot alkotnak. 

A kutatás tudományos szempontból azért izgalmas, mert korábban soha senki nem csinált még ekkora mintán ilyen vizsgálatokat, számunkra pedig azért, mert egyértelműen megmutatja: a nemünk nem determinálja az agyunk felépítését és működését, tehát az emberi agy nem sorolható két élesen elkülöníthető, férfi és női kategóriába sem.  

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek