Végre kiderült, hány fokos vízben zuhanyozni az ideális

Most, hogy egyre többször marad 20 fok alatt a napi maximum, nincs is jobb érzés, mint egy hosszú forró fürdő vagy zuhany a nap végén. De vajon mi az a hőfok, amivel még nem ártunk a bőrünknek? Ennek járt utána a Women's Health is, aki egy szakértőt kérdezett meg a témáról.

Sejal Shah, New Yorkban élő bőrgyógyász szerint az ideális víz se lefelé, se felfelé nem tér el a langyostól. Bár kőbe vésett szabály nem létezik arra, hogy fokosnak kéne lennie a víznek, a legtöbb doktor (és Shah is) egyetért abban, hogy 43 fok alatt kell maradni. Mivel valószínűleg nem hőmérővel jár fürdeni, ezért talán kicsit segíthet az, hogy ha nem annyira kellemes a vízben ázás és/vagy kipirosodik a bőre.

Paramount Pictures / Europress / Getty

„A forró víz megfosztja a bőrt a természetes (külső) olajrétegtől, emiatt száraz lesz és viszkethet is, sőt, hosszú távon ez a rossz szokás ekcémához is vezethet" – nyilatkozta Shah, aki hozzátette, akkor sem járunk jobban, ha bár alacsonyabb hőmérsékletű vízzel, de hosszabb ideig zuhanyzunk. És azt sem szabad elfelejteni, hogy a hajunknak, fejbőrünknek sem tesz jót a forró víz. 

Soroljuk még? Gondolta volna például, hogy a forró víz akár szédülést is okozhat, mert a túlzott hő miatt leesik a vérnyomásunk? Pedig igen, és valószínűleg ön sem szeretne elájulni a zuhany alatt. Hogy ne csak ijesztegessünk, Shah egy gyakori tévhitet is eloszlatott: a forró zuhanytól rákot nem lehet kapni, és annyi pozitívuma van, hogy kitágulnak tőle a pórusok, így könnyebb kitisztani őket. De ehhez persze nem kell forró zuhany, az arc gőzölése is megteszi. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek