Az alkohol jót tesz a szívének, de megnöveli a rák kockázatát

Egy kanadai kutatás szerint az alkoholfogyasztás jót tesz a szívének és csökkenti a szívinfarktus kockázatát, ugyanakkor növeli bizonyos ráktípusok kialakulásának esélyét és nagyobb a sérülés kockázata is.  

A Lancet Medical Journalban publikát kutatásban tizenkét különböző gazdasági fejlettségű országból 114 970 ember vett részt és összességében az derült ki, hogy a rendszeres alkoholfogyasztás 24%-kal csökkenti a szívinfarktus kockázatát, azonban 51%-kal növeli a száj-, nyelőcső-, gyomor-, bél-, máj-, mell-, petefészek- és agyrák kialakulásának esélyét. Sőt 29%-kal nő annak a kockázata is, hogy valamilyen sérülést szenved, ami persze nem olyan meglepő, hiszen az ittas vezetést sem véletlenül tiltja a törvény.  

Az arany középút a legjobb az alkoholfogyasztásban, ugyanis az is kiderült, hogy a mérsékelt mennyiséget fogyasztók vannak a legnagyobb biztonságban. A kutatásban résztvevőket három kategóriába soroltak: a kevés alkoholt fogyasztók azok, akik kevesebb mint hét pohárral isznak hetente, a mérsékelt mennyiség heti 7-14 ital között a nőknél és heti 7-21 pohár közötti mennyiség a férfiaknál. A sok alkohol fogyasztás pedig azt jelentte a vizsgálatban, hogy ennél is többször néznek a pohár fenekére a résztvevők. Utóbbi kategória az, ahol a halálozás kockázata a legmagasabb bármilyen típusú végről is van szó - írja a Guardian. 

Dr. Andrew Smyth, a kanadai McMaster Egyetem kutatója elmondta, a kutatásuk amiatt is fontos, hogy felhívják a figyelmet a túlzott alkoholfogyasztás ártalmaira és azonosítani tudják az káros hatást kiváltó tényezőket. Dr. Salim Yusuf, a tanulmány társírója pedig arról beszélt, hogy sok országban növekszik az alkoholfogyasztás, ezért fontos hogy az emberek tisztában legyenek a kockázatokkal. 

Shutterstock
Oszd meg másokkal is!
Mustra