Profi tippek, hogy a világjárás igazi élmény legyen

Sokan vágynak rá, hogy bejárják a világot, de félnek megtenni az első lépést, mert nincs ötletük, hogyan vágjanak bele. Utazási irodával vagy inkább egyedül induljak útnak? Mit tegyek, ha külföldön váratlan szituációba kerülök? Íme a Travelo tippjei kezdő és gyakorló világutazóknak!

Megszervezzem magamnak, vagy bízzam másra?

Egy utazás alapos előkészítése és sikeres lebonyolítása sok időt és energiát igényel. Vannak, akik ki nem állhatják, ha kikerül a kezükből az irányítás, másokat viszont épp annak a gondolata riasztja, hogy teljesen magukra lesznek utalva. Banálisan hangzik, mégis életbevágó, hogy mielőtt még lefoglalnánk a szállást és a repjegyet, gondoljuk végig, hogy mi melyik típusba tartozunk. Magunkra vállaljuk a szervezéssel járó procedúrát, vagy inkább rábízzuk egy utazási irodára?

A terv
A tervMackenzie Kosut / flickr

Murphy-törvénye alapján biztos, hogy minden egyes utazás során lesz majd valami, ami nem úgy alakul, ahogyan azt eredetileg elterveztük. Ha tudjuk magunkról, hogy ilyenkor hajlamosak vagyunk kétségbe esni, és nehezen uraljuk a helyzetet, akkor lehet, hogy érdemes kiengedni a kezünkből a szervezést. Ugyanez a helyzet akkor, ha nem a tájékozódási készségünkről vagyunk híresek, mert hát bármilyen találékonyak is legyünk, ha eltévedünk a világ másik felén, az azért tényleg elég ijesztő tud lenni, és jól jöhet ilyenkor egy idegenvezető segítsége.

Ha azonban még attól is ódzkodunk, hogy másokhoz kelljen alkalmazkodnunk, az ideális megoldás egy személyre szabott út lehet. Ezeknek az utaknak létezik prémium ága, de a piacon találni pénztárcabarát, mégis egyedi utazásokat kínáló céget is. A tailor-made utazási irodákról szóló cikkünkből megtudhatja, hogy kiknek ajánljuk ezt a megoldást.

A fenti tippek csak még jobban megerősítették abban, hogy semmiképp ne engedje ki a kezéből a gyeplőt? Akkor nincs más hátra, mint kiválasztani a legjobb útikönyvet vagy városnéző appot, letölteni egy offline is működő gps-t és a Google Translate-t, és már indulhat is a világjárás.

Mit tegyünk, ha bajba kerülünk?

Azért, hogy az utazásunkat ne rontsa el semmi, érdemes felkészülni néhány olyan szituációra, amik turistaként nagyobb valószínűséggel történhetnek meg velünk, mint itthon. Ilyen például az átverés. Persze nem kell paranoiásnak lenni, de jobb, ha nyitott szemmel járunk. 

Lelophatják az adatainkat a bankkártyánkról
Lelophatják az adatainkat a bankkártyánkrólKaveh Kazemi / Europress / Getty

Érkezés után például sokan egyből előkapják a telefonjukat, és ingyenes wifit vadásznak, hogy szóljanak az otthon maradtaknak, hogy minden rendben van. Azonban érdemes körültekintően megválasztani hová csatlakozunk: a világon bárhol előfordulhat velünk, hogy egy ártatlannak tűnő, ingyenes hálózaton keresztül ellopják a telefonunkon tárolt személyes adatainkat, és jelszavainkat. Állítólag mostanában az is divatos módszer, hogy a szuvenírboltban fizetéskor a kasszás nagyon elfoglaltnak tetteti magát, miközben elveszi a bankkártyánkat és amíg mi bámészkodva várjuk, hogy végezzen, egy óvatlan pillanatban már le is fotózta a kártyánkat. Az adatainkat aztán vagy tovább adja jó pénzért, vagy ő maga használja fel később. A legegyszerűbben úgy tudjuk elkerülni az ilyen helyzeteket, hogy a kisebb üzletekben inkább készpénzzel fizetünk.

Utazás előtt tájékozódjunk a megbízható taxi társaságokról.
Utazás előtt tájékozódjunk a megbízható taxi társaságokról.Oli Scarff / Europress / Getty

A műfaj királyai a repülőtéri taxishiénák: n evetségesen magas árak, ok nélkül felszámolt extrák, a taxióra pörgetése, kerülőutak, "véletlenül" rosszul visszaadott visszajáró, és még sorolhatnánk. Még elutazás előtt érdemes tájékozódni a megbízható, hivatalos taxitársaságokról, csak az ő autóikba üljünk be, és lehetőség szerint állapodjunk meg előre a végösszegről. Sajnos rengeteg lehúzós módszer létezik még, amivel még számolnunk kell, itt olvashat részletesen arról, melyek a legnépszerűbbek 2015-ben.

Ha szükséges, bátran forduljunk a rendőrséghez.
Ha szükséges, bátran forduljunk a rendőrséghez.Johannes Martin / flickr

Persze nem az átverés az egyetlen probléma, amire érdemes felkészülnünk. Az egyik leggyakoribb szerencsétlenség, ami utazás közben érhet, az, ha eltévedünk, vagy elveszítjük a többieket. Egyedül bóklászni egy idegen városban izgalmas dolog, de ha eredetileg társasággal vágott neki az útnak, inkább ijesztő, mint kellemes élmény, ha hirtelen magára marad. A ijedtséget pedig csak még tovább tetézi, ha gyerekek is vannak az elvesztett útitársak között. Helyismeret hiányában még az sem biztos, hogy segítség, ha mindkét félnél van telefon. Ha pedig a sok fotózás, vagy pont a navigálás közben lemerült a mobilja, vagy egyéb okok miatt nem tud hívást indítani külföldön, valahogy a modern technika nélkül is meg kell oldania a helyzetet. Ide kattintva talál öt tippet, hogy mit tegyen, ha ilyen szituációba kerül.

Utazna, de nincs miből?

Minden vágya, hogy eljusson azokra a helyekre, amiket az unokái talán már nem is fognak látni, de sajnos sem az idejéből, sem a pénztárcájából nem futja erre? Ilyenkor az ember pótszereket keres: olvasgathat utazási magazinokat, követhet izgalmas blogokat, felüthet egy remek úti beszámolót. Vagy akár részt vehet egy belföldi városnéző sétán, ami már tényleg majdnem olyan, mintha idegenben turistáskodna.

A photo posted by Murad Osmann (@muradosmann) on

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra