Négy tény, amit érdemes tudni az ujjropogtatásról

Mindenki ismer olyan embert, aki szereti vagy az ujj- vagy más ízületeit ropogtatni.

Aki maga is a ropogtatók hobbijának él, sokszor egészen egyszerűen nem érzi jól magát, amíg nem adnak hangot az ízületei. De belegondoltál már tulajdonképpen, mik ropognak ilyenkor? 

1. Miért ropognak az ízületeink?

A kutatók is évtizedek óta próbálnak rájönni, hogy mitől ropognak egyes emberek ujjai vagy éppen a nyakuk. Szerencsére nem vizsgálódtak hasztalanul, így kiderült, hogy a jelenséget az ízületi folyadékban lévő gázok okozzák, amelyek légbuborékká állnak össze, és amikor a buborék kipukkad, az bizony hanggal jár. Míg egy 1971-es tanulmány szerint a ropogást a már meglévő légbuborékok kidurranása okozza, addig egy friss eredmény inkább azt az 1947-es kutatást igazolja, miszerint a légbuborékok az ízületek széthúzásakor keletkeznek és durrannak szét. Ez szép és jó, de mégis hogyan néz ki mindez? Az Albertai Egyetem a kísérletében egy ujjcsapdába rakta az emberek ujját, majd a csapdához csatlakoztatott kis kábel roppanásig húzta az ujjat. Az egész folyamatot pedig MRI-vel rögzítették, és ez lett a végeredmény:

A videón jól látszik, hogy távolodik a két csont, megjelenik egy kis folt, majd minden visszarendezőzik. Bár úgy tűnik, hogy semmi változás nem történt a képen az eredeti és a között az állapot között, amikor a csont visszaugrott, valójában idő kell, míg újra roppantani lehetne – állítja  dr. Michael Suk ortopédus, a Geisinger Health System ortopédiasebészeti részlegének vezetője. 

2. Miért ropogtatják az ízületeiket az emberek? 

Dr. Suk szerint ennek több oka van: „Sokaknál az idegességet, feszültséget fejezi ki, pontosan ugyanúgy, mintha az ujjukkal dobolnának vagy a körmüket rágnák. Egyfajta stresszlevezetési módszer” – nyilatkozta. Másrészt, ahogyan a kutatás is rávilágított, ahogyan az ujjperceket mozgatjuk, csökken az ízületekben a nyomás.

3. Mindenki képes rá?

Bárki képes ropogtatni az ízületeit, de változó, hogy mennyire merevek az ízületek, azaz mekkora erőt kell kifejteni a roppantáshoz. Ha sehogy nem megy, akkor persze ne erőltesd. „A nagy erőlködés kilazíthatja vagy akár el is szakíthatja az inakat, mikor húzod vagy csavargatod az ujjaid” – figyelmeztet a veszélyre dr. Suk. 

4. Ha sokat ropogtatjuk az ujjainkat, ízületi gyulladásunk lesz? 

Az ujjropogtatókat azzal szokták ijeszthetni, hogy tönkremennek az ízületeik. Suk szerint azonban a kettő között nincs tudományosan megalapozott összefüggés. „Több kutatásban is vizsgálták a rendszeresen ujjropogtató embereket, így arra jutottak, hogy nem gyakoribb esetükben az ízületi gyulladások száma” – állítja a szakértő, aki azt is hangsúlyozta, hogy az ő kutatásuk kizárólag az ujjpercekre vonatkozott, így egyáltalán nem biztos, hogy a nyak – vagy hátropogtatókra is igaz ugyanez. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra