Ez a térkép megmutatja, mi a közös a tyúkban, a marhában és az emberben

Nincs is szebb módja az élőlények közötti harmónia szemléltetésének, mint azoknak a bélférgeknek, vírusoknak és parazitáknak a feltérképezése, amiken a különböző állatfajok és az emberek osztoznak.

A Scientific Data című szaklapban megjelent friss tanulmány a gazda-parazita kapcsolatokat és azok globális elterjedését elemzi. A Liverpooli Egyetem és az Aberystwyth Egyetem biológusai által végzett vizsgálat eredményei alapján készült ez az érdekes grafika is, amely többek között azt is tökéletesen ábrázolja, hogy mennyi kórokozót oszt meg az ember az évezredek során hozzá közel került, háziasított állatokkal, mint a kutya vagy a szarvasmarha. Ezek alapján talán nem meglepő, hogy jóval több kórokozón osztozunk a halakkal és madarakkal is, mint a többi főemlős, és ennek valószínűleg az az oka, hogy azok étrendünk állandó részét képezik.

sdata201549-f3
Fotó: Maya Wardeh

Az ábrán minden egyes pont más állatfajt jelöl. Minél nagyobb a pont, annál többféle patogénnel érintkezik az adott faj, és minél közelebb állnak a pontok egymáshoz, annál több közös mikrobájuk van. A patogének, vagyis a betegségeket kiváltó organizmusok közé tartoznak a baktériumok, a vírusok, a gombák, a parazita férgek és az egysejtű protozoák. A vizsgálatok szerint az emberi fajnak kb. 1450 féle kórokozója van, amik természetesen eltérnek a szervezetünkben békésen élő és a túlélésünket biztosító mikrobák millióitól. Testünk saját sejtjei egyébként túlerőben (tíz az egyhez) vannak a baktériumsejtekkel szemben, bár néhányuk alkalomadtán vezethet betegségekhez.

A kutatók szerint az ilyen átfogó adatok azért is nagyon fontosak, mert felhasználhatók a globális terhet jelentő fertőzőbetegségek kezelésében, amelyek 2014-ben például a halálesetek 16 százalékért voltak felelősek

Mustra