Az edzéstől sérül az izomrost, de az csak jó

Több mint 600 van belőle a testünkben és jelentős részét teszik ki a súlyunknak– mi az? Bizony, az izmokról van szó, amelyeknek növekedéséről a TED oldalán találtunk egy érdekes videót. Ebből kiderül többek között az is, hogy attól függetlenül, hogy a testépítés a hobbink-e vagy sem, mindenképpen nagy jelentőséggel bír az, ahogyan bánunk velük, hiszen annak függvényében növekszenek vagy éppen sorvadnak el.

A videó egy szemléletes példával indul: képzeljük el, hogy egy ajtó előtt állunk, amit szeretnénk kinyitni. Ilyenkor az agyunk jeleket küld a karunkban található izmainknak, amik megfeszülnek és elernyednek annak érdekében, hogy megmozdítsák a csontjainkat és elérjük a célunkat, vagyis kinyíljon az ajtó. Minél nehezebb a feladat, az agy annál erősebb jeleket küld és annál több izomot von be a feladatba. A kisfilm példájánál maradva: ha az ajtó nehéz vasból készült, akkor megfeszítjük a lábainkat, a derekunkat és a hátunkat is annak érdekében, hogy ki tudjuk nyitni.

Mindeközben az izomrostokon a terhelés miatt mikroszkopikus sérülések keletkeznek, de ezektől nem kell megijedni! Ilyenkor a szervezet  jelzőmolekulákat, úgynevezett citokineket bocsát ki, amik arra késztetik az immunrendszert, hogy javítsa ki ezeket a sérüléseket, és tulajdonképpen ez az izomépítés alapja. Akkor már a napi mozgástól is izmosabbak leszünk? Sajnos nem, ugyanos ahhoz hozzászokik a szervezetünk. Ha azt szeretnénk, hogy növekedjen az izmaink térfogata, akkor napról napra új kihívások (például gyakoribb és intenzívebb edzés) elé kell, hogy nézzünk. Ha pedig abbahagyjuk a mozgást, akkor bizony nemhogy nőni, de csökkenni fog - ezt hívjuk izomsorvadásnak).

Csak a mozgástól függ, mennyire vagyunk izmosak? Nem, ugyanúgy számít az is, hogy milyen tápanyagokat viszünk be, hogy mennyit pihenünk és a hormonokról sem szabad megfeledkezni. A proteinben gazdag étrend segít megőrizni az izomtömeget, ahogy mondjuk a tesztoszteron is és az alvás is. És a genetika is közbeszól: vannak olyanok, akiknél sokkal aktívabb a már említett repedések javítása, de mindent összevetve elmondható az, amit nagyjából eddig is tudtunk. Ha rendszeresen edz, odafigyel az étkezésre és eleget pihen, akkor előbb-utóbb meglátszik az eredmény a testén is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek