Alvajárás közben csontját törte, majd nyugodtan aludt reggelig

Az alvajárás elsőre mókás dolognak tűnik, de megtapasztalni korántsem az. Pedig megtapasztalják sokan, a zavar a felnőttek körülbelül 1, a gyerekek 6 százalékát érinti. Az alvajárás általában az elalvást követő három órán belül, az első, álom nélküli mély alvás szakaszában kezdődik, és néhány percig szokott tartani. Ilyenkor az emberek egy csomó hétköznapi dolgot csinálnak a pakolástól az evésen át az autóvezetésig, úgy, hogy közben egyáltalán nincsenek ennek tudatában, nagyon nehéz őket felébreszteni és másnap semmire sem emlékeznek. Ebben az állapotban az ember gyakran ön- és közveszélyes, üvegeken sétálhat át, evésre alkalmatlan dolgokat ehet, vagy bánthat másokat. De hogy lehet az, hogy még a fájdalom sem ébreszti fel? 

Úgy, hogy alvajárás közben egyszerűen nem működik a fájdalomérzékelés, még akkor sem, ha az emberek ilyenkor durva sérüléseket szenvednek. Legalábbis ez derült ki a Sleep nevű szaklapban megjelent vizsgálatból, ahol 100 alvajárástól gyakran szenvedő felnőtt adatait elemezték a kutatók. Közülük 47-en sérültek már meg durván alvajárás közben, de többségük nem érzett ilyenkor fájdalmat, és nem is ébredt fel a történtekre, pedig akad közöttük nem egy olyan, aki valóban súlyos sérülést szenvedett. Az egyik résztvevő például a harmadikról ugrott ki, a másik a tetőről esett le, mindketten csonttöréseket szenvedtek, de ezt az egyikük csak az éjszaka későbbi szakaszában, míg a másik reggel vette észre. 

shutterstock 294821444

Ez volt az első olyan vizsgálat, ahol a kutatók konkrétan rámutatnak arra, hogy a fájdalomérzékelés - vagyis egy alapvető, a túléléshez elengedhetetlen képességünk - valamiképpen sérül alvajárás közben, de az egész nemcsak ettől érdekes. Kiderült még az is, hogy az alvajárástól szenvedők az átlaghoz képest tízszer olyan gyakran migrénesek, és négyszer gyakrabban kínozza őket a fejfájás. Arról, hogy ez a két jelenség összefügg-e, még nem mondtak semmi bölcset a kutatók, de dr. Regis Lopez, a kutatás vezetője szerint a tudatosság és a fájdalomérzékelés hiánya a masszív fejfájással párosítva simán utalhat az általános izgalmi szintet regulázó arousal rendszer zavarára. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra